• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBOJKA (EP): Srbija - Nemačka 2:2

Set za pamćenje pripao Srbiji. Ime novog šampiona Evrope znaćemo poslije petog seta!

 ODBOJKA (EP): Srbija - Nemačka 2:2 Izvor: MONDO


I SET:

Prvi poen u velikom finalu osvojila je Srbija na servis Jelene Nikolić i poslije odličnog bloka.

Međutim, Njemačka je prva došla do tri poena prednosti 6:3. Srbija je uspjela da priđe na 5:6, ali je tim Đovanija Gvidetija brzo vratio visoko vođstvo i nakon strahovitog napada Jovane Brakočević i nevjerovatne odbrane Njemačke poveo sa 11:7.

Poslije tajmauta Zorana Terzića, uslijedio je as Njemačke i najveća prednost 12:7. Njemice su na prvenstvu igrale najbolje u odbrani, sve su stizale, a u prvom setu finala igru u defanzivi su popele na još veći nivo. Srbija je za svaki poen morala dobro da se pomuči.

Naša reprezentacija potpuno je pala, a u Pioniru je vrhunsku odbojku igrala samo jedna selekcija. Posljedica toga je minus sedam poena na drugom tehničkom tajmautu - 9:16. Ni preko 7.000 vrlo bučnih srpskih navijača nije pomagalo.

Najveća prednost Njemačke iznosila je 22:12. Srpkinje su do kraja uspjele samo da ublaže poraz u prvom setu - 25:16.
II SET

Srbija se na početku drugog seta potpuno oporavila od šoka. Serijom od 5:0, stiže do 6:2, a Gvideti je prinuđen da reaguje tajmautom. Na prvom obaveznom odmoru "plave" vode sa 8:5.

Srbija prelazi u trans. Borbenost ne manjka, što se automatski odrazilo i na rezultat 11:6.

Nažalost, Njemice nisu pale na psihičkom planu, već su se vrlo brzo vratile u meč - 16:13. Ali, ni Terzićeve učenice ne popuštaju i ponovo stužu do plus pet - 19:14 i 20:15. Ni to nije slomilo fenomenalnu Njemačku. Vajs je servisom poremetila naš prijem. Njemice su smanjile na 18:20.

Prelomni momenat drugog seta odigrao se kod rezultata 22:19. Poen koji je po prebacivanju lopte preko mreže više ličio na teniski, pripao je Srbiji. Servis Jovane Brakočević dotukao je Njemačku - 25:20.
III SET

Loš prijem Srbije Njemačka koristi najbolje što zna i stiže do 9:4, Terzić je bio bijesan na tajmautu koji je zatražio zbog krize u igri. "Plave" su se pokrenule, za to su najzaslužnije Jovana Brakočević sa pet fenomenalnih servisa i Jelena Nikolić odličnom igrom u polju. Rezultat je izjednačen 9:9.

Njemačka tajmautom zaustavlja seriju Brakočevićeve, stiže do 11:9, ali je blok Nataše Krsmanović na mestu - 11:11.

Poslije igre poen za poen, Margarte Ana Kožuh ispucava smeč u deseti metar i Srbija prvi put vodi 15:14. U narednom poenu viđena je velika požrtvovanost na obe strane, ali poen odlazi na stranu Njemačke. Kao i sljedeći - 16:15.

Serija Njemica se ne prekida ni poslije tehničkog tajmauta i već poslije prvog poena Terzić minutom odmora želi ponovo da smiri svoje igračice.

Naša reprezenatcija uspijeva da izjednači 19:19 i u najgorem mogućem momentu popušta. Greškama dozvoljava Njemačkoj da veže ŠEST poena i povedu sa 2:1.
IV SET

Već poslije 0:2, Terzić je odmah na početku četvrtog seta tražio tajmaut, ali ni on nije donio poboljšanje u igri. Ukupno, računajući i finiš trećeg dijela igre, Njemačka je SERIJOM 12:0(!), stigla do ubjedljive prednosti.

Po izrazima lica odbojkašica Srbije, izgledalo je da je borba bila završena. Selektor "plavih" zatražio je novi tajmaut kod rezultata 0:6. Ovaj put nije govorio o taktici i akcijama već je igračicama skrenuo pažnju "da meč mogu da izgube, ali nikako bez borbe".

Srbija je uspjela da prekine nevjerovatnu seriju Njemica, ali ne i da se ozbiljnije približi do tehničkog tajmauta - 3:8.

Malo, pomalo - Srpkinje su se vratile u set i prišle na 10:11. Meč se lomio! Njemačka više nije imala ubjedljivo vođstvo, svega dva poena prednosti na drugom obaveznom odmoru u četvrtom setu 16:14.

Blok Srbije postaje sjajan, napad odličan i na semaforu je 24:18. Nemice su pogubljene! Odgovor na seriju Njemačke (6:0) sa početka seta je - 9:0. Rezultat je 2:2 (25:20). Peti set odlučuje o novom šampionu Evrope.

SRBIJA: Antonijević, Brakočević, Čebić, Krsmanović, Lazarević, Malagurski, Malešević, Molnar, Ninković, Nikolić, Ognjenović, Popović, Rašić, Vesović.

NEMAČKA: Dur, Vajs, Čerlih, Kaufeldt, Suške-Voigt, Mathest, Furst, Hipe, Kožuh, Brinker, Tomsen, Burhardt, Apitz, Grun.

Ujedinjena Njemačka ima dvije medalje sa evropskih šampionata - obe bronzane (1991. i 2003). Međutim, Istočna Njemačka je svojevremeno bila jedna od najjačih selekcija svijeta. Na prvenstvima Evrope reprezentativke Istočne Njemačke su osvojile sedam medalja - dva zlata, četiri srebra i jednu bronzu.

Srbija sa EP ima jednu srebrnu medalju, osvojenu 2007. na prvenstvu u Belgiji i Luksemburgu. Italija je bila bolja u finalu 3:0.
(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC