• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Troicki propustio šansu karijere

Kakva šteta... Viktor Troicki bio je dva poena od pobjede nad Endijem Marejem i plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je tamo otišao Škot!

 RG: Troicki propustio šansu karijere Izvor: MONDO

Kakvu šansu je propustio Viktor Troicki u utorak popodne na Suzan Leglen stadionu u Parizu...

Velika šteta što je propustio vjerovatno šansu dosadašnjeg toka karijere!

Srpski teniser imao je u petom, odlučujućem setu vođstvo od 5:3 i 30:0 na svoj servis, bio je dva peona daleko od plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa i duela sa Huanom Inasijom Čelom, koji nije ni nosilac, ali mu se tada "stegla ruka", pa je Škot pronašao izlaz iz naizgled bezizlazne situacije.

Dobio je naredna četiri gema i prošao dalje...

Poslije skoro četiri sata tenisa u Parizu, raspoređenih u dva dana - 6:4, 6:4, 3:6, 2:6, 5:7.

Četvrti i petnaesti nosilac nastavili su u utorak malo poslije 14 časova posljednji meč osmine finala Rolan Garosa, nakon što su dan ranije morali da prekinu pri rezultatu 2:2 u setovima zbog mraka.

Poslije dva gema u kojima je spašavao brejk lopte Mareja, Srbin je prvi napravio brejk i potom "potvrdom" na svoj servis poveo sa velikih 5:2. Marej je tada realizovao svoj servis gem, pa je Troicki pri rezultatu 5:3 imao servis za četvrtfinale i dobro je počeo, poveo je 30:0... Tada, suočen sa najvećim uspjehom u karijeri na gren slem turnirima, gdje prije 110. Rolan Garosa nije prošao ni treće kolo, Troicki je počeo da griješi i dozvolio Škotu da napravi dva brejka u nizu, zabilježi pobjedu na volšeban način.

Pobjednik ovog duela igraće u četvrtfinalu protiv Argentinca Huana Inasija Čele, koji je u osmini finala izbacio kvalifikanta Aleandra Falju iz Kolumbije. Ovaj podatak dodatno opterećuje Troickog, koji bi svakako bio favorit za plasman u polufinale, gdje bi se potom sastao sa (1) Rafaelom Nadalom ili (5) Robinom Soderlingom.

No, pokazalo se ispravnim ono što danas govore mnogi bivši teniski asovi, a to je ocjena da je najveća razlika u Top 20 grupi igrača na ATP listi u mentalnoj snazi i smirenosti u najvažnijim poenima. Veterani će vam reći da im je tehnika približno ista, da neko ima bolji forhend, neko servis, neko precizniji bekhend, ali da je tenis sport u kojem nije bitno koliko ste poena osvojili, već kako ste ih rasporedili i kako ste odigrali one najbitnije.

Upravo na tom polju danas je pao Troicki, čija se igra bitno mijenjala od napadačke, ka defanzivnoj, kako se pobjeda približavala. Srpski as danas nije uspio isto staloženo da odigra prvi i posljednji gem nastavka maratona od ponedjeljka, kada je od 2:0 u setovima, dozvolio protivniku da stigne do 2:2 i izbori majstoricu.

Ona je zbog mraka odigrana dan kasnije, kada su obojica bila odmorna i kada su i Srbin i Škot prevrteli film od prethodnog dana. Djelovalo je kao da će Troicki imati prednost, jer Marej navodno važi za tenisera koji "kasno pali" i koji loše igra prvi set, ali se ispostavilo da je Škot bio zagrijan za tenis od prvog poena.

U prvom, trećem i sedmom gemu petog seta, svaki put na servis Troickog, Marej je imao brejk lopte, a u devetom gemu je i vratio brejk, odnosno spasao sebe eliminacije. Od tog trenutka, četvrti teniser svijeta potpuno je preuzeo inicijativu u duelu, vodio je poene, igrao ispred osnovne linije, dok je Viktor bio duboko u defanzivi i epilog je već opisan.

Poslije tri duela sa Marejem, u kojima nije osvojio ni set, Troicki je na Rolan Garosu bio nadomak pobjede, ali će morati da sačeka neku novu priliku. Do tada, nadamo se, da će mu ovaj poraz poslužiti kao lekcija u teniskom sazrijevanju na putu ka Top 10 grupi igrača, ka kojoj iz sezone u sezonu stremi i bliži joj se...

Marej je posljednji teniser koji se plasirao u četvrtfinale, iako je jedan polufinalista već poznat, a to je Novak Đoković, kojem je bez borbe, zbog povrede, predao Fabio Fonjini.

PAROVI ČETVRTFINALA:

(1) Rafael Nadal - (5) Robin Soderling
(4) Endi Marej - Huan Inasio Čela
---------------------------------------------------------------------------------------
(3) Rodžer Federer - (6) Gael Monfis
(2) Novak Đoković - Fabio Fonjini, prolaz Đokovića bez borbe

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC