• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novaka su stvorili Federer i Nadal: Hrvat potcjenjivački o Đokoviću, Rodžer je najveći šta god da se desi?!

Autor Dragan Šutvić

"Nekad je Australijan open bio manje važan od Monte Karla"?

 ivan-ljubicic-rodzer-federer-najveci-izmislio-novak-djokovic-grend-slem-najvazniji Izvor: MN PRESS

Pošto je Novak Đoković osvojio rekordni deveti Australijan open i svoj 18. grend slem, ponovo se povela rasprava o tome ko je najveći teniser svih vremena, odnosno da li je Srbin već sad bolji od Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji imaju dva slema više od prvog igrača sveta.

U raspravu se, da kažemo preventivno, uključio i Federerov trener, Hrvat Ivan Ljubičić, koji ne samo da misli da je broj grend slem titula najvažniji, već je i njih rangirao, stavivši upravo Australijan open na posljednje mjesto.

Možda će vas zanimati

On se na početku ipak ogradio, rekavši da kao Federerov trener nije objektivan.

"Nesumnjivo je, ipak, da su grend slem trofeji najvažniji, da su oni pošteno mjerilo za igrača. Važnost tih turnira je takva u posljednjih 15-20 godina, ali ranije, pogotovo u daljoj prošlosti, Australijan open bio je manje važan od Rima ili Monte Karla. U skladu s time, nije mi razumno da poredimo današnje rezultate sa dostignućima Roda Lejvera, Bjerna Borga ili Džona Mekinroa poredeći samo grend slem titule. Nisu ni samo slemovi važni, tu su i ostale titule, plasman na listi…", kaže Ljubičić u intervjuu za tennismagazineitalia.it.

On je poslije napravio razliku koju prave mnogi drugi sportski stručnjaci, a to je razlika između "najuspješnijeg" i "najvećeg".

"Moje mišljenje je da nema tačnog, konkretnog odgovora (na to ko je najveći svih vremena). Znate li koliko mi ljudi kaže da misle da je Rodžer najveći, šta god da se desi? Nisam siguran da najuspješniji istovremeno znači i najveći. Ili da može da bude samo jedno ime u tom kontekstu. U sportu postoji jedan koncept koji se zove zaostavština", rekao je Ljubičić.

A šta to tačno znači?

"Ono što je ostavljeno u amanet, trag. Da pojasnim. Izuzetno poštujem apsolutnog šampiona kakav je bio Pit Sampras. Osvojio je 14 grend slem titula, igrao je tenis fantastično. Ali, uvijek je jasno govorio da ga interesuju jedino pobjede i da mu je sreća veća kad ga drugi ostavljaju na miru. Tako je i bilo: pobjeđivao je, povukao se i nestao. A Rodžer i Rafa ostavili su važan trag u istoriji tenisa", rekao je Ljubičić.

Ako se pitate kada će uopšte spomenuti Đokovića, u sljedećem pasusu, mada vam se vjerovatno neće svidjeti kako ga je uključio u priču.

"Rodžer i Nadal su imali to rivalstvo, pobjede, to su jedinstvene stvari. Oni su promijenili sport. Ovo što sada gledamo rezultat je onoga što su njih dvojica radili od 2005. pa nadalje. Oni su na neki način 'stvorili' Đokovića, koji je morao da nađe način da izađe na kraj s njima i da ih pobijedi. I sve koji su došli poslije njih su inspirisali, svi oni znali su da moraju da se izgrade tako da mogu da se nose s dva čudovišta", rekao je Ljubičić.

Podsjetimo, Đoković ima bolji skor i protiv Federera i Nadala i sa obojicom je odigrao više mečeva nego što su njih dvojica odigrali međusobno.

Sa Nadalom je igrao 56 puta i pobijedio je 29, sa Federerom je igrao 50 i pobijedio je 27. Nadal i Federer su igrali 40 puta, od čega je Španac slavio u 24 susreta.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC