• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Fetelu treba još samo malo, vrlo malo

Odložena promocija Fetela u novog-starog šampiona Formule 1. Pobijedio u Singapuru, ali je Baton bio drugi. Treba mu još bod do nove titule.

 F1: Fetelu treba još samo malo, vrlo malo Izvor: MONDO

Sebastijan Fetel je na korak, na koračić od odbrane titule svjetskog prvaka u Formuli 1.

Do nove, uzastopne titule svjetskog šampiona potreban mu je samo još jedan bod!

Mladi Nijemac, koji je još jednom dominirao na stazi, jeste pobijedio danas u Singapuru, ali je Dženson Baton bio drugi, pa je promocija novog-starog šampiona odložena za narednu trku (9. oktobra u Japanu).

Trka za Veliku nagradu Singapura bila je potvrda onoga što smo gledali cijele sezone - Fetelove supremacije u odnosu na rivale. Momak, objektivno, nema sa kim da se takmiči. On vozi solo trke. Povede kolonu, onda "nabija" razliku, jer je pred njim čistina i potom rutinski odveze do finiša.

Bilo je nešto malo uzbuđenja pred kraj trke, u posljednjih šest, sedam krugova, kada je Baton počeo da gazi i "skida" Fetelovu prednost. Da je krenuo ranije u ofanzivu, možda je i mogao da ugrozi Fetelovu pobjedu.

Bilo kako bilo, Fetel je na bod od nove titule. Ovo je bila njegova deveta pobjeda ove sezone (u Singapuru je vožena 14. trka) i ujedno treća uzastopna pobjeda!

"Briljantna vožnja!", poručeno je Fetelu preko klupskog radija iz njegovog tima.

Prošle godine, Nijemac je postao najmlađi šampion u istoriji Formule jedan. U svojoj debitantskoj sezoni za Red Bul, 2009. godine, Fetel je nagovijestio visoke domete - bio je vicešampion.

Fetel je postavio mnoge nove rekorde: sa 19 godina i 53 dana bio je najmlađi vozač koji je debitovao u Formuli 1 (bilo je to 2007. godine). Dok je vozio za Toro Roso, Fetel je bio najmlađi vozač koji je vodio u jednoj trci (takođe 200. godine u Japanu). Bio je i najmlađi vozač Formule jedan koji je osvojio pol-poziciju (bilo je to naredne godine u trci za Veliku nagradu Italije. Ujedno, tada je i pobijedio i postao najmlađi pobjednik jedne trke Formule 1.

Mnogo zanimljvije je bilo iza njegovih leđa na tricu u Singapuru. Dženson Baton je držao drugu poziciju, a Fernando Alonso se dobar dio trke borio sa Markom Veberom oko treće pozicije. Australijanac je na kraju bio treći.

Trka u Singapuru pamtiće se i po žestokom incidentu veterana Mihaela Šumahera, koji se, srećom, završio bez posljedica.

Šumaher se u 30. krugu borio za poziciju sa Serhiom Perezom. Nijemac je naleteo na Peresa i zakucao se u zaštitnu ogradu, pritom potpuno uništivši bolid. Sreća u nesreći je da je Šumaher zamalo izbjegao klupskog kolegu Nika Rozberga koji je upravo u tom trenutku prolazio krivinu. Da ga je udario ko zna kako bi prošli i jedan i drugi...

U 11. krugu kontakt su imali Luis Hamilton i Felipe Masa. Britancu je stradalo prednje krilo bolida, a Brazilcu zadnji desni pneumatik. To ih je koštalo gubitka dotadašnjih pozicija pri vrhu. Hamliton je potom otišao u boks i vratio se na stazu kao 16. Ipak, do kraja trke uspio je da se probije do pete pozicije.

POREDAK TRKE U SINGAPURU:

1. Fetel (Red Bul)
2. Baton (Meklaren) +1,7 sekunda
3. Veber (Red Bul) +29,2 sekunde
4. Alonso (Ferari) + 55,4 sekunde
5. Hamilton (Meklaren) +67,7 sekundi
6. Paul di Resta (Fors Indija) jedan krug
7. Niko Rozberg (Mercedes) jedan krug
8. Adrijan Zutil (Fors Indija) jedan krug
9. Felipe Masa (Ferari) jedan krug
10. Serhio Perez (Zauber) jedan krug

GENERALNI POREDAK VOZAČA:

1. Fetel 309 bodova
2. Baton 185
3. Alonso 184
4. Veber 182
5. Hamilton 168

TABELA KONSTRUKTORA:

1. Red Bul 491 bod
2. Meklaren 353
3. Ferari 268
4. Mercedes 114
5. Reno 70

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC