• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zidek za MONDO: Neće biti lakih utakmica

Tek drugi put za deset godina postojanja, u Jadranskoj ligi će se takmičiti klub izvan granica bivše SFR Jugoslavije.

 Zidek za MONDO: Neće biti lakih utakmica Izvor: MONDO

Poslije Makabija 2002/03, biće to sedmostruki uzastopni prvak Češke, ekipa Nimburka, koja dolazi iz istoimenog gradića nedaleko od Praga.

Redovni učesnik Evrokupa (ranije ULEB kupa), ove jeseni i kvalifikacija za Evroligu (ispao od belgijske Šarlroe), na startu NLB lige dočekuje Crvenu zvezdu.

Sve to pruža odličan povod za razgovor sa Jiržijem "Džordžom" Zidekom, živom legendom češke košarke, koji je 1995. osvojio NCAA ligu sa slavnim univerzitetom UCLA, a Evroligu 1999. godine sa Žalgirisom.

Sada obavlja funkciju sportskog direktora Nimburka...

Igrali ste protiv Zvezde četiri puta u prethodne tri sezone: oba meča kod kuće ste izgubili, ali ste u Pioniru slavili ubjedljive pobjede. Ipak, ne može se reći da dobro poznajete sastav koji će vam se suprotstaviti u subotu?

"Znam da je Zvezda ovog ljeta potpuno renovirala tim. Tu su sada uglavnom mladi igrači, ali mi nijednog trenutka ne smijemo da potcijenimo njihov talenat. Uostalom i naš tim se još uhodava. Ove sezone imamo trojicu novih Amerikanaca, a poslednje pojačanje (Francuz Afik Nisim) nam je stiglo prije par nedelja... Utakmica sa Zvezdom će biti teška, ne očekujem da nam u bilo kojem meču Jadranske lige bude lako", rekao je Zidek za MONDO.

Otkud Nimburk u regionalnom takmičenju ex-YU?

"Naši razgovori sa čelnicima Jadranske lige trajali su dvije-tri godine. Mi smo, jednostavno, tražili način da igramo više kvalitetnih utakmica, sličnih onima u Evrokupu. U prvenstvu Češke smo vezali 115 pobjeda, tako da je postalo sve teže privući publiku na utakmice u kojima se pobjednik znao unaprijed".

Domaći "konkurenti" su vam odobrili da preskočite čitavu prvu fazu prvenstva. Kako ste ih ubijedili?

"Argumentom da ćemo češkoj publici omogućiti da gleda kvalitetnu košarku. U nacionalni šampionat ćemo se uključiti u martu i mislim da je to dobra varijanta za sve. Zadovoljni smo time što ćemo igrati Jadransku ligu, a istovremeno nećemo izgubiti dodir sa domaćim takmičenjem".

Smatrate li da u svojoj zemlji imate potrebnu podršku publike i medija za predstojeću "avanturu"?

"Uvjeren sam da imamo. Godine igranja u Evrokupu su nam pokazale da u Češkoj postoji glad za dobrom košarkom. Kada smo imali priliku da igramo sa jakim evropskim ekipama, uspijevali smo da napunimo dvoranu kapaciteta 10.000 mjesta u Pardubicama".

Putovanja će vam predstavljati veliki izazov, praktično ćete u svakom drugom kolu igrati evropsku utakmicu?

"Neće biti lako, ali moraćemo da se snađemo. Putovanja će predstavljati teži dio priče, međutim, to smo znali i prije nego što smo konkurisali za prijem u Jadransku ligu. Dobra stvar je ta što je aerodrom u Pragu odlično povezan sa Balkanom. Postoje svakodnevni letovi, pa bi to trebalo da nam učini život lakšim".

Kakve su ambicije Nimburka u novom takmičenju? Neki smatraju da možete i do Fajnal fora.

"Veoma je teško prognozirati učinak i plasman u takmičenju koje nikada ranije niste igrali. Ako bih procjenjivao na osnovu naših rezultata u Evrokupu, gdje smo igrali protiv zaista dobrih klubova, onda vjerujem da ćemo se boriti za mesta u gornjem dijelu tabele".

Srpska publika sjeća Vas se po važnim trofejima koje ste osvojili, ali i po tome što ste u Šarlot Hornetsima bili saigrač Vlada Divca (igrali su i jedan protiv drugog, u famoznom meču Zvezda - Žalgiris u Pioniru). Poslije trijumfa u Evroligi prije 11 godina, polako ste otišli u sjenku...

"Završio sam karijeru sa 32 godine, pošto mi je lijevo koljeno operisano dva puta. Cijelu sezonu 2005/06 sam proveo pokušavajući da dovedem koljeno u optimalno stanje, ali to nažalost nije bilo moguće. Odbio sam treću operaciju i 'penzionisao' se... Da nije bilo te povrede, igrao bih najmanje do 35", zaključio je Zidek.

Njegov otac, Jirži senior, 1969. godine je bio pobjednik Kupa pobednika kupova sa Slavijom iz Praga.

Brojni su očevi i sinovi koji su igrali košarku na vrhunskom nivou, ali je zanimljivo da nijedan tandem, osim Zidekovih, nema po jednu osvojenu evropsku klupsku titulu!

(I. Bogunović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC