• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji teniseri prijete štrajkom

Poslije NBA, NHL, Primere, Serije A, mogao bi da uslijedi i štrajk u ATP, odnosno ITF organizaciji. Odnosno bojkot najboljih tenisera današnjice...

 Najbolji teniseri prijete štrajkom Izvor: MONDO

Povod, za razliku od četiri navedena slučaja, nije kolektivni ugovor niti raspodjela prihoda, već prenatrpan kalendar, koji sve češće uzima danak i zbog kojeg su najveće zvijezde tenisa veoma nezadovoljne.

Konkretno, prošlog vikenda, igrajući još rovit od US Opena, Novak Đoković pogoršao je povredu, a sa umorom i sitnim povredama muče se i Endi Marej i Rafael Nadal.

Marej je podsjetio vodeće ljude ITF i ATP organizacije da teniseri "nisu u strahu" od pomisli da krenu u štrajk. Takođe, Škot je napomenuo da očekuje, poput svojih kolega, da kalendar pod hitno bude preispitan i da bude drugačije organizovan.

Marej je tako stao uz rame Nadalu, koji je bio najglasniji prethodnih godina ponavljajući da je ovaj tempo neizdrživ za tenisere, ali su kritike stizale i sa drugih strana, između ostalog i od trenutnog "Broja 1", Đokovića.

Teniseri kažu da nije humano to što su obavezni da se pojave na četiri gren slema, devet Mastersa, finalu Masters serije na kraju sezone i još nekoliko turnira niže kategorije, s tim da je tu i Dejvis kup, koji se u slučaju najboljih selekcija igra tri, četiri puta godišnje...

Sve ovo kulminiralo je prije dve nedelje u Njujorku, kada je kiša pravila problema organizatorima i kada je odlučeno da se drugu godinu zaredom finale igra u ponedjeljak, a potom su obojica finalista imala obaveze u Dejvis kupu, već u petak. S tim što je pobjednik, Đoković, morao da ostane i u utorak u Njujorku da bi se slikao sa peharom i družio sa novinarima u šetnji gradom.

Na kraju, nije ni igrao u petak u Dejvis kupu, a u nedjelju se povrijedio i predao.

Nije kiša uticala samo na finaliste. Polufinalista Marej morao je da odigra tri meča u tri dana, na tri dobijena seta, da bi stigao do polufinala.

"Postoji opcija da odemo u štrajk. Znam iz razgovora sa nekim igračima da se ne plaše toga. Nadajmo se da do toga neće doći, ali nisam siguran da je igračima ostavljeno mnogo drugih opcija", kaže Marej, koji ističe da igrači ne traže mnogo, samo još dve, do tri slobodne nedjelje u sezoni.

"Želimo samo male promjene, veoma male stvari. Dve ili tri nedjelje tokom godine, nekoliko turnira manje, ne mislim da je to nerazumno sa naše strane", dodaje Marej.

S druge strane, predsjednik ATP organizacije Adam Helfant najavio je samo da će pauza između kraja i početka nove sezone biti produžena na sedam nedjelja, ali ne i da će biti ukidanja takozvanih "obaveznih" turnira. To znači samo da će raspored tokom godine biti još gušći, kako bi se sezona skratila za dve nedjelje.

Iz ovog ugla, pitanje je da li to odgovara igračima ili ne.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC