• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVJETSKI KUP: Janko dobio, Srbija bez finala

Tipsarević je nadigrao Himeno-Travera i obezbijedio Srbiji pobjedu nad Španijom, ali je u finale otišla Njemačka kao najbolja u Plavoj grupi.

 SVJETSKI KUP: Janko dobio, Srbija bez finala Izvor: MONDO

Janko Tipsarević zabilježio je prvu pobjedu u singlu na Svjetskom kupu u Diseldorfu, kojom je Srbija definitivno pobijedila Španiju u trećem kolu Plave grupe, ali to neće biti dovoljno za plasman u finale sa Argentinom.

Protiv "gaučosa" će igrati Njemačka kao pobjednik Plave grupe.

"Orlovima" je bila potrebna pobjeda Rusije nad domaćinima u posljednjem kolu, ali se to nije dogodilo.

Tipsarević je nadigrao Danijela Himeno-Travera rezultatom 7:6, 6:1, a nešto kasnije, Filip Kolšrajber dobio je Mihaila Južnjija rezultatom 2:6, 6:3, 6:2 i tako obezbijedio svojoj reprezentaciji mjesto u finalu.

Zbog poraza od Nijemaca u prvom kolu od 0:3, u oba singla i dublu, srpski teniseri mogu "vise" za prvo mjesto u grupi uprkos pobjedama nad Rusijom od 2:1 i Španijom od 2:0. Sa Špancima je ostalo da odigramo još dubl, koji neće imati rezultatsku važnost.

Veću važnost za "orlove" ima ishod meča između Nijemca Filipa Kolšrajbera i Rusa Mihaela Južnjija u kojem šansu za finale donosi samo pobjeda Južnjija, ali i kasnije trijumf ruskog dubla.

U prvom susretu između Njemačke i Rusije, Filip Pečner dobio je Igora Andrejeva (6:2, 6:4) i tako donio prvi od dva poena Nijemcima, koji su im neophodni za plasman u finale, gdje se iz druge grupe plasirala aktuelni šampion Argentina (skor 3-0), ispred SAD, Švedske i Kazahstana.

Drugi reket Srbije, Tipsarević, 34. na svijetu, teško je dobio prvi set protiv 54. tenisera na ATP listi, Danijela Himeno-Travera, tek u taj-brejku u kojem je rezultat bio 7:5. Kada je rešio prvi set u svoju korist, Janko je u drugom dominirao, pa je poslije sat i 34 minuta dovršio posao, koji je dan ranije započeo naš prvi reket, 15. na ATP listi, Viktor Troicki.

On je u četvrtak u prvom duelu tromeča sa Špancima dobio 52. na svijetu, Marsela Granoljersa rezultatom 6.4, 6:4.

Prije toga, Dušan Lajović (295. ATP) pobjedom nad Igorom Andrejevim (1:6, 7:6, 6:4) i Troicki trijumfom nad Južnjijem (6:3, 6:1) donijeli su pobjedu "orlovima" nad Rusijom, uprkos kasnijem porazu u dublu, koji su doživjeli Tipsarević i Troicki od Andrejeva i Dmitrija Tursunova (3:6, 6:4, 5:10).

Ako zbog nečega Srbija neće igrati finale drugi put od 2009. godine, kada je osvojila prvu titulu pod imenom Srbija i pobijedila domaćine rezultatom 2:1, to je upravo poraz od Nijemaca na startu, kada je Tipsarevića nadigrao Kolšrajber (4:6, 6:7), od Troickog bio bolji Florijan Majer (2:6, 2:6), a potom neuspjeh doživio i dubl Tipsarević/Nenad Zimonjić protiv Kristofera Kasa i Pečnera (7:5, 3:6, 7:10).

Trenutna tabela Plave grupe:

1. Njemačka pobjede 2-1, mečevi 6-2, setovi 13-7
2. Srbija pobjede 2-1, mečevi 4-4, setovi 10-9
3. Španija pobjede 1-2, mečevi 3-5, setovi 8-11
4. Rusija pobjede 1-2, mečevi 3-5, setovi 8-12

*napomena: ostalo je da budu odigrani još dublovi Srbija - Španija i Rusija - Njemačka, ali oni ne mogu da utiču na odnos ukupnih pobjeda, već samo odnos u mečevima i setovima, što ne utiče na konačan plasman.

Svaka pobjeda na turniru serije 250, na terenima Rohuskluba, čiji je ukupni nagradni fond 1.764.700 dolara, donosi 35 ATP poena, drugom (Tipsarević ili Lajović) donosi 25 ATP poena, a dublu 35 ATP poena.

Pobjeda na turniru, bez izgubljenog meča, može igraču da donese 250 ATP poena, ako je bio prvi reket.

Naša zemlja osvajala je Svjetski kup 1990. godine, kao Jugoslavija, kada su u finalu nadigrane Sjedninjene Države rezultatom 3:0.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC