• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu objasnio: Zamislite Portugal bez Ronalda

Autor mondo.rs

Prvi čovek Evrolige kaže da je FIBA odgovorna za veoma napetu situaciju pred početak kvalifikacija za SP jer je "ignorisala" treću stranu - NBA, kao i da tretira igrače na dva različita načina

 Bartomeo o sukobu FIBA Evrologa Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu ponovo je pričao o "ratu" između FIBA i Evrolige. Raskorak između njih učiniće da predstojeće kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. godine proteknu bez najboljih igrača.

Bertomeu otvoreno kaže da je FIBA odgovorna za veoma napetu situaciju koja je nastala, a da Evroliga ne snosi krivicu.

"FIBA je odlučila da napravi raspored za odigravanje reprezentativnih mečeva bez pronalaženja dogovora sa klubovima i što je najvažnije ignorisanjem postojanja treće strane, a to je NBA liga. U SAD igra 108 internacionalaca i niko od njih neće igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo", izjavio je u intervjuu za "Korijere dela Sera" Bertomeu.

Čelni čovek Evrolige napominje da je to neprihvatljivo iz dva razloga.

"Prvo, nivo igara neće biti isti bez 108 vrhunskih igrača. Zamislite kada bi se to dogodilo u fudbalu, pa Portugal igra bez Kristijana Ronalda ili Argentina bez Lionela Mesija, dok je u košarci izvesno da će se to dogoditi. Reprezentacije će igrati bez najboljih igrača, što automatski znači i manji kvalitet košarke", rekao je Bertomeu.

"Drugo je što FIBA, postupajući na ovaj način, pokušava da stvori dve različite kategorije igrača. To je posledica prvog o čemu sam pričao. Daću primer: u Italiji Danilo Galinari, koji nastupa u NBA smatra se kategorijom igrača nivoa A, jer nije dužan da odgovori na poziv selektora da nastupa za reprezentaciju. A imate i Điđija Datomea, koji igra za Fenerbahče i ako se ne odazove odmah je loš momak. FIBA tretira igrače na dva različita načina i to nije prihvatljivo", naveo je Bertomeu.

On je rekao da ne može da se ignoriše činjenica da NBA postoji i da tamo igraju najbolji i da je zato neophodno razgovarati i pronaći pravi model, jer tamo igraju reprezentativci. On kaže da to ne donosi štetu samo kvalitetu košarke.

"A šta je sa navijačima? To je neodgovorno i prema njima".

Osim igrača Bertomeu je pomenuo i arbitre.

Da, i sudije. Hajde i to da spomenemo. Imamo 62 najbolja arbitra u Evropi, i to je nesporno. Od svih njih, koliko je pozvano da sudi na poslednjem Eurobasketu? Nijedan! Nula! Inaćenje prema Evroligi? Rekao bih da mi je veoma žao zbog toga".

On se osvrnuo i na komentar FIBA da Evroliga "misli samo na posao", odnosno na novac.

"A da mi objasnite jednu stvar. Recimo da Španija i Francuska, koje imaju veliki broj reprezentativaca u NBA, ne izbore plasman na Svetsko prvenstvo kroz kvalifikacije, da li stvarno mislite da im FIBA ne bi dodelila specijalnu pozivnicu koja se, naravno, plaća? Dakle, o čemu mi govorimo? O sportu ili biznisu?", zapitao se Bertomeu na kraju.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC