• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muta Nikolić: Nudim minute i afirmaciju

Autor mondo.rs

Trener Partizana suočen je sa velikim problemima, ali veruje da će "u hodu" selektirati solidnu ekipu.

 Muta Nikolić: Nudim minute i afirmaciju Izvor: MONDO/I. Bogunović

Miroslav Nikolić ovog leta je preuzeo Partizan, vrativši se u Humsku 1 posle 19 godina, sa željom da oformi mlad i perspektivan tim, koji će u drugoj sezoni pokušati da se plasira u Evroligu.

Međutim, slika sa prvog treninga crno-belih, u ponedeljak u Sportskom centru "Dinamik", jasno ukazuje na tešku situaciju u kojoj se nalazi trofejni klub, nekadašnji prvak Evrope.

Nikoliću i njegovim saradnicima javila su se samo osmorica igrača, od kojih on ozbiljno računa na četvoricu (Marinković, Andrić, Tanasković, Jovanović), peti (Majstorović) ima odrešene ruke u izboru novog kluba, a preostala trojica su na probi i veliko je pitanje da li će među njima (i među onima koji će tek doći u istom statusu) biti bar jednog koji će zaslužiti ugovor...

"Plan A je bio da dovedemo mnogo mladih i perspektivnih igrača. Nismo uspeli, otišli su na druge strane i sada smo već na planu B. Moram da tražim neke nove, koji će sa tri-četiri iskusna da nose ekipu. To moraju da budu igrači na malim ugovorima, pošto smo opterećeni finansijskim problemima, ali tako da napravimo dobru celinu, da igramo košarku i da se ti mladi igrači afirmišu kroz Partizan, kao što je nekad bilo, pa da odu u inostranstvo i tamo uzmu veliki novac", izjavio je Nikolić u razgovoru za MONDO i Sport klub u ponedeljak uveče.

"Ovo je samo trenutna situacija. Pravićemo ekipu u hodu, čekamo Amerikance da dođu 13. avgusta... Ja u principu volim da napravim najbolju ekipu od domaćih igrača, pa onda da vidim šta fali i da popunjavam strancima. Nažalost, Amerikanci su jeftiniji od naših igrača".

Oni koje ste želeli otišli su u Zvezdu, Megu, FMP...?

"Poklapaju nas parama. Mene interesuju mladi igrači koji hoće da se afirmišu, da dobiju prostor da igraju košarku i da napreduju. Njih menadžeri ne daju bez velikih para, a oni u ovom trenutku ne vrede toliko i onda je to borba. Ja sam za to da se nađu mladi igrači kojima će se dati prilika da igraju i koji hoće da potpišu na četiri godine za instituciju kakva je Partizan".

Da li ćete zbog tih problema morati da probijete limit od četiri stranca, koji važi u domaćim takmičenjima i preko koga se obično nije išlo?

"Idealno bi bilo da ih je što manje. Da umesto njih treniram domaće mlade igrače i da pravim reprezentativce, kao što sam celog života i radio. Ako ne mogu tako, onda moram da imam i tri-četiri stranca. Ali, ne bih to voleo. Videćemo šta će da se desi".

Planirate li da vratite nekog od bivših asova, šta je sa dojučerašnjim kapitenom Veličkovićem?

"Ti povratnici su uvek skupi igrači. A, Novica je sa nama, pitanje je koliko može da igra, jer to samo od njega zavisi. Ja u principu cenim legende, ali kod mene mora da se igra u visokom ritmu. Neću da rezultati trpe da bih nekom činio da igra košarku. Od njega zavisi, kako se bude spremio".

Zar Vaš rad sa aktuelnim reprezentativcima poput Jovića i Kalinića, ranije sa Tepićem i Markovićem, nije prava preporuka mladim igračima za dolazak u Partizan... ili baš nema zainteresovanih?

"Ima, ali ima i dosta onih koji postavljaju klipove".

FEŠTA U PALANCI

U utorak će u Smederevskoj Palanci biti otvoren obnovljeni košarkaški teren nazvan po Muti Nikoliću. "Setili su se da mi nešto poklone, u saradnji sa Mozzartom, kome takođe svaka čast. Igrao sam košarku u Smederevskoj Palanci, bio sam tamo i trener... OK, neko se setio, konačno".

Žalili ste se već na menadžere?

"Nisam za njih rekao da su gamad, nego šakali. Nabijaju nenormalne cifre igračima, jer onda je veći i njihov procenat. Kod mene oni nemaju nikakav upliv, ali bez njih se ne može, jer igrači više vole njih, nego trenere. Evo ti minutaža, pa igraj! Oni misle da su neki kvalitet, a nisu svesni da za njihov napredak mora ceo klub da trpi rezultatima. Recimo, Tepića sam sa 15 godina gurnuo u prvi tim Vojvodine i dao je 17 poena Partizanu u Beogradu... Malo je ružno pričati o sebi, ali puštao sam ih da preleže dečije bolesti, da bi posle postali neki igrači. Nažalost, igrači danas više veruju menadžerima".

Brine li Vas ova situacija, s obzirom na to da su za već za 15 dana na programu prve prijateljske utakmice?

"Normalno da me brine i da svaki dan razmišljam o tome. Doći će još momaka na probu, pa ćemo odabrati sa kim da radimo, ništa drugo ne mogu da kažem. Za kog god se uhvatim mladog igrača, neko drugi ga odmah uzme! Kao da imamo neku krticu ovde, koja cinkari naše planove. Nemam ništa protiv drugih klubova, svi oni rade i poklapaju nas većim ponudama, jer znaju da smo u dugovima. A, ti igrači verovatno brinu da li će u Partizanu da budu isplaćeni, pošto je sad primarna lova. To je suština".

Kakav je Partizan klub danas, u odnosu na pre dvadesetak godina?

"Druga su vremena... Partizan je tokom mog prvog mandata bio jako dobro organizovan klub. Bilo je nekih para, a bila je i plejada mladih igrača, svi su išli peške u Partizan da igraju košarku. Sada su tu roditelji koji svoje neuspehe hoće da nadoknade tako što će preko deteta što pre uzeti pare. Pa, pustite ga da se razvija kao pravi sportista. Kvalitet uvek ispliva, a pare dođu".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC