• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đoković je pravi "klač" igrač - brojevi to potvrđuju: Novak je strašan u dvije kategorije, ali nije najbolji!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U posljednjoj trećoj kategoriji je očekivano daleko od vrha...

 Novak Đoković broj odlučujućih poena Izvor: YouTube/lehunterpro/printscreen

Novak Đoković je najbolji "klač" igrač među teniserima, mnogi bi to rekli bez imalo dvoumljenja. Kada je gusto i kada se meč "lomi", Đokovićeva psihološka nadmoć u odnosu na rivale mu često donosi pobjede i kada ga svi otpišu.

Ipak, brojevi kažu da najbolji teniser svijeta u tom aspektu ipak nije najbolji, makar statistički!

Možda će vas zanimati

Njegov nekadašnji statističar Krejg O'Šonesi objavio je statistiku za sajt ATP-a u kojoj gleda na tri važna aspekta teniske igre proučavajući brojeve i statistiku.

I došao je do zaključka da Đoković jeste među najboljima u dvije od tri kategorije, ali ni u jednoj nije najbolji.

O'Šonesi je izračunao ko su najbolji riterner, najbolji server i ko je najbolji pod pritiskom i nigdje na prvom mjestu nije Đoković.

Najbolji riterner, statistički gledano, u prethodne 52 nedelje bio je Rafael Nadal! On je sa indeksom 178.0 daleko ispred drugoplasiranog Novaka, sa indekos 168.2. Do ovoga je O'Šonesi došao sabirajući procente osvojenih poena na prvi i drugi servis protivnika, procenat osvojenih brejkova i iskorišćenih brejk lopti.

Po pitanju servisa, na prvih pet mjesta na listi nema nikoga iz top 10, a iz tog društva najbolji je Rodžer Federer (peti sa 295.9 poena), slijede ga Mateo Beretini i Rafael Nadal, dok je Đoković tek 10. u ovoj kategoriji (284.9 poena).

Izvor: Guliver/Getty Images, Thomas Kronsteiner/Getty Images Europe

Za najbolje servere računa se procenat prvog servisa, osvojeni poeni na prvi i drugi servis, broj osvojenih servis gemova, prosječan broj as udaraca po meču, od čega se oduzima prosječan broj duplih grešaka po meču.

I na kraju se dolazi do kategorije "pod pritiskom". Ovde se izračunava koji igrač je najbolji pod pritiskom tako što se u obzir uzimaju spašene brejk lopte na svoj servis, osvojene na servis protivnika, kao i pobjede u taj-brejkovima i odlučujućim setovima.

Najbolji je Rafael Nadal sa 264.3 poena, ali odmah iza njega je Đoković sa 264.1 poenom, dakle 0.2 iza Španca. Daleko iza je Rodžer Federer na trećem mjestu sa 248.7 poena, a potom slijede Dominik Tim, Dijego Švarcman, Andrej Rubljov...

"Đoković i Nadal dominiraju prva dva mjesta s razlogom. Ove tabele pomažu da oslikaju priču o njihovoj dominaciji, bez obzira na to u kakvoj se situaciji nađu", navodi Krejg O'Šonesi u zaključku.

(mondo.rs) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC