• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJVIS KUP: Idemo dalje, dajte Šveđane!

Viktor Troicki donio je treći, odlučujući poen u duelu Srbije i Indije u Novom Sadu. U julu šampioni putuju u Švedsku...

 DEJVIS KUP: Idemo dalje, dajte Šveđane! Izvor: MONDO

Šampioni svijeta krenuli su u odbranu titule osvojene na jesen 2010. godine. I bez najboljeg tenisera Novaka Đokovića, "orlovi" su u Novom Sadu eliminisali Indiju u prvom kolu Svjetske grupe za novu sezonu.

Treći, odlučujući poen u novosadskom SPENS, donio je novi junak srpskog tenisa Viktor Troicki. Pobjedio je poslije dva sata i 42 minuta, Somdeva Devermana bez izgubljenog seta - 6:4, 6:2, 7:5 i potom otrčao do "salatere" podigao je i kao da je poručio:

Ne damo je!

U drugom kolu, odnosno četvrtfinalu, od 8. do 10. jula, Srbija će ići na noge sedmostrukim šampionima Dejvis kupa, ekipi Švedske.

"Ovo nikako nije bio jednostavan meč", rekao je Troicki, koji je u petak pobijedio i Rohana Bopanu (3:2), čime je doveo Srbiju u vođstvo.

Kasnije u petak, Deverman je u tri seta dobio Janka Tipsarevića, a nakon što je srpski dubl Nenad Zimonjić/Ilija Bozoljac nadigrao indijsku kombinaciju Deverman/Bopana (3:1), postalo je jasno da servis za plasman među osam najboljih ima Troicki.

Ovaj momak, koji je Srbiji donio odlučujuću pobjedu u herojskom povratku finala 2010. godine protiv Francuske, hrabro je preuzeo ulogu lidera ekipe u odsustvu Đokovića i potvrdio da nije slučajno 18. teniser svijeta.

"Deverman je sva tri dana igrao sjajno, mislim da mu je od svih igrača, podloga najviše odgovarala. Danas sam bio mnogo bolje fokusiran nego prvog dana. On je vrlo spreman igrač i ko zna šta bi bilo da je meč otišao u četvrti set… Servis je moje najjače oružje, ali u Novom Sadu me nije išao… Ma, nikog od nas nije išao. Ali, dobro je što se sve ovako završilo. Idemo dalje, učinićemo sve da odbranimo salataru", dodao je 24-godišnji Beograđanin, koji sada ima skor 9-5 u singlu za Srbiju.

On je sa dva poena najzaslužniji što je Srbija zabilježila rekordnu šestu pobjedu u Dejvis kupu. Srbija je neporažena od plej-ofa za opstanak u Svetskoj grupi, odigranog od 18. do 20. septembra 2009. godine. Tada je pao Uzbekistan, a potom redom SAD, Hrvatska, Češka, Francuska, Indija...



Srbija je potvrdila da je teniska sila, iako je rival iz druge najmnogoljudnije zemlje svijeta došao bez tenisera koji čine moćan dubl, Maheša Bupatija i Leandera Paesa.

Viktor je prilično lako dobio prvi set, u kojem je izgubio servis u finišu, ali dva puta brejknuo rivala i poveo sa 1:0 (6:4). U drugom, sjajnim servisima, još lakše je razoružao Devermana, koji zauzima 93. mjesto na ATP listi, ali koji ove sezone igra odlično, pa je tako osvojio i zlato na Igrama Komonvelta, uz to i iznenadio Tipsarevića u petak uveče.

SPENS je strijepio samo u trećem setu, kada je Deverman prvi napravio brejk (1:3), a potom umalo u suzama napustio teren. Naime, pri rezultatu 2:3, nakon što je napravio ribrejk, Troicki je servirao za izjednačenje i na gem loptu poslao je dva puta lopticu u zaista mali, mali aut.

Sudije su preglasavale, premišljale, mijenjale odluke i na kraju dodijelile poen i gem Srbiji (3:3), što je potpuno izludilo 26-godišnjeg Indijca. On se nekako sabrao potom, dobio naredni gem, ali je Troicki uzvratio (4:4), a isti scenario odigrao se i u devetom i desetom gemu trećeg seta (5:5).

Tada je Troicki brejknuo rivala bez izgubljenog poena (6:5), pa je dobio priliku da servisima odvede Srbiju u Švedsku. To je, uz svesrdnu pomoć mrežice u jednom poenu, uspio da uradi i uslijedilo je veliko slavlje na tvrdoj podlozi koja je bila postavljena u SPENS prethodne ove nedjelje.

Zbog toga što je Troicki prvi meč u nedjelju rešio u tri seta, a ne u četiri ili pet, moraće da bude odigran peti duel između drugih reketa dvije reprezentacije, uprkos tome što je pobjednik poznat. Od ove sezone u Dejvis kupu važi pravilo da, ukoliko se pobjednik riješi u nedjelju poslije četiri ili pet setova, peti rezultatski nebitan duel nije potrebno igrati...

Žrijebom je odlučeno da se sastanu Tipsarević i Bopana, ali selektori imaju pravo da promijene odluku.

"Indijci su pokazali da nisu slučajno ovde. Indija je sportka zemlja i hoću da im čestitam na ovoj borbi. Čestitam i mom timu, pokazali smo da i bez Noleta možemo da igramo naš tenis", rekao je selektor Srbije Bogdan Obradović i dodao:

"Švedska je ozbiljan protivnik, igraćemo na bržoj podlozi. Međutim, mi imamo sjajan tim i važno je da momci budu zdravi i da dobro igraju".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC