• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DK: Viktor se namučio, ali pobijedio

Viktor Troicki savladao je Rohana Bopanu 6:3, 6:3, 5:7, 3:6, 6:3 i donio prvi poen Srbiji u prvom kolu Svjetske grupe Dejvis kupa.

 DK: Viktor se namučio, ali pobijedio Izvor: MONDO

Viktor Troicki, drugi reket Srbije, a prvi u odsustvu Novaka Đokovića, pobjedom je "otvorio" meč prvog kola Svjetske grupe Dejvis kupa protiv Indijaca u novosadskom Spensu i krenuo ka odbrani titule osvojene krajem prošle godine.

Troicki je opravdao ulogu favorita, ali posle mnogo muka protiv Rohana Bopane 6:3, 6:3, 5:7, 3:6, 6:3 za šta mu je trebalo tri sata i 18 minuta.

Viktor je 18. teniser svijeta, a Bopana je na ATP listi tek 629. u singl konkurenciji. Iskusni, 31-godišnji teniser se praktično takmiči samo u dublu u kome je 19. na svijetu.

Ipak, Indijac je "vaskrsnuo" poslije dva izgubljena seta. Prestao je da tako mnogo griješi, servisi i forhendi su mu bili sve sigurniji... I umjesto da Srbin rutinski odradi posao, morao je da prolije mnogo znoja da bi slomio otpor žilavog Bopane. Dozvolio mu je da izjednači na 2:2 i tek u petom setu ga "položi na pleća".

Nije Troicki blistao ni u uvodna dva seta, ali je igrao onoliko koliko mu je trebalo da ih rutinski osvoji.

Trudio se Bopana i tada, ali nije imao ni znanja ni snage da se suprotstavi Dejvis kup šampionu. Pravio je previše grešaka. Uspio je, doduše, da napravi brejk u drugom setu, ali je njegovo vođstvo bilo kratkog daha.

Viktor je odservirao 21 as, Bopana 15, uz čak 17 duplih servis grešaka. Srbin je iskoristio šest od 21 brejk lopte, Indijac 4/11, Viktor je imao manje direktnih poena (51-67), ali i neiznuđenig grešaka (73-109)...

"Koprcao" se Bopana na startu, do sedmog gema. Uspio je prethodno da spasi dve brejk lopte, ali ne i treću, pa je Troicki poveo 4:3, a zatim rutinski priveo set kraju, pošto je još jednom oduzeo set protivniku, iskoristivši ukupno dve od sedam brejk lopti - 6:3 (35 minuta).

Griješio je i srpski teniser (16), ali Indijac je baš pretjerao sa neiznuđenim greškama (28), od čega je imao čak šest duplih servis grešaka, i zato je adekvatno kažnjen iako je imao više vinera (15-9).

Bopana je prve brejk prilike imao na startu drugog seta. Iskoristio je treću i poveo 1:0. Preciznije, Troicki je napravio seriju grešaka. Iako je mogao da uzvrati i u prethodna dva servis gema gostujućeg igrača, Srbin je učinio to u trećem - 3:3.

Za razliku od prvog seta, u drugom je Troicki "vezao" gem više - pet i od 1:3 stigao do 6:3 poslije 40 minuta.

Igrači su imali približno isti broj "vinera" (11-10), a Indijac je samnjio broj grešaka (13-18) što mu ipak nije bilo dovoljno da dobije set. Troicki je iskoristio dve od pet brejk lopti.

U trećem setu vodila se izjednačena borba, obojica su bili sigurni serveri do - posljednjeg gema. Tada je poklekao Troicki. Omogućio je rivalu brejk loptu, koja je ujedno bila i set lopta, a Bopana je prigrlio šansu i smečom osvojio set, koji je trajao 47 minuta - 7:5.

Razigrao se Bopana, očigledno je bilo da je dobio i na samopouzdanju, pa je sve više problema zadavao Troickom. Imao je tri brejk šanse na početku četvrtog seta. Nije ih materijalizovao tada, ali jeste pri vođstvu 4:3. Došao je do 0:40, dva puta je lopticu poslao u aut, ali je zatim još jednim smečom stigao do 5:3.

A onda je uslijedila drama. Indijac je servirao za izjednačenje. U gemu u kome je napravio tri duple servis greške imao je tri set lopte, Viktor se "izvukao" i obezbijedio dve brejk lopte. I one su ostale neiskorišćene... Bopana je poslije 39 minuta "odservirao" izjednačenje - 6:3.

Vidjevši da je vrag odnio šalu srpski repezentativac se vratio na teren odlučan da ne dozvoli iznenađenje. Brzo je poveo 4:0. Tada se Indijac posljednji put "trznuo". Smanjio je na 2:4, ali više od toga nije mogao. Odlučujući set Troicki je priveo kraju poslije 37 minuta - 6:3.

Bio je to drugi duel Troickog i Bopane. Sreli su se prije pet godina na čelendžeru u Dravardu (Indija) i tada je Srbin bio uspješniji.

"Igrao je dobro... Ja nisam igrao sjajno, mnogo sam padao. Najvažnije je da sam pobijedio, ali nisam zadovoljan igrom", bio je prvi komentar Troickog poslije meča.

"Znao sam kako igra, a podloga nije baš najbolja za moj stil. Imao sam problema sa njegovim niskim udarcima. Prva dva seta sam dobio lako, a onda je on počeo bolje i bilo je gusto", dodao je 18. teniser sa ATP liste.

Međutim, u petom setu je pokazao ko je ko.

"Iznervirao sam se. Tada sam se bolje koncentrisao", zaključio je Viktor Troicki.

I selektora Bogdana Obradovića je iznenadio Rohan Bopana.

"U prva dva seta je Viktor igrao kako zna. Nismo očekivali da Bopana može toliko bolje. Troicki je ipak izdržao pritisak".

Ipak, u maratonu vidi i dobru stranu.

"Bopana je iscrpljen i dobro je za nas, jer je nosilac igre u dublu, koji će se igrati u subotu".

Indijac je rekao da je Troicki zasluženo pobijedio, ali je konstatovao da se još jednom pokazalo da u ovom takmičenju nema favorita.

"U Dejvis kupu plasman igrača na ATP listi nije bitan, a to se pokazalo i danas. Treba igrati samo strpljivo i svim srcem i ja sam u tome uspio", poručio je Indijac i nastavio:

"Bilo je dosta dobrih udaraca i veoma sam zadovoljan zbog toga. Uspio sam da se vratim u meč, ali sam izgubio peti set, koji je u tenisu uvijek težak. Troicki je odlučujući set odigrao dobro, vratio se u meč sa nekoliko dobrih udaraca i zasluženo pobijedio".

Indijski teniser objasnio je i da je tokom meča često razgovarao sa sudijima zbog buke sa tribina.

"Bilo je dosta buke između dva servisa i to mi pravilo problem. Nisam navikao na takve situacije i to mi omelo koncentraciju. Ipak, takve stvari se često dešavaju u Dejvis kup", završio je Bopana.

Pobjednik novosadskog megdana sastaće se u četvrtfinalu sa boljim iz meča Rusija - Švedska.

Reprezentacija Srbije, tačnije Jugoslavija, dva puta do sada stastajala se sa Indijom u Dejvis kupu. Trenutni rezultat je 1:1. Indijci su savladali Jugoslaviju davne 1927. godine, bilo je 0:3 u Zagrebu, a "plavi" su uzvratili u Nju Delhiju 1988. rezultatom 3:2.

(MONDO, foto Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC