• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobija srpsku penziju, a nastupao za Hrvatsku: Osvajao medalje za Srbiju, pa riješio da se takmiči pod "šahovnicom"

Autor Dragan Šutvić

Bio je uspješan pod zastavom obje zemlje.

 stjepan-janic-sportska-penzija-srbija-od-2004-kajakas-hrvatska-120-hiljada-dinara-natasa-janic Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/Philippe Desmazes

Srbija ima nove sportske "penzionere"! Vlada Republike Srbije donijela je rješenje kojima se trojici sportista dodjeljuje državna penzija zbog uspjeha koje su na velikim takmičenjima ostvarivali pod našom zastavom.

Ipak, među nagrađenima sportskom penzijom nalazi i se kajakaš koji je od 2004. godine nastupao pod zastavom - Hrvatske.

Možda će vas zanimati

U Službenom glasniku Republike Srbije, prije nekoliko dana objavljena su rješenja po kojem su od januara 2021. godine sportsku penziju dobili odbojkaš Dragan Stanković, veslač Marko Marjanović i kajakaš Stjepan Janić.

Stanković je penziju zaradio osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu u Rimu 2005. godine. Marjanović je na Svjetskom prvenstvu u veslanju 2007. godine osvojio srebrnu medalju, dok je Janić takođe bio srebrni, ali na Svjetskom prvenstvu u kajaku u Segedinu 1998. godine.

Najviše pažnje domaće javnosti privukao je upravo Janić, koji je u Srbiji ostao najmanje poznat od trojice pomenutih. Razlog za to je što je Janić 2004. godine odlučio da više ne nastupa za Srbiju i Crnu Goru, već da bude predstavnik Hrvatske.

Izvor: Profimedia

Janić je i kao kajakaš Hrvatske osvajao medalje, dok je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine zamalo osvojio odličje.

U pomenutom rješenju objavljenom u Službenom glasniku stoji da će Janić doživotno dobijati mesečni prihod od Srbije i to u iznosu od dvije prosječne mesečne plate za decembar 2020. koja je prema posljednjim podacima iznosila 60.926 dinara.

"Dodjeljuje se nacionalno sportsko priznanje sportisti Stjepanu Janiću, za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu, u olimpijskom sportu – kajak, održanom u Segedinu, Mađarska, 1998. godine, u vidu doživotnog mjesečnog novčanog primanja u visini dvije prosečne neto zarade u Republici Srbiji za mesec decembar prethodne godine, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike", navodi se u saopštenju.

Janić će tako dobijati oko 120.000 dinara mesečno do kraja života na osnovu svojih sportskih zasluga. Naravno, činjenica da je Janić kasnije riješio da nastupa za drugu zemlju nema nikakvog uticaja na ovu odluku.

Izvor: Profimedia

Inače, Stjepan Janić je sin legendarnog jugoslovenskog kajakaša Milana Janića iz Bačke Palanke. Stjepanov brat Mićo je takođe osvojio srebro za Jugoslaviju 1998. godine, a i on je 2004. odlučio da nastupa za Hrvatsku. Mićo Janić još od 2019. dobija sportsku penziju od Srbije.

Njihova sestra je proslavljena kajakašica Nataša Janić, koja je u javnosti ostala poznata po tome što je 2001. odlučila da više ne nastupa za Jugoslaviju, pa je pod zastavom Mađarske osvajala medalje na Olimpijskim igrama u Atini i Pekingu.

Nataša Janić je na zalasku svoje karijere od 2013. ponovo nastupala za Srbiju, ali bez takvih uspjeha.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC