• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RG: Novak stao na korak od ostvarenja sna

Novak Đoković izgubio u polufinalu Rolan Garosa od Rodžera Federera - 6:7, 3:6, 6:3, 6:7.

 RG: Novak stao na korak od ostvarenja sna Izvor: MONDO

Na korak od ostvarenja sna došao je Novak Đoković. Na pobjedu od izjednačenja rekorda Džona Mekinroa po broju uzastopnih trijumfa u sezoni (42) i na pobjedu od mjesta broj jedan na ATP listi.

Trebalo je samo da pobijedi Rodžera Federera u polufinalu Rolan Garosa i prvi put u karijeri domogne se finala pariskog gren slema. Samo...

Međutim, Federer igra kao u najboljim danima i uspio je da zaustavi zahuktalog Srbina - 7:6, 6:3, 3:6, 7:6. Meč je trajao 219 minuta.

A bio je Đoković blizu preokreta. Pošto je izgubio prva dva seta, zatim smanjio na 1:2, servirao je za izjednačenje (kod 5:4 u četvrtom setu). I upravo tada je Švajcarac pokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim teniserom svih vremena. I upravo tada je pokazao da još nije za staro gvožđe.

Novak je stao u četvrtom polufinalu Rolan Garosa. Ali, to je jednom moralo da se desi. Deslio se u petak uveče, dok je mrak pokrivao "grad svjetlosti". Međutim, Noletu se nije smrklo, jer već je načinio nevjerovatan rezultat u 2011. godini. Srušio je 41 prepreku i to ne bilo koju (Mekinro ostvario 42 pobjede od kojih nijedna nije bila na gren slemu) - tri puta je rušio Federera, isto toliko puta i Nadala. Ma, Federeru ni set nije dao u 2011.

Svemu dođe kraj, pa i seriji Novaka Đokovića.

Ipak, to ne znači da strašni Beograđanin neće biti prvi igrač sveta od ponedjeljka. Jer, ako Federer osvoji trofej, učiniće Đokoviću uslugu, "smaknuće" Nadala na drugo mjesto.

Finale će se igrati u nedjelju, a Federer i Nadal će se sastati 25. put.

Publika u Parizu je u petak bila glasna i na strani Švajcarca. On je napravio 20 direktnih poena više i pobijedio (68-48). Iako je imao manje vremena za odmor od prethodnog meča, iskorisatio je umor Srbina, koji je od početka godine igra, takoreći, bez prestanka.

Federer je imao čak 25 brejk lopti, a iskoristio samo četiri, koliko i Đoković iz 13 prilika, ali ih je Švajcarac bolje rasporedio.

Ne može se reći da Đoković nije igrao dobro kad je bilo potrebno. Naprotiv. Spasio je 21 brejk loptu i dobro se nosio u kritičnim situacijama.

U većem dijelu meča vodila se izjednačena borba. Treći nosilac je na startu napravio brejk, Đoković je odmah uzvratio, a nedugo zatim su zamijenili uloge... U taj-brejku su napravili po jedan mini-brejk, a presudila je greška Novaka u posljednjem poenu - poslao je loptu u mrežicu za 5:7.

U drugom setu dominirao je Federer. Doduše, na početku je spasio brejk loptu, ali je onda dodao gas, oduzeo servis Novaku i poveo 3:1. Mogao je Švajcarac da reši set ranije, imao je četiri brejk lopte za 5:1 i pet set lopti za 6:2. Ali, Đoković se i tada borio kao lav i izborio. Izborio se čak i za šansu za "ribrejk" u gemu u kome je Švajcarac servirao za set. Ipak, nije uspio. Federer je poveo 2:0 u setovima (6:3).

Stvari su se u trećem setu promijenile, probudila se "zvijer u Novaku". Poveo je 3:0 i tu prednost sačuvao do kraja. Rivalu nije dao nijednu brejk šansu! Federer je tako izgubio prvi set na Rolan Garosu.

A onda se ušlo u četvrti set. Koliko je samo bilo drame...

Novak je napravio brejk za 5:4 i servirao je za 6:4. Federer je tada došao na 0:40, Đoković je sa dva dobra servisa spasio dvije brejk lopte, ali ne i treću - 5:5.

Odupreo se Novak pritisku i pri 5:6. Tada nije dozvolio Federeru da dođe do meč lopte iako je bio blizu...

I onda se ušlo u taj-brejk. Kao i u onom u prvom setu, Švajcarac je stekao prednost (2:0), a Novak uzvratio mini-brejkom fantastičnim riternom - 2:2. Srbin je zati, napravio grešku koja ga je skupo koštala. Baš kao i u prethodnom taj-brejku pogodio je mrežu, protivnik je poveo 4:3. Đoković se izborio sa dvije meč lopte, ali je Federer iskoristio prvu na svoj servis - 7:5.

Zato će se boriti za 17. gren slem titulu, drugu na Rolan Garosu. A Đoković neće dugo čekati narednu priliku, uskoro će Vimbldon.

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC