• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VATERPOLO: Mađari prijete Partizanu (reagovanja)

Mađari žale što su im sve ekipe u istoj grupi, ali se nadaju da bi mogli da eliminišu Partizan. Hrvati prihvataju ulogu favorita, ali su oprezni.

 VATERPOLO: Mađari prijete Partizanu (reagovanja) Izvor: MONDO

Tako je htio žrijeb. Partizan na "mađarskom frontu", Vojvodina na Hrvate. Svi su oprezni u izjavama poslije žrijeba, jer je klupska sezona tek počela i niko sa sigurnošću ne može da kaže ko je u prednosti.

Jug i Mladost igraju jaku Jadransku ligu i to bi mogla da bude njihova ključna prednost u ranoj fazi Evrolige. Mađari takođe igraju svoju ligu. Partizan i Vojvodina su tek počeli sezonu sinoćnjim duelom na Banjici (istina, Novosađani su igrali drugu rundu kvalifikacija za Evroligu).

Crno-bijeli su poprilično izmijenili tim u godini u kojoj su po sedmi put postali prvaci Evrope. Taj oreol sa kojim ulaze u takmičenje u Evroligi jeste i dodatni motiv njegovim protivnicima. Da ne pričamo o višedecenijskom rivalstvu srpskog (nekada jugoslovenskog) i mađarskog vaterpola.

Partizan je prije dvije godine bio u grupi i sa Vašašom i sa Egerom i u sva četiri meča je trijumfovao (po dva u Mađarskoj i dva na Banjici). Ali, to je bilo prije dvije godine kada su crno-bijeli imali i Filipa Filipovića i Andriju Prlainovića i Duška Pijetlovića (sva trojica sada igrači Pro Reka)...

Vašaš, Eger i Seged bili su protivnici Partizana i u Evrointer ligi (regionalna liga), kada je ekipa sa Banjice redom potapala protivnike. Jednu od najubjedljivijih pobjeda Partizan je ostvario upravo protiv Vašaša u Budimpešti. Bilo je to 19. marta 2010. godine - 11:4 za srpskog šampiona.

Eger ima odličan tim. Golman je Zoltan Seči, tu je legendarani Peter Biroš, potom reprezentativci Norbert Hošnjanski i Gabor Kiš, tu je i iskusni Žolt Varga, kao i dvojica Kanađana Aron Feltam i Kevin Grejem.

Ako Eger ima odličan tim, onda Vašaš ima još bolji! Još prošle godine, Vašaš je počeo da se pojačava u namjeri da na svoju 100. godišnjicu napravi nešto veliko u Evropi. Ove godine Vašaš obilježava vijek postojanja i jasno je da ne želi da završi Evroligu već poslije takmičenja u grupnoj fazi. Vašaš je dva puta u svojoj istoriji bio prvak Evrope (1979/80. i 1984/85.).

Vašaš ima jednog od najboljih mađarskih igrača svih vremena - Gergelji Kiš, tu su i dvojica Štajnmeca - Barnabas i Adam, kao i hrvatski reprezentativac Miho Bošković. Ovog ljeta došao je i Crnogorac Draško Brguljan.

Seged je najslabiji od svih mađarskih timova, ali prednost te ekipe je što je u Evroligu ušla kroz kvalifikacije, dakle ima utakmice iza sebe. Upravo je Seged prvi protivnik Partizana. Seged je najjači na poziciji centra gdje ima iskusnog Tamaša Molnara i Hrvata Aljošu Kunca.

U prvim reagovanjima na žrijeb Mađari su i srećni, ali i tužni što će morati da igraju jedni pored drugih. Ipak, svi vide svoju šansu i nadaju se da će dva mađarska tima proći, tj. da će uspjeti da eliminišu Partizan.

Trener Vašaša Laslo Foldi ovim riječima je prokomentarisao žrijeb:

"Nisam želio da igramo proitiv mađarskih timova, ali takav je žrijeb. Mislim da je ovo najjača grupa od svih, ali već smo bili u ovakvim situacijama i ranije. U svakom slučaju moram da kažem - Naprijed Mađari! Naprijed Vašaš!".

Slično kaže i Gergelji Kiš: "Bilo bi bolje da su tri mađarske ekipe u tri različite grupe, pa da sve idu dalje. Dobra stvar je što smo izbjegli Pro Reko i riječko Primorje. Sa jedne strane, nije dobro što su sva tri mađarska tima u jednoj grupi, jer jedna svakako mora da ispadne. Sa druge strane, bar jedan mađarski tim će ići dalje".

Ovako je žrijeb prokomentarisao veteran mađarskog vaterpola i Egera Peter Biroš: "Sa jedne strane dobro je što ćemo, na neki način, igrati 'prijateljske utakmice' i što nećemo putovati daleko. Jedan mađarski klub sigurno ide dalje, a ja mislim da postoji šansa i protiv Partizana. Ne znamo kakav je novi Partizan, ali se nadam i vjerujem da dva mađarska kluba mogu dalje".

Vojvodina je u teškoj grupi, sa dva hrvatska tima Jugom i zagrebačkom Mladosti za koju igra Vanja Udovičić. Tu je i Špandau, koji je gotovo reprezentacija Njemačke.

Jug i Mladost su veliki favoriti u toj grupi i oni i ne bježe od te uloge.

"Naš cilj se zna, bez obzira na protivnike, a to je plasman na Fajnal-for Evrolige. U našoj grupi smo, zajedno sa zagrebačkom Mladosti, favoriti za prolaz u četvrtfinale, ali Špandau i Vojvodina su ozbiljne ekipe i moramo da budemo vrlo oprezni", izjavio je trener Juga Elvis Fatović.

Trener Mladosti, Vjekoslav Kobešćak, kaže da je grupa teška, ali da njegova ekipa može da je prođe.

"Jug je favorit, a mi ćemo se sa Vojvodinom i Špandauom boriti za drugo mjesto. Naravno, probaćemo da uradimo i nešto više. Vojvodina je mlada ekipa i odlično radi, dok je Špandau okosnica njemačke reprezentacije. Biće teško, ali vjerujemo u prolaz", rekao je Kobešćak.

(P.V. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC