• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA "odrala" Evropu

Prelasci talentovanih, ali već afirmisanih košarkaša iz evropskih u NBA klubove, ovog ljeta prijete da prerastu u pravi egzodus.

 NBA "odrala" Evropu Izvor: MONDO

Kada je Džoš Čildres prije dve godine odlučio da napusti Atlanta Hokse i za veliki novac postane član Olimpijakosa, mnogi su požurili da proglase finansijski krah NBA ligaša.

U pojedinim tekstovima bilo je, maltene, samo pitanje trenutka kada će i najveće NBA zvijezde poput Lebrona Džejmsa i Kobija Brajanta preći Atlantik i zaigrati na evroligaškim parketima.

Licitiralo se apsurdnim novčanim iznosima, u stilu "da li bi Lebron prihvatio 50 miliona dolara po sezoni za prelazak u Evropu"?!

Nije trebalo da prođe mnogo vremena da se situacija okrene za 180 stepeni i da ekonomska kriza žestoko uzdrma klubove "starog kontinenta". Jer, da nije tako, ne bismo ovih dana bili svjedoci pravog egzodusa u pravcu Sjedinjenih Američkih Država.

Poslije potpisa Nikole Pekovića (Panatinaikos) za Minesotu i Semiha Erdena (Fenerbahče) za Boston, u posljednja 24 časa su još trojica evroligaških centara ugovorila NBA angažmane.

Brazilac Tijago Spliter će posle sedam sezona provedenih u Kaha Laboralu - bivšoj Taukeramici - najesen konačno zaigrati za San Antonio. Sparsi su ga prije tri godine izabrali kao 28. "pika", a sada će MVP španske ACB lige pokušati da postane dostojan nasljednik Tima Dankana.

Fenerbahče je poslije Erdena ostao i bez drugog oslonca u reketu. Perspektivni Omer Ašik dogovorio se sa Čikago Bulsima i priključiće im se poslije Svjetskog prvenstva u Turskoj.

Trogodišnji ugovor sa Njujork Niksima, vrijedan 9,7 miliona dolara, potpisao je centar Himkija i reprezentacije Rusije Timofej Mozgov. On je bio jedno od otkrovenja prošlogodišnjeg Evrobasketa u Poljskoj, a boje Himkija branio je u posljednje četiri sezone.

Tu priči nije kraj, jer bi Sofoklis Skorcijanitis (Olimpijakos) trebalo da pristupi Los Anđeles Klipersima. Ostaje da se vidi gdje će završiti srpski reprezentativci Nemanja Bjelica (draftovala ga Minesota), pa i Uroš Tripković (Huventud), koji se navodno nalazi na Njujorkovom spisku želja.

Da ne zaboravimo - Litvanac Linas Kleiza (Denver Nagits, prošle sezone Olimpijakos) blizu je odluke o povratku u NBA, pošto su mu Toronto Reptorsi ponudili oko 19 miliona dolara za četvorogodišnju saradnju.

Naravno, mnogi američki košarkaši će otići u suprotnom smjeru, neki od njih će izrasti u velika pojačanja i pametne investicije, ali kristalno je jasno ko u duelu NBA - Evropa "skuplja kajmak", a ko mora da se zadovolji mrvicama...

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC