• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INDIJAN VELS: Novak srušio i Nadala!

Novak Đoković po drugi put u karijeri je osvojio Masters u Indijan Velsu. Sjajni srpski teniser revanširao se za poraz u finalu 2007 - 4:6, 6:3, 6:2!

 INDIJAN VELS: Novak srušio i Nadala! Izvor: MONDO

Za Novaka Đokovića u 2011. nema nepremostive prepreke. Tačnije, od 3. decembra prošle godine i finala Dejvis kupa, kada je pobjedama nad Simonom i Monfisom započeo seriju od 20 trijumfa!

Ta fascinantna serija bi na predstojećem Mastersu u Majamiju mogla da se "protegne" i na april.

Pored Dejvis kupa, Novakova riznica je u tom periodu postala bogatija za trofeje Australijan opena, Dubaija i Indijan Velsa, zahvaljujući kojima se u velikom stilu vratio na drugo mjesto ATP liste.

"Prvo da čestitam Rafi na odličnom turniru. Danas je izgubio, ali mislim da je dobro počeo sezonu i želim mu sve najbolje", rekao je Đoković na ceremoniji poslije meča, na kojoj je nosio crveni kačket sa ćiriličnim natpisom "Srbija".

"Uvijek je veliko zadovoljstvo igrati protiv tebe. Ti si veliki šampion i za mene najveći teniser svih vremena", dodao je on.

Nadal ostaje neprikosnoven, ali je sve izvjesnije da će njegovo rivalstvo sa Rodžerom Federerom postati od sekundarnog značaja za poredak u vrhu svjetskog tenisa. Sada je Novak njegov najveći rival.

Đoković je pred više od 16.000 gledalaca, pod oblačnim kalifornijskim nebom, prvi put u karijeri uspio da pobijedi Nadala u direktnom okršaju za trofej. Majorčanin je riješio u svoju korist svih pet finala prije ovog, uključujući pobjede u Indijan Velsu 2007. i na prošlogodišnjem US openu.

Sada je u njihovim mečevima na betonu rezultat 8:5 u korist Đokovića, dok Nadal vodi sa čak 11:0 na šljaci i na travi.

"Hvala mom timu, nadam se da ćemo imati još uspjeha ove godine", zaključio je drugi reket svijeta.

Novčana nagrada za ovaj uspjeh iznosi 611.000 dolara.

IZ GEMA U GEM

Rafael Nadal dobio je prvi set finala protiv Novaka Đokovića rezultatom 6:4.

Odluka je pala u središnjem dijelu seta, kada je Nadal iskoristio petu brejk loptu i poveo sa 3:2. Prethodno se srpski teniser izvukao iz "rupe" 0:40.

Novak mu je odmah uzvratio (3:3), ali je onda ponovo kiksirao na svoj servis (3:4) i Španac više nije ispuštao prednost.

Naredna dva gema na svoj servis osvojio je bez izgubljenog poena i priveo set kraju, mada je i Đoković bio maksimalno siguran kada je on servirao i smanjio na 4:5.

Početak drugog seta proticao je manje-više slično početku meča. Đoković je vodio sa 3:2, obojica čuvala svoj servis.

Zabrinjavajuća je u tom trenutku bila Novakova retern statistika, pošto je Nadal osvojio 77 odsto poena na ubačen prvi servis i nevjerovatnih 89 odsto (16/18) na ubačen drugi servis - od toga je 8/8 napravio u drugom setu!

Međutim, takav odnos snaga nije mogao vječno da ostane na snazi. Nadal je prvi put od sredine prvog seta počeo da pravi greške kakve mu nisu svojstvene, dok je Đoković sa nekoliko dobrih poena, jednim uspješnim "čelendžom" i greškom Nadala stigao do brejka za 4:2.

Kao u prethodnom setu, Novak je dozvolio sebi kiks već u narednom gemu (dvostruka servis greška u najgorem trenutku), ali je zatim smogao snage da na servis protivnika povede sa 0:40 i poslije jeftino propuštene dvije, realizuje treću brejk priliku - 5:3.

Tek onda je uslijedila prava drama, pošto je gem za izjednačenje na 1:1 trajao čak 12 minuta! Pri 40:30 ponovo je odservirao dvostruku grešku, propustio ukupno pet set lopti (i spasio jednu Nadalovu za brejk), da bi Španac na šestoj set lopti, poslije maratonske izmjene udaraca, konačno promašio polje!

Kako je završio drugi, tako je počeo treći set. Nadal se nije izvukao iz krize i odmah izgubio gem na svoj servis - treći zaredom.

Odjednom je prvi reket svijeta počeo da djeluje umorno, prvi servis mu je pao na kriminalnih 38 odsto, a greške iz bekhenda prosto sustizale jedna drugu, što je Đoković iskoristio da ga "brejkne" i četvrti put u nizu - 3:0!

Novak je uspio da povisi i na 4:0, Nadal ostao "u kanalu", ali je nekako osvojio prvi gem u setu odluke. Međutim, bilo je prekasno za njega...

Novak je u prva dva seta imao 30 neiznuđenih grešaka, naspram Nadalovih 20, ali Španac ih je u trećem napravio 14, a Srbin samo pet.

Meč je trajao dva sata i 25 minuta.

(MONDO, foto: FoNet/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC