• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivković: Stvarno bih želio da ostanem

Selektor Srbije emotivno i bez ustručavanja govorio na konferenciji za medije po završetku utakmice za bronzanu medalju.

 Ivković: Stvarno bih želio da ostanem Izvor: MONDO

Dugo, dugo smo slušali u nedelju izlaganje srpskog selektora Dušana Ivkovića, čekajući da priča nabijena emocijama stigne do tačke kada će Duda odgovoriti da li odlazi ili ostaje na čelu srpske reprezentacije?

Na kraju, poslije govora u kojem je potkačio kompletno rukovodstvo FIBA i pozvao generalnog sekretara Patrika Baumana na moralnu ostavku, Ivković nije mogao sa sigurnošću da kaže da li će ostati selektor.

Ali je napomenuo da to iskreno želi.

"Bio sam vjerovatno jedan od rijetkih trenera, koji je u karijeri uradio sve što je imao od obaveza u ugovorima. U ovoj situaciji očigledno da nisam mogao, na način na koji je taj ugovor potpisan, da ga završim, sve dok je postojala viša sila", aludirao je Ivković na besparicu u Savezu i činjenicu da ni on nije redovno dobijao svoja primanja.

Potom je podsjetio da nije više tako mlad, da je posljednjih par dana odmora iskoristio u februaru i da nije siguran da li će moći da se bori na dva fronta, u Olimpijakosu i reprezentaciji Srbije.

Ali, na kraju, rekao je nešto što svim igračima, a potom i kompletnoj srpskoj naciji, uliva nadu da će ovaj legendarni trener nastaviti da ispisuje blistave stranice srpske košarke sa timom, sa kojim se potpuno saživio. I obrnuto.

"Ja bih želio, stvarno bih želio, da to radim... Ako su u Savezu, koji ne postoji, zadovoljni. Ja bih to želio, a da li ću biti u stanju, zaista ne znam", rekao je Ivković, poslije čega je uslijedilo "Hvala, selektore" od strane novinara i razlaz do prvog narednog susreta, nadamo se tokom kojeg će Ivković i dalje biti selektor.

A, razgovor je počeo sa sasvim drugačijim temama i trajao je dugo. Stoga, nećemo ga dodatno opterećivati novinarskim opservacijama, nego ćemo jednostavno emitovati selektorove riječi, redoslijedom kojim su izgovarane, što će biti sasvim dovoljno čitaocima da shvate jačinu i gorčinu u Ivkovićevom glasu.

"DNEVNI BORDEL"

"Koliko juče nisam očekivao da ćemo da razgovaramo u ovakvom raspoloženju i da ćemo da budemo četvrti".

"Mislim da nas je Litvanija potpuno zasluženo pobijedila, da su odigrali u velikoj formi, da mi nismo bili tim koji može ravnopravno da se suprotstavi. Nismo igrali košarku za koju smo se spremali, a počeli smo da radimo prije nego svi ostali, negdje 28. juna".

"Svi su bili sa neprospavanom noći i došao sam u situaciju da testiram koji su igrači spremni da odigraju na nivou postavljenog zadatka i određene uloge. Bilo ih je koji nisu bili u stanju da odrade svoje uloge. Ja im kažem na poluvremenu... Probam jednom, probam drugi put, trenerska filozofija je da se ne gura i treći put igrač koji nije spreman".

"S te strane, ja bih prihvatio potpunu odgovornost da nisam bio u stanju da spremim tim".

"Ali, ni organizatori, FIBA, nam nisu pomogli da to uradimo. Mi smo u hotel došli poslije dva noćas. Ispalo je da je tim koji je izgubio drugu polufinalnu utakmicu, završio u ponoć i stigao u hotel u tri, da je to tim koji ima prvi jutarnji termin za trening! Da li je normalno da Litvanija, koja je završila u osam, ima drugi termin?"

"Onda nam je javljeno negdje oko pola 10 da možemo ipak da treniramo u 15 do 11... Kažem, hajde da budimo igrače, da uradimo nešto, a oni nam onda kažu: 'Ne, to je ipak greška. Vi ste tim A, koji će da trenira prvi'. To se zove dnevni bordel!"

"Na prvom mjestu bih htio da se zahvalim mojim igračima, da im čestitam na njihovom naporu, uloženom trudu, jer mislim da smo igrali izuzetno kvalitetno".

"Htio bih isto tako da zahvalim kompletnom stručnom štabu, koji je bio uz tim, što su ostavili svoje porodice, a mi smo od 28. juna na zajedničkim pripremama i svi smo radili u jednom duhu, kako bi reprezentacija imala kompletan servis. A, mi smo to imali, imali smo uslove za pripreme, tu ne mogu da se požalim ni na koga".

"AKO NASTAVI DA ĆUTI, BAUMAN DA PODNESE OSTAVKU"


"Mislim da smo uz Amerikance odigrali najkvalitetniju košarku, ali nismo uspjeli da odigramo to do kraja. Nismo uspjeli da odigramo veliko finale, koje nam je po razvoju situacije apsolutno pripadalo. Ja imam tu sreću da sam trenirao velike reprezentacije i bio svjetski prvak, ali ovim igračima je to pravo uskraćeno na jako loš način".

"Ono što se dogodilo na terenu protiv Turske... Nema potrebe da pričamo da li je bio na Veličkoviću faul ili da li je bio Krstićev faul. Od prve do posljednje sekunde to su bila dva različita kriterijuma. Vođstvo srpske reprezentacije nije dobilo nijednu riječ izvinjenja, u vezi toga što se događalo u subotu".

"Ako je sada sve to normalno, ako pada u zaborav šta se događalo, ako je to trebalo da bude tako u smislu visokih sponzorskih ugovora, da zadovoljimo sponzore, da gradimo novu Kuću košarke u Ženevi, a da razvaljujemo košarku, onda mislim da košarka ide lošim putem".

"Nije mi jasno zašto, ako u finalnoj rundi igra najveći broj evropskih timova, zašto ne sudi nijedan evropski sudija? Mi smo kao treneri učili da vodimo košarku najviše kada nam igru vode evropske sudije, igrači su učili da igraju dok su sudile evropske sudije".

"I na kraju, zašto se sada ćuti na ono što se dogodilo, ako su naši igrači zasluženo kažnjeni za ono što su uradili (za incident u Atini, prim. aut)? Onda tu postoji jedan veliki problem, ako se pređe preko ovoga. I slijep će da vidi šta se događalo na toj utakmici".

"Ja kažem, ako je gospodinu Kotlebi koji je delegirao sudije i gospodinu Baumanu, koji je šef administracije, sve bilo normalno, onda oni iz moralnih i etičkih razloga moraju da podnesu momentalnu ostavku, jer će košarku da unište do kraja. Ovo djelo koje je ostavio Bora Stanković će biti uništeno skroz, a to ćete se uvjeriti u najskorijoj budućnosti i sjetiti se da vam je Duda govorio to još onda..."

"Moji moral i etika stoje iza ovoga što pričam".

"Ako oni ne reaguju, kao što su kaznili naše igrače opravdano i ekspresno, a vidim da one sudije nastavljaju da sude bez ikakve reakcije, onda je to već sumnja u neki viši interes, u neke druge stvari. Ovo nije nikakav alibi, bilo je mnogo utakmica na SP koje su se jako čudno završavale, a niko ne smije da reaguje po tom pitanju, svi prećutkuju..."

"IZVINJAVAM SE NA OVIM RIJEČIMA"


"Svi znaju da Ašik na ovom prvenstvu šutira penale 36 odsto i da u Evroligi šutira 40 odsto. Pred evroligaškim sudijom on ono ne bi smio da uradi. Gdje je tim ljudima moral, da dozvole da napravimo robu od tog mladog čovjeka. Nije napravila problem klupa koja mu je rekla: 'Lezi', napravila je FIBA što nije reagovala. Da mu neko kaže: 'Ej, ako se ne digneš, tehnička odmah.' Je l' neko razmišljao o tome? Nije".

"Možda je moja reakcija prenaglila, ali koliko vidim, sudije koje su sudile u subotu, nastavile su da sude. Igrači se kažnjavaju, znači treba vjerovatno naši sponzori da budu zadovoljni, da naši sponzorski ugovori budu ispoštovani, da naše velike plate budu dodatno nagrađene..."

"Pa neka probaju mene da kazne da im povećam taj budžet tamo, da bi imali malo veće bonuse za uspješnu organizaciju".

"Izvinjavam se što ovo pričam, ali ja sam tako vaspitavan. Tako me je vaspitao moj pokojni otac i majka..."

Potpuno svjestan težine izrečenog, Ivković se zahvalio na razgovoru i povukao u svlačionicu.

Srbija će se iz Turske vratiti kao četvrta reprezentacija svijeta, što bi trebalo da bude uspjeh za ove mlade momke, ali ne postoji osoba u našem timu koja će vam reći da je srećna i zadovoljna. Razlog leži u gore izrečenom.

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC