• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tunčeri i sudije za srpsku tugu

Turska će pred svojim navijačima igrati protiv SAD za titulu prvaka svijeta, a Srbija sa Litvanijom za treće mjesto i bronzanu medalju!

 Tunčeri i sudije za srpsku tugu Izvor: MONDO

U meču koji bi "orlovi" dobili vjerovatno na svakom parketu van Turske, domaći košarkaši pobijedili su rezultatom 83:82 (17:20, 18:22, 25:21, 23:19).

Novica Veličković donio je Srbiji minimalno vođstvo 4,5 sekunde prije kraja, ali su Turci poslije tajm-auta izveli akciju koja se završila odlučujućim polaganjem Kerema Tunčerija.

Pokušaj "ali-up" dodavanja za Veličkovića nije urodio plodom. Faul Semiha Erdena u tim trenucima ne bi dosudio nijedan sudija na svijetu...

Srbija će u nedjelju od 18 časova igrati sa Litvanijom za bronzu.

ISTANBUL. DVORANA: Sinan Erdem. GLEDALACA: 17.000.

SUDIJE: Karion (Portoriko), Estevez (Argentina), Mersedes Sančez (Dominikanska Republika).

TURSKA: Akjol, Guler 3, Ermiš, Onan 14, Iljasova 6, Erden 9, Tunčeri 12 (5as), Savaš, Gonlum 6, Arslan 12, Ašik 5 (7sk), Turkoglu 16.

SRBIJA: Teodosić 13 (6sk, 11as), Tepić 5, Rašić 2, Paunić, Bjelica 2, Marković 2, Savanović 15, Kešelj 18 (7sk), Krstić 15 (7sk), Perović 2 (5sk), Veličković 8, Mačvan.

STATISTIKA

2 poena: Turska 53 odsto (18/34), Srbija 50 odsto (14/28)
3 poena: Turska 39 odsto (9/23), Srbija 41 odsto (12/29)
Slobodna bacanja: Turska 61 odsto (20/33), Srbija 75 odsto (18/24)

Skokovi: Turska 33 (25+8), Srbija 36 (28+8)
Asistencije: Turska 10, Srbija 17
Izgubljene lopte: Turska 14, Srbija 10
Lične greške: Turska 24, Srbija 28

Šteta, kakva šteta... Poslije svega što su izdržali, "orlovi" su ostali bez finala. Po svemu apsolutno zasluženog!

Kada sudije "navlače" na stranu jednog tima, obično se kaže da je oštećeni tim igrao "pet na osam". Na ovoj utakmici su trojica sudija vrijedela, možda, za jednog igrača. Plus 17.000 fanatičnih navijača na tribinama Sinan Erdem dvorane. Znači, igrali su izabranici Dušana Ivkovića "pet na sedam"...

I umalo izašli kao pobjednici iz neravnopravne borbe.

Iz, kao, fer tuče, u kojoj naspram sebe imate ortaka približno vaše snage, a pored stoje njegova dva starija brata i obećavaju da se neće miješati. Da, neće...

Ako je Erden 16 sekundi prije kraja zakucao, a sudije svirale Nenadu Krstiću peti faul dok se sklanjao sa puta turskom centru, onda je trebalo da bude i faul nad Veličkovićem kod posljednjeg koša Srbije. Nema svrhe pominjati i opisivati brojne primjere različitog kriterijuma na dvije strane.

Samo je pitanje kako su Turci, kombinujući košarku sa ragbijem i rvanjem, zaradili samo 24 prekršaja, a "orlovi" 28?

Košarkaši Srbije su do četiri i po minuta prije kraja imali pobjedu u džepu. Trojkom Duška Savanovića poveli su sa 75:69, a onda ostali bez koša iz igre do koša Veličkovića u samom finišu. U međuvremenu, samo pet slobodnih bacanja - dva Savanovića, jedno Krstića i dva Marka Kešelja.

Nesmotren faul pri 75:69 napravio je pod košem Srbije Stefan Marković. Omer Ašik je uhvatio loptu poslije promašaja saigrača, poentirao, a Marković ga sa leđa uhvatio oko pojasa. Dosuđen mu je nesportski faul, opravdano...

Ašik je promašio dodatni penal, a Tunčeri položio za 75:73. Time je počela turska serija od 9:0, kojom su za samo 78 sekundi preokrenuli rezultat i poveli prvi put poslije 2:0 i 4:3. I prije te serije, na 72:64 za "orlove" Tunčeri je pogodio trojku, kasnije još jednu, a Omer Onan slobodnim bacanjima donio domaćinu 78:75.

Izdao je Srbe šut za tri poena, izdala ih je i lopta, koja je izlazila iz obruča poslije prodora Savanovića, šuta Krstića ispod koša, Rašića iz desnog ćoška... Čak su i pomenuta slobodna bacanja Krstić i Kešelj zaradili poslije skokova u napadu!

U tim trenucima dogodila se i turska smicalica koju vjerovatno niko nije očekivao. Pri njihovom vođstvu od 78:77, Teodosić je faulirao Ašika (udarac u lice, ali kakav!), a ovaj poslije kraćeg razmišljanja pao kao pokošen. Najgori penaldžija u domaćoj selekciji izdejstvovao je tom dramskom predstavom odlazak na klupu, a umjesto njega je ušao da šutira penale plejmejker Ender Arslan! I promašio je jedno...

"Orlovi" su u većem dijelu utakmice odigrali - doktorski, s obzirom na sve okolnosti. Milenko Tepić je u prvom napadu dao trojku, ubrzo i Veličković, Teodosić majstorski uposlio Bjelicu za koš uz prekršaj... U petom minutu vodili smo 12:6, a selektor Turske Bogdan Tanjević morao da zatraži tajm-aut.

Turci su odmah stavili do znanja da su spremni na sve. Onan je držao Teodosića, Turkoglu udario Savanovića po rukama poslije dosuđenog faula...

Međutim, dobra kontrola lopte, odličan šuterski početak (trojke 4/7 u prvoj četvrtini), kao i nervoza domaćih, uticali su da Srbija nakon turske serije za izjednačenje na 15:15 ne podlegne pritisku probuđene publike.

Čak i pod batinama, Teodosić je asistirao saigračima u stilu Stiva Neša i Medžika Džonsona, Kešelj "trpao" trojke (ukupno 4/7), Savanović sredinom druge četvrtine sam bio u seriji od 7:0, kada su Turci prišli na 26:25.

Ne sjajno, ali solidno su "orlovi" rješavali famoznu tursku zonu 2-1-2, sa presingom na prednjoj polovini kao prethodnicom. Čak i kada je Teodosić sjedio na klupi, Marković je imao nekoliko odličnih prodora koje je završio košem, ili asistencijama.

Valjda prvi put na šampionatu, u ekipi nije bilo nijednog neraspoloženog igrača. Falilo je i malo sreće, da Veličković pogodi otvorenu trojku za "plus 10" na poluvremenu, poslije čega bi Turskoj bilo još teže u nastavku. Ili za "plus 11" u 27. minutu, poslije Teovog dodavanja iza leđa... Uf, šta bi se onda dogodilo?

Međutim, uporni, fanatični Turci su popravili šut za tri poena (Arslan), uhvatili priključak i poslije nekoliko neuspelih pokušaja i okrenuli stvari na svoju vodenicu.

Mora se priznati da su i oni odlična ekipa i da su uspjeli da pobijede Srbe uprkos najgoroj partiji Ersana Iljasove na šampionatu. Onan, Tunčeri i Arslan u potpunosti su nadoknadili slab učinak krilnog centra Milvoki Baksa.

Posebno ćemo zapamtiti Tunčerija, koji je u posljednjoj četvrtini dao 10 poena i asistirao Erdenu 16 sekundi prije kraja, što je bio jedan od ključnih detalja ovog polufinala.

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto: AP, MN Press)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC