• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poginuo švajcarski alpinista Loretan

Čuveni švajcarski alpinista Erhard Loretan poginuo je u četvrtak na svoj rođendan tako što je pao u provaliju dok se u Bernskim Alpima penjao uz jedan greben.

 Poginuo švajcarski alpinista Loretan Izvor: MONDO

Loretan, jedan od rijetkih koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, je stradao u četvrtak oko podneva dok se kao planinski vodič penjao sa klijentom uzgreben vrha Grunhorn, koji je visok 4.043 metra.

Njih dvojica su koristila kanape za završni uspon, a onda su iz nepoznatih razloga pali kad su bili na 3.800 metara visine.

Loretan (52) je poginuo na mjestu, a njegov klijent star 38 godina prebačen je u bolnicu u ozbiljno lošem stanju, saopštila je policija švajcarskog kantona Vale.

Loretan, koje je rođen u kantonu Frajburg, počeo je da se penje kad je imao 11 godina, a svoj prvi vrh viši od 8.000 metara – teško savladivi Nanga Parbat u Pakistanu - osvojio je 1982. godine.

Na Mont Everest, najviši vrh na planeti, popeo se 1986. godine, i tom prilikom zadivio je svijet brzim usponom bez boce sa kiseonikom – taj podvig je izveo za samo 40 sati i dospio na naslovne strane svjetske štampe.

Postao je treći čovjek u istoriji koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, i za to mu je trebalo 14 uzastopnih godina.

Loretanovi penjački uspjesi zamalo su bili pomračeni kada je nehotice usmrtio sedmogodišnjeg sina, za šta je dobio četiri mjeseca uslovne zatvorske kazne.

Kako je rekao, drmusao je bebu par sekundi ne bi li ona prestala da plače.

Slučaj je bio ozloglašen u medijima i doveo je do studije koja je pokazala da drmusanje bebe, makar i na nekoliko sekundi, može biti smrtonosno znog slabašnih mišića na vratu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC