• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boris Dijao se vratio u Evropu, igraće i u Zagrebu

Autor mondo.rs

NBA šampion sa Sparsima i prvak kontinenta sa Francuskom okončao je 14 godina dugu karijeru i vratio se u Evropu, gde će se takmičiti u Evrokupu.

 Boris Dijao se vratio u Evropu Izvor: MN PRESS

Prvak Evrope iz 2013. i NBA šampion iz 2014. godine, francuski veteran Boris "Bobo" Dijao, okončao je 14 godina dugu i uspešnu karijeru u najjačoj ligi sveta i vratio se u Francusku iz koje je kao MVP šampionata i lider Po Orteza otišao sada već davne 2003. godine.

Dijao, koji je prošle sezone nastupao za Jutu Džez, potpisao je ugovor sa Pari Levaloa, klubom iz prestonice Francuske, koji je trećim mestom prošle sezone izborio učešće u Evrokupu, u kojem će se u prvoj fazi takmičiti sa Cedevitom, Darušafakom, Uniksom, Andorom i Torinom.

Da jedan od najpoznatijih "debeljuca" evropske košarke nije isključio mogućnost da se još jednom oproba u NBA ligi, iako ima 35 godina, govori i klauzula koja mu omogućava da u bilo kom trenutku napusti sadašnji klub i preleti preko Atlantika, objavio je "SFR Sport".

Boris Diaw
Izvor: YouTube

Tokom karijere, Dijao je zaradio 81 milion dolara od NBA ugovora, mada treba reći da igračima uglavnom ostane polovina novca kada plate porez i ostale dažbine.

Vest će postati zvanična kada ugovor između kluba i igrača bude overen u Nacionalnom direktoratu za kontrolu menadžmenta, koji u Francuskoj kontroliše validnost ugovora koji potpisuju profesionalni sportisti i njihovi poslodavci.

Dijao je posle dve sezone u Po Ortezu (2001-03, u prvoj je izabran za 'Buduću zvezdu', a u drugoj za najkorisnijeg igrača) otišao u Atlanta Hokse za koje je nastupao takođe dve sezone, od 2003. do 2005, kada se preselio na Zapad u Sanse.

Nazad na Istok vratio se 2008. godine, u redove Šarlot Boketsa i za sadašnje Hornetse odigrao četiri sezone, tačnije tri i po - jer je jesen 2011. proveo u Francuskoj, u Bordou.

Dijao je štrajk NBA igrača 2011. godine iskoristio da odigra polusezonu za Bordo.

Najviše uspeha imao je nastupajući za San Antonio Sparse od 2012. do 2016, tokom kojih je osvojio i šampionski prsten 2014. godine, da bi lepu NBA priču završio odigravši sezonu u Solt Lejk Sitiju za Džez.

Dijao je za 14 godina odigrao 1.064 utakmice, 331 za San Antonio, 260 za Šarlot, 258 za Finiks, 142 za Atlantu i 73 za Jutu. Učestvovao je u 564 pobede sa konačnim prosekom od 8,6 poena, 4,4 skoka i 3,5 asistencija po meču.

Najbolja sezona bila mu je ona 2005-06 u Sansima, gde je zajedno sa Stivom Nešom i ostalim članovima te generacije stigao do finala Zapadne konferencije pobedama u sedmim utakmicama serija sa Los Anđeles Lejkersima i Los Anđeles Klipersima.

Na kraju, bolji od njih bili su Dalas Meveriksi u šest utakmica, koji su potom izgubili do Majami Hita u velikom finalu.

Dijao je te sezone imao prosek od 13,3 poena, 6,9 skokova i 6,2 asistencije tokom ligaškog dela sezone, odnosno 18,7 poena, 6,7 skokova i 5,2 asistencije tokom plej-ofa.

Igrajući za Džez prošle sezone imao je skroman učinak od 4,6 poena, 2,2 skoka i 2,3 asistencije.

Sa reprezentacijom  Francuske, od koje se oprostio prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju, osvojio je pet medalja - zlato sa Eurobasketa 2013 u Sloveniji, srebro sa Eurobasketa 2011 u Litvaniji, bronzu sa Mundobasketa 2014 u Španiji i bronze sa Eurobasketa 2005 u SCG i 2015 u Francuskoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC