• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo nisu uspjeli ni Sampras, ni Federer

Novak Đoković postao je tek drugi teniser od 1990. godine, koji je prije Rolan Garosa obezbedio nastup na finalu Masters serije.

 Ovo nisu uspjeli ni Sampras, ni Federer Izvor: MONDO

Sve i da do kraja sezone odluči da mu je dosta tenisa i ne odigra nijedan turnir, meč... Novak Đoković sakupio je dovoljno ATP poena da se pojavi na finalnom turniru Masters serije u Londonu.

Đoković je tako postao tek drugi igrač od 1990. godine, koji je uspio da obezbijedi pozivnicu za veliko finale sezone krajem novembra, još prije Rolan Garosa, a jedini koji je to uradio pored njega je Rafael Nadal u sezoni 2009.

Gledajući ATP trku, Đoković je ubjedljivo prvi ispred Nadala, koji i dalje uspijeva da zadrži prvo mjesto na ATP listi, ali i tu mu se klima stolica u iščekivanju drugog gren slema sezone na pariskoj šljaci.

Računajući samo rezultate u 2011. godini, koji se računaju za plasman na finale Masters serije, Đoković ima 6.975 poena, ispred Nadala (4.390), Davida Ferera (2.740), Rodžera Federera (2.620), Endija Mareja (2.030), Robina Soderlinga (1.630), Tomaša Berdiha (1.485) i Nikolasa Almagra (1.440). To bi u ovom trenutku bila osmorica koja bi nastupila u "O2 Areni" u Londonu.

No, do kraja sezone ostalo je još mnogo poena, a poznato je samo da Đoković ne mora da brine za svoje peto pojavljivanje na Masters kupu, koji je osvojio 2008. godine, a gde je ujedno prošlog novembra doživio posljednji poraz u karijeri!?

Od kada ga je u Londonu, u polufinalu pobijedio Federer, Đoković je nanizao 39 uzastopnih pobjeda, računajući dvije u finalu Dejvis kupa početkom decembra 2010. godine, a potom još 37 od početka 2011. godine, osvajajući titule u Melburnu, Dohi, Indijan Velsu, Majamiju, Beogradu, Madridu i Rimu.

Sada ga očekuje Rolan Garos, gdje neće moći prije finala da se sretne sa prvim nosiocem i braniocem titule Nadalom, a gdje je u karijeri dva puta igrao polufinale (2007, 2008), ali i dva puta imao slabije plasmane. Prije dvije godine bio je poražen u trećem kolu (šesnaestina finala) od Filipa Kolšrajbera, a prošle sezone bolji od Đokovića bio je Jirgen Melcer u četvrtfinalu.

To ostavlja Đokoviću ogroman prostor da konačno dođe na prvo mjesto ATP liste, jer u Parizu brani svega 360 od ukupno 2.000 bodova, koliko sleduje šampionu Rolan Garosa i koliko će braniti Nadal. Dakle, Španac će do kraja prve nedjelje juna moći samo da ostane na istom broju bodova koji ima trenutno (12.070), dok Đoković na turnir ulazi sa 11.665 bodova i realnim šansama da pre Vimbldona bude prvi na svijetu.

Da bi se to dogodilo, potrebno je da se Nole plasira u finale, makar u njemu izgubio od Nadala, čovjeka koji Rolan Garos igrao od 2005. godine, a koji ga nije osvojio samo 2009. godine.

Nadal može da zadrži prvo mjesto na ATP listi samo i ako osvoji drugi gren slem sezone i Đoković se ne plasira u finale. U svakoj drugoj kombinaciji, doćiće do smjene na čelu ATP liste, odnosno Srbija će prvi put u istoriji dobiti igrača "Broj 1" na svijetu, nakon što su to u ženskoj konkurenciji činile Ana Ivanović i Jelena Janković, a pre njih i Jugoslovenka Monika Seleš.

Đoković je ove sezone osvojio sedam turnira do maja mjeseca i tako zaradio 5.411.378 dolara samo od nagrada na turnirima. Prije ove, najuspješnija sezona po broju titula bila mu je 2009. kada je osvojio pet turnira...

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC