• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EL: Šok! Pobjeda Partizana u Atini!

U prvom kolu Top 16 faze takmičenja, košarkaši Partizana pobijedili su prvaka Evrope Panatinaikos na njegovom parketu sa 64:59!

 EL: Šok! Pobjeda Partizana u Atini! Izvor: MONDO

Kakav početak! Košarkaši Partizana otputovali su u Atinu da odbrane čast u duelu sa zvaničnim prvakom Evrope. Ne da su odbranili čast, nego su srušili Panatinakos u dvorani OAKA, koja nije vjerovala šta gleda!

Rezultat 1. kola Top 16 faze: Panatinaikos - Partizan 59:64 (22:20, 20:16, 10:10, 7:18).

Kada je saznao sastav Grupe E, u koju je svrstan njegov tim, trener crno-bijelih Duško Vujošević rekao je da je "realnost jedna pobjeda". Vjerovatno su svi, osim njega samog, pomislili da se radi o pobjedi u duelu sa Marusijem, kada taj tim bude došao u "Pionir".

E, pa Vujošević je opet sve prevario! Čak i kolegu Željka Obradovića...

Pod parolom "da odbranimo čast", srpski šampion izašao je na teren da igra protiv najuspješnijeg tima Evrope u posljednjih deset i "kusur" godina. Malo, po malo, minut, po minut, napad po napad, Partizan je odbijao da ispadne iz igre, "šunjao" se na pristojnom zaostatku, a onda...

Rezultatom 18:7 u posljednjoj četvrtini, šampion Srbije je srušio jedan od tri najskuplja košarkaška tima Evrope i već "ostvario" zacrtani plan od jedne pobjede.

Konačan rezultat postavio je Jan Veseli sa linije slobodnih bacanja. Mladi Čeh pogodio je oba, 11,8 sekundi prije kraja, za 64:59. Na to, Panatinaikos je odgovorio pokušajem Drua Nikolasa sa osam metara, lopta je od tablu "olizala" obruč i izabrala da izađe napolje, da časti slabijeg protivnika za hrabrost i trud.

Partizan je treći put pobijedio Panatinaikos u posljednja četiri meča!

Prije pogodaka Jana Veselog, na drugoj strani terena, 12,9 sekundi prije kraja, pošteno se obrukao Vasilis Spanulis. Najbolji izvođač slobodnih bacanja među "zelenima" promašio je oba i to je bila kulminacija očigledne nervoze i nevjerice među Obradovićevim momcima, koji su prije toga 35 minuta bezuspješno pokušavali da lome i slome protivnika. I nisu ga slomili.

Spanulisovoj "žutoj minuti" prethodilo je izvođenje penala na drugoj strani. Na liniji je bio kapiten Partizana Petar Božić, kome su navijači domaćeg tima uperili laser u oči. Pogodio je drugo slobodno bacanje nakon Obradovićeve molbe da se protivnik ne ometa na nedostojan način i doveo crno-bijele u vođstvo od 62:59.

Do prvog vođstva još od prve četvrtine, Partizan je došao poslije serije od pet napada ispunjenih kojekakvim košarkaškim glupostima. Brzopletosti Lorensa Robertsa, Boa Mekejleba, Jana Veselog prekinuo je najiskusniji, Dušan Kecman.



Samim ulaskom na teren u četiri i po minuta prije kraja utakmice, Kecman je pogodio koš bivšeg kluba i smanjio na "minus 1" (57:56), a već u narednom napadu, "Kec" je tresnuo trojku po Obradovićevim živcima i Partizan je konačno poveo (59:57, 3:35 do kraja).

Ovo konačno, odnosi se na kompletan period do tog trenutka, naročito u drugom poluvremenu. Petostruki prvak Evrope "nudio" se, nije mogao da se odlijepi, najviše zbog toga što vedete atinskog tima nisu mogle da pogode spolja, a u reketu su morale da se izbore sa gorostasom, Slavkom Vranešom!

Tek će se govoriti o tome kako je Vraneš "zatvorio" nekadašnjeg saigrača, a danas nezvanično najdominantnijeg centra Evrope, Nikolu Pekovića.

Tu defanzivnu prednost, crno-bijeli nisu ranije krunisali u možda ubjedljiviju pobjedu, jer je igra postajala "bandoglava" na minus 4, 3, 2... Strahinja Milošević je pri rezultatu 50:48 promašio čist zicer, Roberts je napravio korake na 57:54, Veseli je promašio kontru na 57:59, Bo Mekejleb napravio je faul u napadu pri istom rezultatu.

Minut i 42 sekunde prije kraja, Vraneš je promašio zakucavanje, ali je loptu pokupio Kecman, dodao je Aleksandru Rašiću, koji je bio fauliran i potom pogodio oba slobodna bacanja za 57:61. Do kraja je bilo još minut i sekund, a šest sekundi kasnije Spanulis je sa penala (59:61) postigao - ispostavilo se - posljednje poene na meču za P.A.O.

Već pomenutom Božićevom polovično uspješnom izvođenju penala za 59:62, prethodio je Robertsov šut za tri poena sa osam metara i kapitenov skok u napadu. To je vjerovatno bio i potez utakmice, koja je počela boljom igrom Panatinaikosa i blagim vođstvom tokom prvog poluvremena (32:23, 17. minut).

Partizan u drugom kolu, u sredu, 3. februara, dočekuje Barselonu, koja će sutra startovati u Top 16 fazi protiv Marusija kod kuće.

Poslije tri izuzetno uspješne i trofejne sezone u Partizanu, prvi meč protiv bivšeg kluba odigrao je reprezentativac Srbije Milenko Tepić. On je crno-bijelima ubacio samo dva poena.

PANATINAIKOS: Tepić 2, Spanulis 14, 5 as, Perperoglu, Focis 6, 6 sk, Hejslip 7, Nikolas 5, Dijamantidis 11, 4 sk, Peković 7, 6 sk, 3 ukr, Kalates, Šermadini 1, Verginis, Jasikevičijus 6.

PARTIZAN: Roberts 12, 10 sk, 2 ukr, 2 izg, Sinovec, Mekejleb 8, 3 sk, 4 as, 4 izg, Kecman 5, 3 izg, Strahinja Milošević, Rašić 10, 3 as, Mitrović, Božić 12, 3 sk, Veseli 13, 6 sk, 3 ukr, 4 as, Đekić, Vraneš 4, 8 sk, 4 bl, Stevan Milošević.


REZULTATI I PAROVI 1. KOLA

GRUPA E

Panatinaikos - Partizan 59:64

U četvrtak:

Barselona - Marusi (20.45)

GRUPA F

Real Madrid - Efes Pilsen 77:70 (13:19, 17:14, 26:20, 21:17)
/Jarić 9, 4 sk, Veličković 6, 2 sk - Rakočević 0, Popović 1/

U četvrtak:

Montepaski - Makabi (20.30)

GRUPA G

CSKA - Unikaha 86:78 (20:15, 22:23, 23:19, 21:21)
/Šiškauskas 23, 4 sk, Lengdon 19 - Dikson 17, Arčibald 16, 5 sk/

U četvrtak:

Prokom - Žalgiris (20.00)

GRUPA H

U četvrtak:

Himki - Cibona (18.00)
Kaha Laboral - Olimpijakos (20.45)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC