• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvorio je košarku za uživanje: Stoktona, Melouna i njihov zaštitni znak

Autor Mladen Šolak

Preminuli NBA stručnjak i njegov tim takođe su obilježili jednu eru i ostavili neizbrisiv trag. Po ovome ćemo pamtiti njegov ogroman uticaj.

 Juta-Meloun-Stokton-pikenrol-igra-preminuo-Dzeri-Sloun-NBA-legenda-trener Izvor: Guliver, Jonathan Daniel/Getty Images North America

S obzirom na to da je Džeri Sloun imao veoma teške posljedice Parkinsonove bolesti i demencije, vijest o njegovoj smrti nažalost nije bila iznenađenje. Čuveni NBA trener, jedan od najvećih u istoriji te igre, umro je u petak u 79. godini i za sobom ostavio legendu koju nije lako sabrati u jedan tekst.

Amerika ga kao igrača pamti prije svega po srčanosti, borbenosti i po čvrstoj igri u odbrani. Nastupao je za Čikago Bulse deset godina (1966-76) i završio je karijeru u 34. godini zbog serija povreda koljena.

Bio je tako važan igrač za Bulse da je njegov dres sa brojem "četiri" prvi povučen iz upotrebe u istoriji te slavne franšize. Sa njim u ekipi prvi put su postali najbolji u svojoj "Central" diviziji i bilo je potrebno da Majkl Džordan dođe da bi Bulsi to ponovili. Naravno, sa "Em-Džejom" su poslije uradili i mnogo, mnogo više.

Džeri Sloun u dresu Čikago Bulsa (sa brojem "četiri")
Izvor: Tanjug, Dave Pickoff/AP

Kao trener je najprije samo pet dana vodio svoj koledž Evansvil 1976, a brzo odustajanje od tog posla mu je na neki način spasilo život, jer su ekipa i stručni štab tog univerziteta stradali u avionskoj nesreći te sezone.

Sloun je potom postao skaut Čikago Bulsa, pa pomoćni trener, pa glavni trener od 1979. do 1982. Učio je posao, izborio plej-of, a na kraju dobio otkaz i prihvatio poziv Jute.

Na klupu "džezera" je sjeo kao asistent 1985, komandu je preuzeo 1988. i na njoj je ostao do svog profesionalnog kraja, 2011. godine. Na tom mjestu je stvorio tim i igru koja i danas sjeća na moćnog i ubitačnog krilnog centra Karla Melouna, perfektnog asistenta Džona Stoktona i njihov zaštitni znak - pikenrol.

Stručnjak iz Ilinoja prosto nije imao ni naziv za "pikenrol", već je govorio "igrajte to", kada je pozivao tu akciju, u kojoj su Stokton i Meloun razbijali protivnike na niz različtih načina.

Džon Stokton, Džeri Sloun i Karl Meloun
Izvor: Tanjug/AP, Scott Sommerdorf/The Salt Lake Tribune

Kako je izgledala ta igra?

Uobičajeno je bilo da Stokton dribla loptu u desnu stranu, a da se Meloun otvori iz bloka i da potom koristi to što ga je preuzeo Stoktonov čuvar. Naravno, bilo je i varijanti da "Poštarov" čuvar nije pomagao, a u tim situacijama Stokton je ostajao sam na šutu ili smišljao neke druge načine.

Ogroman je broj varijanti kojima su Stokton i Meloun dovodili Slounovu košarku do perfekcije.

"Ta pikenrol igra traje toliko dugo jer radi", govorio je Sloun. "Ti momci su je podigli na neki viši nivo. Svaki tim igra pikenrol na neki način, ali nijedan to ne radi dobro kao njih dvojica".

Meloun je u jednom intervjuu slikovito objašnjavao šta je bilo ključno da takva igra Jute "upali".

Izvor: Guliver, Doug Pensinger/Getty Images North America

"Strpljenje, strpljenje, strpljenje. To je najvažnije. A kada sam bio igrač nisam ga imao dovoljno", izjavio je Meloun.

"Uvijek je glavni plejmejker. Ako on radi svoj posao i ako ne misli samo na sebe, biće strpljiv. Ako pogledate Džona Stoktona, on će bar 75-80 odsto procenata vremena driblati loptu, držati loptu i govoriti mi da čekam. A ja sam 'gorio' i bio spreman", pamti legendarni "Poštar".

Juta je bila čvrsta, "tvrda", ali i raznovrsna, konkretna... Bila je to sjajna košarka.

"Ako malo bolje pogledate kako smo igrali, primijetićete da Stokton nije pozivao akcije, već da me je čekao i obraćao mi se. Ako vam plejmejker prebrzo doda, onda će mi uvijek biti dosuđen ofanzivni faul. Zato je Stokton čuvao i mene", dodao je Meloun, uz važan zaključak:

"Zato je strpljenje najvažnije za perfektan pikenrol".

Ako zna tu tajnu, to su Stokton i Meloun. Jer ih je naučio Džeri Sloun.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC