• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ministarka: Podržite Zakon o sportu!

Ministarka za sport i omladinu u Skupštini Srbije Snežana Samardžić Marković obrazložila Prijedlog novog zakona o sportu.

 Srpska ministarka: Podržite Zakon o sportu! Izvor: MONDO

Snežana Samardžić Marković pozvala je poslanike da podrže Prijedlog zakona, jer postojeći iz 1996. godine nije u skladu sa potrebama današnjice.

Prema njenim riječima, novi zakon je sistemski i predstavlja "srpski model sporta", koji ima svoje specifičnosti, ali je istovremeno i evropski.

Osnovna načela Prijedloga zakona su načelo slobodnog bavljenja sprotom, zaštite zdravlja, transparentnog korišćenja sredstava, a cilj - uvođenje novog sistema u sport, precizirala je Samardžić Marković.

"Prijedlog zakona predviđa i normiranje sportske stvarnosti, koje je zahtjevnije u odnosu na 1996, kada je posljednji zakon donijet. Otud novine, kao što su piramidalna struktura sporta, licenciranje, nadzor, nacionalna priznanja, izrada strategije, jasne razlike kada je riječ o amaterskom i profesionalnom sportu", rekla je ona.

Ministarka je dodala da su na izradi Prijedloga zakona radili gradski savezi, klubovi, nevladine organizacije, vladina tijela i da je većina njihovih sugestija postala sastavni dio predloženog teksta.

Urađena je uporedna analiza sa sličnim zakonima drugih zemalja, poseban doprinos dao je španski ministar sporta, a presjednik UEFA, Mišel Platini - sa kojim je razgovarala lično - poslao je svoje stručnjake u Beograd kako bi pomogli u izradi kvalitetnog zakona.

"Usaglašavali smo opredjeljenja sa evropskim zakonodavstvom, Bijelom knjigom Evropske unije, poredili sa najnaprednijim zemljama. Predvidjeli smo da se sredstva potrebna za rad udruženja, a koja su veća od onih koja se obezbjeđuju subvencijama, mogu obezbijediti osnivanjem privrednog društva".

Određeni zahtjevi i sugestije nisu postali sastavni dio Prijedloga zakona, na primjer da fudbaleri imaju beneficirani radni staž, jer rade nedjeljom, ili da sportisti ne mogu da napuste zemlju prije navršene 28. godine.

(Tanjug, foto: MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC