• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Imamo "Veliku četvorku", ko će u finale?!

Prvi put od 2006. godine, u polufinalu Rolan Garosa su prvi, drugi, treći i četvrti nosilac. Sastaće se Nadal - Marej i Federer - Đoković. Ko će u finale?

 RG: Imamo "Veliku četvorku", ko će u finale?! Izvor: MONDO

Prvi, drugi, treći i četvrti.

Svi u polufinalu!

To se na Rolan Garosu nije dogodilo od 2006. godine, kada su u polufinalu igrali (1) Rodžer Federer - (3) David Nalbandijan i (2) Rafael Nadal - (4) Nikolaj Davidenko.

Poslije odigranih četvrtfinalnih duela u srijedu, došlo se do toga da će se u petak za finale drugog gren slema sezona boriti (1) Rafael Nadal - (4) Endi Marej i (2) Novak Đoković - (3) Rodžer Federer.

Nadal je u četvrtfinalu pobijedio (5) Robina Soderlinga u reprizi prošlogodišnjeg finala. Ponovo je bilo 3:0 za Španca (6:4, 6:1, 7:6), koji je tako nastavio da se sveti Šveđaninu za do sada jedini poraz na Rolan Garosu u karijeri. Nadal je osvojio četiri titule u Parizu, prije nego je 2009. godine u četvrfinalu izgubio od Soderlinga, sa kojim ima veliki i prljav rivalitet još od međusobnih prozivki i imitacija na Vimbldonu prije nekoliko sezona.

Soderling je tako, na kratko uspio da zaustavi Nadala na putu ka petoj uzastopnoj tituli, što je iskoristio Rodžer Federer u finalu i pobjedom nad Šveđaninom došao do prvog Rolan Garosa u karijeri i tako stigao do prestižne titule koja se zove - Karijera gren slem (osvojen Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open).

Prije Federera, to je uspjelo samo Rodu Lejveru, Andre Agasiju, a poslije još Rafaelu Nadalu. Ovo važi samo za Open eru od 1968. godine. Do danas, niko nije uspio da osvoji sva četiri gren slema u jednoj sezoni, tri da...

Već naredne godine, 2010, Nadal je vratio titulu na Rolan Garosu pobjedom nad Soderlingom u finalu. Ovog puta, Soderling je bio ravnopravan rival Nadalu, s kojim je prije početka meča imao skor 2:5, samo u trećem setu, koji je ušao u taj-brejk, ali je u njemu Španac pregazio protivnika - 7:3.

Na kraju, izgubio je teniser koji je napravio 42 neiznuđene greške u tri seta, a dalje otišao onaj koji je imao 14 neiznuđenih grešaka.

Nadal će se u borbi za finale sastati sa četvrtim nosiocem Endijem Marejem, koji je poslije posrtanja i dizanja "iz mrtvih" u osmini finala protiv Viktora Troickog (od 0:2 u setovima do 3:2, uz rezultat 5:3 i 30:0 za Troickog na svoj servis u petom setu), bez problema dobio Huana Inasija Čelu u četvrtfinalu.

Bilo je 3:0, po setovima 7:6, 7:5, 6:2. Argentinac je u prvom setu servirao za vođstvo pri rezultatu 5:4, ali je dopustio Škotu da napravi brejk i potom ga dobije "sa nulom", za prvi plasman u polufinale Rolan Garosa u karijeri. Marej i Nadal su se do sada sastajali 14 puta, a Španac vodi 10:4.

U drugom polufinalu, sastaće se Rodžer Federer i Novak Đoković. To će biti njihov 23. meč, a Švajcarac vodi 13:9, uz podatak da je Đoković dobio sva tri meča ove sezone protiv starog rivala. To će biti veoma specifičan meč za oba tenisera, jer će pobjeda Đokovića značiti da će srpski as od ponedjeljka, bez obzira na ishod finala, biti novi prvi teniser svijeta, kao i da će izjednačiti rekord Džona Mekenroa od 42 uzastopne pobjede od starta sezone.

S druge strane, pomalo zaboravljeni Federer, koji igra sjajno na ovogodišnjem Rolan Garosu, imaće priliku da dokaže da nije "gotov" i da bude prvi koji će pobijediti Đokovića ove sezone.

Federer je u polufinale prošao u utorak ubjedljivom pobjedom nad (9) Gaelom Monfisom (6:4, 6:3, 7:6), a Đoković još ranije, kada je Fabio Fonjini objavio da zbog povrede zadobijene u osmini finala neće moći da izađe Srbinu na megdan. Na taj način, namjerno ili ne, odbivši da bar pokuša da se bori, Italijan je uskratio Đokoviću mogućnost da već protiv Federera u polufinalu nadmaši rekord Mekenroa, već će mu za to biti potreban trijumf na Rolan Garosu, osmi u osam turnira ove sezone.

Kada smo već pomenuli 2006. godinu, kada su posljednji put na Rolan Garosu igrali prvi, drugi, treći i četvrti nosilac u polufinalu, zanimljivo je reći i kada se to posljednji put dogodilo na ostalim gren slemovima. Na Australijan openu to se nije dogodilo još od 2005. godine, kada su se u polufinalu sastali (1) Rodžer Federer - (4) Marat Safin i (2) Endi Rodik - (3) Lejton Hjuit.

Na Vimbldonu se takav rasplet čeka od 1995. godine, kada su se sastali (1) Andre Agasi - (3) Boris Beker i (2) Pit Sampras - (4) Goran Ivanišević, a tri puta od tada u polufinale "upadao" je neko ispod četvrtog mjesta, prošle sezone Federeru, Nadalu i Mareju pridružio se Tomaš Berdih i to pobjedom nad Đokovićem, 2007. godine, "četvorku" je razbio Rišar Gaske, koji se borio za finale u društvu Federera, Nadala i Đokovića, a 1999. godine u polufinale ušao je Tim Henman...

Najduže, na ulazak prve četvorice u polufinale čeka se na US Openu, gdje se to nije dogodilo od 1992. godine. Tada su se sastali (1) Džim Kurijer - (3) Pit Sampras i (2) Štefan Edberg - (4) Majkl Čeng.

Šta mislite, ko će se sastati u finalu 110. Rolan Garosa? Glasajte u našoj ANKETI.

(N. Janković - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC