• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG (polufinale): Novak može, Rodžer hoće

Đoković igra meč karijere protiv Federera sa trostrukim ulogom - juri prvi put u karijeri finale Rolan Garosa, prvo mjesto ATP liste i rekord Mekinroa.

 RG (polufinale): Novak može, Rodžer hoće Izvor: MONDO

U petak na Rolan Garosu igraće se polufinalni dueli koji obećavaju odličan tenis.

U završnicu su se plasirala četvorica najboljih na svijetu. Novak Đoković sastaće se sa Rodžerom Federerom, dok će u drugom duelu snage odmjeriti Rafael Nadal i Endi Marej. Prvi duel na programu je od 14 časova, drugi odmah nakon toga.

Rodžer Federer vjeruje da će veći pritisak ovog puta biti na Novaku Đokoviću. Logično, Srbin juri prvi put u karijeri finale Rolan Garosa, prvo mjesto ATP liste i rekord Džona Mekinroa iz 1984. od 42 pobjede u nizu od početka sezone.

Švajcarac ističe da je od početka turnira pomalo u sjenci, što mu odgovara, i da je najvažnije da igra dobro. Zadovoljan je formom i načinom na koje je dobijao protivnike do polufinala.

"Ovoga puta moj ulog je manji. Đoković juri mnogo stvari. Svakako da bih volio da igram finale, jer na posljednja četiri grend slema to nisam uspio, ali to nije prioritet, koliko da nastavim da igram dobro", rekao je Švajcarac, koji je trijumfovao u Parizu 2009. godine.

Federer je do polufinala stigao zahvaljujući pobjedama nad Felisijanom Lopezom, Maksimom Teiksirom, Jankom Tipsarevićem, Stanislasom Vavrinkom i Gaelom Monfisom.

Treći igrač svijeta do sada je odigrao 22 meča protiv Đokovića i ostvario 13 pobjeda. Ipak, ove sezone Srbin je nepobjediv. Federera je dobio tri puta - u polufinalu Australijan opena, zatim u finalu Dubaija i na kraju u polufinalu Masters turnira u Indijan Velsu.

Nole je imao i mini godišnji odmor, jer je poslije duela u nedjelju, kada je eliminisao Rišara Gaske, neočekivano dobio četiri dana odmora. Fabio Fonjini predao mu je četvrtfinalni duel zbog povrede.

Neki smatraju da to može biti "mač sa dvije oštice", ali ne i Novak.

"Dosta sam trenirao prethodnih dana, i smatram da mi duga pauza neće odmoći uoči završnice. Mislim da mi je ta promjena bila potrebna i nisam izgubio ritam. Sačuvao sam svežinu, željan sam da ponovo izađem na teren i igram. Motivisan sam i imam mnogo samopouzdanja. Vjerujem u sebe i svoje kvalitete", rekao je Đoković koji je u Parizu redom "rušio" Tijema de Bakera, Viktora Haneksua, Huana Martina del Potra, Rišara Gaskea, a duel protiv Fabija Fonjinija dobio je bez borbe.

Đoković je osim Federera "tukao" i ostale polufinaliste - Rafaela Nadala i Endija Mareja. Rafu je pobijeđivao u finalima Indijan Velsa, Majamija, Madrida i Rima, a Mareja u finalu Australijan opena i polufinalu Rima.

Federer je ujedno posljednji igrač koji je nadigrao Novaka. To je bilo krajem novembra prošle godine, na završnom Mastersu sezone u Londonu, kada je slavio sa 6:1, 4:6 u polufinalu.

Nakon toga Nole je sa srpskom reprezentacijom osvojio "salataru" u Dejvis kupu, i napravio niz od 43 trijumfa zaredom.

"Ovo je moja najbolja sezona generalno, ali i na Rolan Garosu. Osjećam se zaista dobro i imam igru kojom mogu da nadigram Rodžera. Uspijevao sam to već, pa zašto ne bih sada ponovo. Vjerujem u sebe više nego ikad. U posljednje vrijeme igrao sam veoma dobro velike mečeve, protiv velikih rivala. Tačno znam šta treba da radim na terenu i psihološki sam mnogo jači", istakao je srpski teniser, koji će u slučaju pobjede nad Federerom prvi put u karijeri preuzeti teniski tron.

Federer smatra da će ovo biti poseban duel, budući da se igra na šljaci, na kojoj su se posljednji put sastali još u Rimu, u aprilu 2009. godine. Novak je i tada bio bolji u polufinalu u tri seta, a kasnije je izgubio borbu za trofej od Rafaela Nadala.

"Igrali smo mnogo duela u posljednje vrijeme, ali sada će biti malo drugačije, jer se igra na šljaci. na toj podlozi zaista nismo igrali dugo. Ne mislim da mogu mnogo toga da promijenim u svojoj igri, Novak igra stvarno odlično već duže vrijeme, a ja nisam tu da bih nužno prekidao njegov niz, već jedino što moram da učinim je da igram najbolji tenis. Siguran sam da će mnogo detalja uticati na ishod polufinalnog meča, tačno znamo taktiku koju primjenjujemo u našim duelima, ali sam siguran da će i ovoga puta biti veoma zanimljivo i neizvjesno", istakao je Federer.

Novak je svjestan da će igrati protiv velikog šampiona.

"Veoma sam motivisan da igram sa Federerom. Rodžer je sjajan igrač, veliki šampion. Najbolji teniser u istoriji, jer je na svakom grend slemu koji je igrao došao barem do četvrtfilanla ili polufinala. U posljednje vrijeme igra možda nešto slabije, ali na velikim turnirima bilježi dobre rezultate. Ja, na drugoj strani, igram najbolji tenis u životu i vjerujem da mogu da pobijedim. To je jedini način, na koji mogu doći do pozitivnog ishoda", zaključio je Đoković, koji se za polufinalni duel spremao sa velikim šampionom Džonom Mekinroom.

Sve je spremno za spektakl, odnosno Noletov meč karijere...

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC