• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savić: "Namjestio" me drug iz svjetskog vrha

Suspendovani teniser David Savić tvrdi da je kažnjen bez ijednog dokaza, a po prijavi tenisera iz vrha ATP liste, sa kojim se družio kao junior.

 Savić: "Namjestio" me drug iz svjetskog vrha Izvor: MONDO

Vijest o doživotnoj suspenziji Davida Savića (25) na MONDU je u subotu bila među sportskim vijestima dana.

Teniska jedinica za integritet saopštila je da je srpski igrač (659. na svijetu) prekršio "tri tačke međunarodnog sportskog antikorupcijskog programa", a Savić tri dana kasnije izložio svoju odbranu - u mjeri u kojoj mu to dozvoljava proces, koji je i dalje u toku.

Njegovo pismo prenosimo u cjelini.

"Imajući u vidu da je odluka Arbitražnog sudije u postupku protiv mene, koji su pokrenuli tzv. PTIO (Proffesional Tennis Integrity Officers), kojom sam kažnjen doživotnom zabranom bavljenja tenisom i novčanom kaznom od 100.000 dolara izazvala izuzetnu medijsku pažnju, kako kod nas tako i u inostranstvu, dostavljam Vam ovo saopštenje u cilju obavještavanja javnosti o činjenicama koje su značajne za ovaj postupak i mene lično, a takođe zbog pogrešnih interpretacija koje su se pojavile u medijima.

Htio bih prvo da navedem da je cijela moja porodica iz svijeta sporta, otac bivši Dejvis kup reprezentativac SFR Jugoslavije i bivši ATP igrač, brat izabran za najboljeg mlađeg trenera SD Crvena zvezda. Nikada niko od nas nije imao mrlju u svojoj profesiji.

Ukratko, meni i dan danas iz potpuno nejasnih razloga i motiva, jedan igrač, koji je trenutno u svjetskom vrhu, sa kojim sam bio izuzetno dobar prijatelj tokom juniorskog bavljenja tenisom i sa kojim nisam imao kontakt skoro punih 11 godina, prijavio me je TIU (Tennis Integrity Unit) navodeći da sam ga kontaktirao i nudio mu novac u cilju namještaja rezultata njegovog meča sa drugim igračem, što je apsolutna neistina.

Na osnovu ove prijave TIU je pokrenuo istragu u okviru koje sam saslušavan tokom januara ove godine, kada sam prvi put saznao da postoji neka prijava protiv mene. Tokom ovog saslušanja sam prvi put i saznao za ime igrača koji me je prijavio.

Tražio sam da pred predstavncima TIU odmah pozovemo tog igrača i da u njihovom prisustvu sve razjasnim sa njim, čime bih završio ovu priču, ali mi to nije dozvoljeno.

Takođe, tokom saslušanja mi je više puta nuđeno od strane TIU da priznam djelo koje nisam učinio, na šta nisam pristao, jer sam vjerovao u istinu i pravdu. Tražio sam da mi u arbitražnom postupku dozvole da se branim i odbranim od svih "dokaza" koje su imali protiv mene.

Pretres je održan 12. septembra u Londonu. Kako smo naredbom Arbitražnog sudije obavezani da se svi podaci vezano za arbitražni postupak kao i arbitražnu odluku smatraju poverljivim, mogu samo da izjavim da smo moj advokat Dragan Grebo i ja tokom postupka svaki "dokaz" koji je prezentirala protivna strana u potpunosti obesmislili, jer nije postojao nijedan dokaz, ne da sam razgovarao sa tim igračem, nego da sam ga ikad kontaktirao.

Uvjeren sam bio da smo u potpunosti dokazali moju nevinost i očekivali smo da takav utisak stekne i Arbitražni sudija, koji je trebalo da bude nezavisan i objektivan i da donese oslobađajuću odluku. Na žalost, to se nije desilo.



Nisam želio da priznam nešto što nisam uradio, htio sam da dokažem svoju nevinost u arbitražnom postupku. Kako očigledno to nisam uspio, ići ću do kraja i u roku od 20 dana od dana kada moj branilac primi ovu nevjerovatnu odluku, podnijeću žalbu Arbitražnom sudu za pitanja sporta (CAS) u Lozani, uvjeren da ću najzad dokazati svoju nevinost i skinuti ljagu sa svoga imena.

Napominjem da sam želio da sazovem i konferenciju za štampu i obavijestim Vas o svemu, ali kako je u toku žalbeni postupak i na snazi su ograničenja iznošenja detalja prvostepenog postuka, prinuđen sam da Vam se obratim putem ovog saopštenja za javnost. Kada se završi žalbeni postupak održaću konferenciju za novinare.

Ovom prilikom htio bih da se zahvalim na ogromnoj podršci od strane porodice, prijatelja, djevojke, tenisera iz Srbije i širom svijeta, kao i TK Crvena zvezda.

Na kraju ne mogu da se otmem utisku da sam prosto izabran kao "žrtveno jagnje", da bez ijednog direktnog dokaza budem osuđen ovako drastično, a kao primjer drugim teniserima. Mislim da je presuda donijeta i prije pretresa u Londonu.

Molim Vas da ovo saopštenje objavite u skladu sa Zakonom o informisanju.

S poštovanjem David Savić"

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC