• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paspalj: Srpskom sportu treba vrijeme i pomoć

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta Srbije i proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj smatra da treba da prođe još vremena da bi se sport u Srbiji postavio na zdrave temelje.

 Paspalj: Srpskom sportu treba vrijeme i pomoć Izvor: MONDO

U intervjuu za magazin "Belgrade Metropolitan", Paspalj je rekao da je nova garnitura u Olimpijskom komitetu, predvođena Vlade Divcem, uradila mnogo, ali da je to tek jedan korak i da se u sportu ništa ne dešava preko noći.

"Ako me pitate kako vidim budućnost sporta u Srbiji u ovom trenutku - ne sjajno. Ako me pitate da li postoji vizija - postoji. Svakako da je nemoguće promijeniti sve. Pretpostavljam da su četiri godine jako malo za neku ozbiljniju promjenu. A učinjeno je jako mnogo. Prije svega, napravljena je jedna prepoznatljiva organizacija, u roku od godinu i po dana. Napravljen je ogroman pomak. Koliko može da utiče na sport, nisam siguran. A koliko može da utiče na rezultate, recimo na Olimpijskim igrama 2012. godine, ni to nisam baš siguran", kaže Paspalj.

On ističe da je neophodna pomoć države da bi sport u Srbiji stao na noge i da će sve biti zdravije kada bude prestao jak politički uticaj na sport.

"U sportu se ništa ne dešava preko noći, već zahtjeva određeno vrijeme i određeni rad, nakon koga se ubiraju plodovi. Ovdje je 20 godina sve bilo naopako. I u naopakim uslovima, svi su naučili naopako da se ponašaju. I svi moraju da shvate da bez prepoznatljivog sistema, nema funkcionisanja. To je ono što je krasilo onu Jugoslaviju, na neki drugi način. Znamo million primjera da to tako funkcioniše i da država mora da pruži ogromnu podršku svemu tome. Ako bilo šta uspijemo da promjenimo u tome, to je veliki korak naprijed. Da se promijenilo u odnosu na početnu tačku, jeste. Da se napravio ogroman korak, nije. Nije dovoljan, jer je potrebno neko vrijeme da bi stvari mogle da se postave na pravo mjesto, da bi jednog dana mogli da očekujemo neke rezultate".

Paspalj, naravno, pažljivo prati i dešavanja u svom sportu - košarci. Ocjenjuje da je srpska košarka trenutno ima vrlo lošu osnovu, infrastrukturu i bazu.

"Mene interesuje kako ćemo mi da stavimo naše stvari na svoje noge. I da to uz kvalitetan rad i dobar sistem može da produkuje rezultate na duže staze. Mi nemamo para da investiramo u dovođenje igrača. Moramo da se bavimo svojim radom i da crpimo svoj talenat, ukoliko ga još imamo. Ja se bojim da je toga sve manje i manje, a ako nastavimo ovako kako je bilo posljednjih sedam, osam godina, tek će ga biti manje".

"Ja sam neko ko podržava Partizan, a sa druge strane podržavam i srpsku košarku i mislim da jedno bez drugog ne može. Mislim da smo mi pobrkali lončiće, u situaciji velikog nepovjerenja i mnogo loših odnosa u sportskim strukturama. Imam utisak da ako srpska košarka nije jaka, neće biti ni Partizan. Imamo fenomen jakog Partizana u odnosu na ostale. Fenomen jednog pokušaja da reprezentacija nešto radi, a sa druge strane imamo jako lošu košarku. Jako lošu osnovu, infrastrukturu i bazu. To će da nam se obije o glavu, već nam se obija duže vremena, ali tek će da nam se obije o glavu", smatra Paspalj.

Najavljeni odlazak Dušana Ivkovića sa mjesta selektora srpskog nacionalnog tima, Paspalj vidi kao proizvod lošeg stanja u Košarkaškom savezu Srbije i onoga o čemu je Ivković dugo tražio da se promijeni.

"Taj loš odnos nije počeo juče. Loš odnos traje dugo vremena. I to je ono što je vezano za propast košarke kod nas i niko ne pokušava da nešto promijeni. Velike su razmirice između timova, veliko neslaganje. Mislim da je suštinsko propadanje počelo kada smo prihvatili da igramo Jadransku ligu, na nacionalnom nivou. I od tada ide sve gore i gore. Opet ponavljam da imamo jednu lažnu sliku Partizana, kao istaknutog produkta i neuporedivo organizaciono i igrački boljeg tima od ostalih. Stalno mislimo da nešto imamo, ali daleko od toga - nemamo ništa. Niti imamo ideju i viziju šta treba da uradimo".

"Sada imamo jednu generaciju interesantnih igrača, manje-više svih koji igraju u inostranstvu, koji su jako dobri, a sa Dudom još bolji. I imamo jedan košmar koji traje sedam, osam godina, dosta nesporazuma oko nekih osnovnih stvari, dogovaranja i obećanja koja nisu mogla da budu ispunjena. Mislim da je to osnovni razlog što je Duda otišao u Olimpijakos. Pretpostavljam da u tom momentu njemu to i nije bila neka pretjerana želja. A druga stvar je nada da to ne mora da bude definitivno. Možda se za mjesec dana, kada budu izbori, nešto značajno promijeni i nađe se rješenje. Ako se ne nađe rješenje, onda treba tražiti drugu soluciju. Možda nemamo takvu soluciju, ali zato imamo igrače i, ako se sve to podrži, možda i može da se napravi neki rezultat", rekao je Paspalj.

(MONDO - foto: MN Press/arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC