• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija odbojkaški vladar Evrope!!!

Odbojkašice Srbije osvojile su Evropsko prvenstvo u odbojci! U finalu su pobijedile Nejmačku rezultatom 3:2 u setovima.

 Srbija odbojkaški vladar Evrope!!! Izvor: MONDO

Srbija je apsolutni šampion Evrope u odbojci!

Sredinom septembra odbojkaši su iz Beča donijeli zlato. Tačno dvije nedelje kasnije i odbojkašice su u Beogradu osvojile PRVU titulu prvaka Evrope. Svaka čast!

Obećano - ispunjeno! Još jedno zlato od večeras "živi" u Srbiji - prvo u istoriji za žensku odbojku.

Nove vladarke odbojkaške Evrope su Ana Antonijević, Jovana Brakočević, Suzana Čebić, Nataša Krsmanović, Ana Lazarević, Sanja Malagurski, Tijana Malešević, Brižitka Molnar, Nađa Ninković, Jelena Nikolić, Maja Ognjenović, Silvija Popović, Milena Rašić i Jovana Vesović.

Ipak, jedno ime zaslužuje posebno mjesto - selektor Zoran Terzić, koji je u najtežim momentima znao da pokrene izgubljenu ekipu na terenu.

Nevjerovatan uspjeh srpske odbojke. Nevjerovatan meč u prepunom Pioniru naših djevojaka.

Njemačka je pobijeđena 3:2 (16:25, 25:20, 19:25, 25:20, 15:9), u utakmici koja je obilovala preokretima, u kojoj se naša selekcija dizala u trenucima kada su samo reprezentativke i trener verovali da mogu do preokreta.

Srbija je protiv sebe imala fantastičnu Njemačku, reprezenatciju, koja je do finala izgubila samo jedan set i to od nas. Zbog tog poraza Srpkinje su morale težim putem do polufinala, ali ni to nas nije zaustavilo.

Kako je sve djelovalo izgubljeno kad su Njemice povele u četvrtom setu 6:0. Ne toliko zbog rezultata, već zbog onoga što se vidjelo na licima Srpkinja. U očima je nestalo žara... A, onda je Terzić zatražio drugi tajmaut i sve je krenulo nabolje. Srbija je pala u trans, kako na terenu, tako i na tribinama. Njemačka je razbijena - i to njenim tradicionalnim najjačim oružjem!

Publika je imala posebnu ulogu u finalu. Od prvog do posljednjeg minuta nosila je naš tim. Na tribine nije mogla igla da padne.

Suzana Ćebić proglašena je za najboljeg libera prvenstva, Maja Ognjenović je najbolji dizač, a MVP čitavog šampionata je Jovana Brakočević.

Prva postava:

Najbolji smečer: Ana Kožuh, Nemačka
Najbolji bloker: Kristijana First, Nemačka
Najbolji server: Bahar Toksoj, Turska
Najbolji tehničar: Maja Ognjenović, Srbija
Najbolji primač: Angelina Grin, Nemačka
Najbolji poenter: Nesslihan Darnel, Turska
Najbolji libero: Suzana Ćebić, Srbija

Najbolji igrač: Jovana Brakočević, Srbija

Konačan redosljed učesnika je sljedeći:

1. Srbija
2. Njemačka
3. Turska
4. Italija
5. Poljska
6. Rusija
7. Holandija
8. Češka
9. Azerbejdžan
10. Francuska
11. Španija
12. Rumunija
13. Hrvatska
14. Bugarska
15. Ukrajina
16. Izrael


I SET:

Prvi poen u velikom finalu osvojila je Srbija na servis Jelene Nikolić i poslije odličnog bloka.

Međutim, Njemačka je prva došla do tri poena prednosti 6:3. Srbija je uspjela da priđe na 5:6, ali je tim Đovanija Gvidetija brzo vratio visoko vođstvo i nakon strahovitog napada Jovane Brakočević i nevjerovatne odbrane Njemačke poveo sa 11:7.

Poslije tajmauta Zorana Terzića, uslijedio je as Njemačke i najveća prednost 12:7. Njemice su na prvenstvu igrale najbolje u odbrani, sve su stizale, a u prvom setu finala igru u defanzivi su popele na još veći nivo. Srbija je za svaki poen morala dobro da se pomuči.

Naša reprezentacija potpuno je pala, a u Pioniru je vrhunsku odbojku igrala samo jedna selekcija. Posljedica toga je minus sedam poena na drugom tehničkom tajmautu - 9:16. Ni preko 7.000 vrlo bučnih srpskih navijača nije pomagalo.

Najveća prednost Njemačke iznosila je 22:12. Srpkinje su do kraja uspjele samo da ublaže poraz u prvom setu - 25:16.
II SET

Srbija se na početku drugog seta potpuno oporavila od šoka. Serijom od 5:0, stiže do 6:2, a Gvideti je prinuđen da reaguje tajmautom. Na prvom obaveznom odmoru "plave" vode sa 8:5.

Srbija prelazi u trans. Borbenost ne manjka, što se automatski odrazilo i na rezultat 11:6.

Nažalost, Njemice nisu pale na psihičkom planu, već su se vrlo brzo vratile u meč - 16:13. Ali, ni Terzićeve učenice ne popuštaju i ponovo stužu do plus pet - 19:14 i 20:15. Ni to nije slomilo fenomenalnu Njemačku. Vajs je servisom poremetila naš prijem. Njemice su smanjile na 18:20.

Prelomni momenat drugog seta odigrao se kod rezultata 22:19. Poen koji je po prebacivanju lopte preko mreže više ličio na teniski, pripao je Srbiji. Servis Jovane Brakočević dotukao je Njemačku - 25:20.


III SET

Loš prijem Srbije Njemačka koristi najbolje što zna i stiže do 9:4, Terzić je bio bijesan na tajmautu koji je zatražio zbog krize u igri. "Plave" su se pokrenule, za to su najzaslužnije Jovana Brakočević sa pet fenomenalnih servisa i Jelena Nikolić odličnom igrom u polju. Rezultat je izjednačen 9:9.

Njemačka tajmautom zaustavlja seriju Brakočevićeve, stiže do 11:9, ali je blok Nataše Krsmanović na mestu - 11:11.

Poslije igre poen za poen, Margarte Ana Kožuh ispucava smeč u deseti metar i Srbija prvi put vodi 15:14. U narednom poenu viđena je velika požrtvovanost na obe strane, ali poen odlazi na stranu Njemačke. Kao i sljedeći - 16:15.

Serija Njemica se ne prekida ni poslije tehničkog tajmauta i već poslije prvog poena Terzić minutom odmora želi ponovo da smiri svoje igračice.

Naša reprezenatcija uspijeva da izjednači 19:19 i u najgorem mogućem momentu popušta. Greškama dozvoljava Njemačkoj da veže ŠEST poena i povedu sa 2:1.
IV SET

Već poslije 0:2, Terzić je odmah na početku četvrtog seta tražio tajmaut, ali ni on nije donio poboljšanje u igri. Ukupno, računajući i finiš trećeg dijela igre, Njemačka je SERIJOM 12:0(!), stigla do ubjedljive prednosti.

Po izrazima lica odbojkašica Srbije, izgledalo je da je borba bila završena. Selektor "plavih" zatražio je novi tajmaut kod rezultata 0:6. Ovaj put nije govorio o taktici i akcijama već je igračicama skrenuo pažnju "da meč mogu da izgube, ali nikako bez borbe".

Srbija je uspjela da prekine nevjerovatnu seriju Njemica, ali ne i da se ozbiljnije približi do tehničkog tajmauta - 3:8.

Malo, pomalo - Srpkinje su se vratile u set i prišle na 10:11. Meč se lomio! Njemačka više nije imala ubjedljivo vođstvo, svega dva poena prednosti na drugom obaveznom odmoru u četvrtom setu 16:14.

Blok Srbije postaje sjajan, napad odličan i na semaforu je 24:18. Nemice su pogubljene! Odgovor na seriju Njemačke (6:0) sa početka seta je - 9:0. Rezultat je 2:2 (25:20). Peti set odlučuje o novom šampionu Evrope.


V SET

"Plave" su se u odlučujućem setu prve "odlijepile" na dva poena 4:2. Brinker vraća Njemačku u život - 4:4. Prije svega servisom, a i blokom Milene Rašić i Sanje Malagurski, opet pravimo seriju i vodimo 7:4.

Malagurski briljira i do promjena strana obe ekipe osvajaju po poen.

Milena Rašić skraćije servis i asom donosi deveti poen. Selektor Italije nema kud i mora da traži drugi tajmaut.

Brižitka Molnar osvaja 11. poen, za velikih plus pet. Samouvjerenost Njemačke je potpuno nestala, a na terenu postoji jedan tim - Srbija. Greškom protivnika osvajamo 12 poen. Njemice i dalje imaju šest.

Strahovit smeč Molnarove - 13:7. Bliži se kraj meča... Jelena Nikolić donosi prvu meč loptu. Nekoristimo je. Ali, nevjerovatnom greškom na servis Njemačke Srbija postaje šampion Evrope!

Devojke, SVAKA ČAST! NAJBOLJE STE!!!

SRBIJA: Brakočević 10, Malagurski 7, Krsmanović 8, Malešević, Molnar 17, Antonijević 2, Ognjenović 5, Nikolić 15, Ninković, Rašić 8, Ćebić.

NEMAČKA: Vajs 3, Čerlih, Grun 13, Kufeld, Šuške 6, Matis, First 12, Hipe, Kožuh 20, Brinker 20, Tomsen 1, Apic.

(V.S. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC