• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je sve počelo: Novakova prva titula

Autor Marko Radinković

Na današnji dan, Novak Đoković je osvojio svoju prvu ATP titulu.

 Prva Đokovićeva titula Izvor: TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Profimedia

Nakon dva sata i 41 minute, tada manje poznat Đoković, tapkao je loptu u svom prepoznatljivom stilu i do 15 puta. Odservirao je na te-liniju, te nakon razmjene od šest udaraca, Masu je forhend poslao daleko u aut. Bio je to kraj turnira , ali sami početak nečeg velikog. Na današnji dan, veliki Novak je osvojio svoju prvu titulu i započeo najtrofejniju karijeru u istoriji tenisa.

Te 2006. godine u Amersfortu, započelo je nešto što možda nikada više nećemo vidjeti. Devetnaestogodišnji Novak, započeo je sezonu kao 83. na listi. Dostigao je svoje prvo grend slem četvrtfinale na Rolan Garosu porazivši neke velike igrače kao što su Fernardo Gonzalez, Tomi Has i Gael Monfis (koji ga nikada na turu nije pobijedio, skor 19:0). Interesantno je da je Gael zadavao Novaku ozbiljne probleme u juniorskim danima gdje je imao dominantan skor protiv srpskog asa. Nažalost, Nole nije ni odigrao svoj četvrtfinalni duel protiv Rafe Nadala, predao je meč bez borbe što se Novaku, do 2010. godine, znalo često događati.

Na otvaranju turnira u Amersfortu, Đokovića čeka najnezahvalniji meč za sve tenisere, igrao je protiv svog zemljaka Borisa Pašanskog kojeg je lako savladao 6:0, 6:3. U polufinalu porazio je prvog nosioca Giljermea Koriju. Nakon 6:2 za Novaka u prvom setu, u drugom gemu drugog seta, Korija predaje meč Srbinu.

U finalu, Novak se suočio sa Nikolasom Masuom, šampionom iz 2003. u Amersfortu i osvajačem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. u Atini. Nakon što je sudija uzviknuo: „aut“, Novak je pao na koljena i prstom pokazivao broj 1. Dosta skrivenog značenja sada ima ta gestikulacija, ali tada je bila jasna, prva titula. „Trenirali smo prije, ali je na meču potencijal bio uočljiv“, kazao je Masu, nekadašnji trener Dominika Tima.

U Noletovom boksu bili su njegov dugogodišnji trener Marjan Vajda i Novakova sadašnja supruga Jelena. Zanimljivo je bilo na terenu i poslije meča, Novak je na terenu bio upitan: „Kako ćes proslaviti pobjedu, pivo ili vino možda?“, na šta je Novak odgovorio: „Ma daj, čovječe, to je preslabo, ipak sam osvojio prvu titulu.“ Nije manjkalo srpskog humora kroz čitavu Novakovu karijeru, a nije ga manjkalo ni u Holandiji tog 23. Jula 2006. Možda Novak ne bi odgovorio na ovaj način sada, ali je tada svakako izmamio osmijehe holandske publike.

Tu godinu će Novak završiti na 16. poziciji, a prvog aprila sljedeće godine, Novak osvaja prvu masters titulu u Majamiju gdje je pobijedio Argentinca Giljerma Kanjasa. U januaru 2008. Postaje i grend slem šampion porazivši Žoa Vilfreda Congu.

(MONDO - Marko Radinković)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC