• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIM: Dominacija!

Sedmi turnir. Sedmo finale. Sedma titula. Četvrta nad prvim na svijetu. "Broj 1" nadohvat ruke... To je Novak Đoković!

 RIM: Dominacija! Izvor: MONDO

Šampion. Opet ili ponovo, svejedno...

Znate o kome je riječ ako se priča o ATP tenisu u 2011. godini!

U finalu Mastersa u Rimu, Novak Đoković četvrti put ove godine pobijedio je prvog tenisera svijeta Rafaela Nadala u duelima za titulu i osvojio sedmi turnir u sedam pojavljivanja od januara 2011. godine - 6:4, 6:4.

Dva časa i devet minuta bilo je potrebno ponosu Srbije da drugi put u sedam dana pobijedi "kralja šljake" u finalu Masters turnira. Ako je neko ono u Madridu, kada je Đoković prekinuo Nadalovu seriju od 37 pobjeda na šljaci, razumio kao pojedinačni incident, onda je ovo u Rimu potvrda da za Novaka ništa nije nemoguće.

Pardon, da je sve moguće...

Melburn, Dubai, Indijan Vels, Majami, Beograd, Madrid, Rim.

Sedam turnira, sedam titula, 37 uzastopnih pobjeda od starta sezone, od čega četiri u finalima nad Nadalom (Indijan Vels 2:1, Majami 2:1, Madrid 2:0, Rim 2:0) više od pet miliona dolara zarade na turnirima, "Broj 1" nadohvat ruke i što je za Novaka u ovom trenutku najvažnije...

...nedelju dana odmora za fizičku i psihičku pripremu za drugi gren slem ove sezone, Đokovićevu veliku želju, Rolan Garos. A, nastavi li Srbin u Parizu započeto još u decembru 2011. godine kada je osvojio Dejvis kup sa "orlovima", početkom juna postaće prvi teniser svijeta.

I kojim sada rečima opisati sve to?

Prethodnih nedelja smo se baš istrošili trudeći se da dočaramo ono što Nole radi ove godine, bio je nepobjediv, neuništiv, čaroban, moćan, itd, itd.

Možda je jednostavnije napisati samo - Novak Đoković, što na neki način predstavlja sinonim za sve gore navedeno.

Dvadeset i sedmi duel dva tenisera, koji su ranije uspostavljeni rivalitet podigli na viši nivo ove sezone, počeo je tri sata kasnije na Foro Italiku u Rimu, nego što je to bilo planirano, zbog kiše koje je dugo i jako padala u nedelju. Taj period donekle je pomogao Đokoviću da mu se tijelo oporavi od gladijatorske borbe sa Endijem Marejom u subotu uveče, koja je poslije tri časa teniskog ludila završena oko 23 časa.

Nema sumnje da je Đoković, poslije neophodne masaže i svega što sleduje teniserima poslije teških mečeva, zaspao oko 1, 2 noću i bilo je veliko pitanje da li će imati snage da se suprotstavi uvređenom i povrijeđenom "kralju šljake", koji je svoj posao u polufinalu obavio i ranije i lakše, u meču sa Rišarom Gaskeom.

Možda bi onaj mršaviji, vižljastiji i ranjiviji Novak od prije dve, tri sezone, imao problema da se oporavi za tako kratak period, ali ovo tenisko "čudovište" u koje se pretvorio naš as, nije... Bez problema je udarao, kretao se, stizao kratke i duge udarce protivnika i bio taj koji je diktirao tempo.

Do 4:3 u prvom setu nije bilo brejka, a onda je Đoković udario prvi na servis protivnika i došao do prilike da servira za set (5:3). Ipak, do vođstva morao je težim putem, jer je Nadal napravio ribrejk (5:4), ali je to bio kratak trzaj čovjeka koji je u karijeri, do ove večeri, poražen samo jednom u Rimu!?

U narednom gemu, novi brejk Đokovića i 1:0 u setovima...

U drugom setu, Novak je bolje počeo, odmah je napravio brejk i poveo 2:0, ali je Rafa konstantno odbijao da se preda. Vratio se na 2:2 i uveo set u egal, u kojem se ipak moglo naslutiti da je Đoković taj koji se pita.

Jer, Španac je veliki dio vremena provodio u potpunoj ofanzivi, a češće je poene osvajao kada bi Novak požurio sa vinerom ili pravio lošu selekciju udaraca... Nadalovi vineri bili su rijetkost i djelovalo je kao da će Novak završiti posao onog trenutka kada Nadal bude pod većim pritiskom.

A, pritisak je rastao iz gema u gem.

Kod 4:4 počela je da rominja kiša na Foro Italiku, prepunom ako je to uopšte neophodan podatak. U tom, devetom gemu drugog seta, Đoković je bio doveden na ivicu (40:40), ali je onda sa dva maestralna forhenda poveo 5:4 i doveo Nadala u situaciju da se bori za opstanak na terenu.

Odmah 0:40 i tri vezane meč lopte, ali i potvrda da protiv Nadala nikada nije gotovo, dok nije gotovo. Ranjeni lav, svjestan da mu je reputacija nepobjedivog na šljaci ozbiljno narušena, pogodio je tri prva servisa i jednom greškom Novaka, uz dva moćna forhenda, stigao do 40:40.

Ali, to je bio samo predah, pred veliko finale u izvedbi najboljeg tenisera svijeta trenutno.



"Ono" Novakovo je uslijedilo, dubok ritern, paralelea i dijagonala iz bekhenda za četvrtu meč loptu, a onda poen za TV špice i premotavanje. Dva teniska titana ušla su u bespoštednu razmjenu udaraca sa osnovne linije, koju je nehotice razbio Nadal, kada je njegov bekhend zakačio vrh mreže.

To je Novaka natjeralo u neplanirani izlazak "naprijed", uspio je Beograđanin da prebaci lopticu preko mreže, Nadal je ponovo uzvratio i ponovo pogodio vrh mreže, poslije čega je loptica ponovo pala u polje protivnika, ali se ovaj put odbila tako da se "namjestila" pravo na viner našeg tenisera.

Nadal to nije uspio da vrati, Đokoviću je pripalo 438.000 evra i 1.000 ATP poena, a Nadal je gubitkom titule izgubio i 400 ATP poena, uz to mu je pripalo i utješnih 205.000 evra.

Poslije meča, prilično hladno je čestitao Đokoviću na sjajnoj nedelji, nakon što mu je početkom sedmice zamjerio što je burno proslavio titulu u Madridu i tako "pokazao nepoštovanje prema poraženom rivalu". Đoković mu je svejedno uzvratio aplauzom na te riječi i potom replicirao da je "uživao igrajući protiv velikog šampiona kakav je Nadal".

Izgleda da veliki sportsmen Rafa sve teže podnosi suočavanje sa realnošću i da je bilo mnogo lakše biti srdačan u čestitkama i pridjevima na 4.000 poena prednosti, nego sada kada svakog dana može da sklizne sa prvog mjesta ATP liste.

Novak je osvojio drugu titulu u Rimu, poslije 2008. godine kada je u finalu pobijedio Stanislasa Vavrinku. Baš te sezone, Nadal je doživio, do večeras, jedini poraz u Vječnom gradu, kada ga je u prvom kolu eliminisao sunarodnik i bivši "Broj 1", Huan Karlos Ferero.

Od 2005. godine, kada je prvi put zaigrao u Rimu, Rafa nije bio šampion 2008. i 2011. godine.

Oba puta šampion je bio...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC