• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Princ sa Neretve" bira sportistu godine BiH

Fudbalska legenda Dušan Bajević predsjedavaće stručnim žirijem 11. Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine za 2011. godinu.

 "Princ sa Neretve" bira sportistu godine BiH Izvor: MONDO

"Princ sa Neretve" i čovjek koji uživa status legende na prostorima bivše Jugoslavije, posebno u Mostaru i Veležu, ali i Grčkoj, u kojoj živi posljednjih više od 20 godina, sa zadovoljstvom je prihvatio ulogu predsjednika žirija za nagradu koju organizuju "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH.

U jednom od najzahtjevnijih funkcija, Bajeviću će u radu pomagati članovi žirija sačinjenog od istaknutih sportskih radnika i predstavnika medija u BiH. Žiri će održati ukupno četiri sjednice u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci. Prva je 27. oktobra u Sarajevu u zgradi RTV BiH.

"Velika mi je čast i zadovoljstvo što mi je ukazano povjerenje da obavljam ovako važnu i značajnu ulogu za sport u BiH. Ovo je ujedno i velika obaveza i potrudiću se da na najbolji način, zajedno sa ostalim članovima žirija zadatak koji mi je povjeren odradim na najbolji, profesionalan, korektan i objektivan način", izjavio je Bajević za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, svjestan je šta sportistima znači ova manifestacija.

"I lično sam tokom igračke i trenerske karijere nekoliko puta bio dobitnik sličnih priznanja. U Jugoslaviji sam proglašavan za najboljeg fudbalera, te za najboljeg sportistu na republičkom nivou u BiH. Trudiću se da i ove godine nagrade pripadnu onim sportistima, sportskim kolektivima i pojedincima, koji su to svojim radom i rezultatima zaslužili", istakao je ovogodišnji predsjednik žirija.

Dušan Bajević je igračku karijeru započeo u mostarskom Veležu u čijem je dresu odigrao skoro 400 utakmica i postigao 170 golova u periodu od 1967. do 1975. godine. U tom periodu postao je i član čuvene trojke BMV (Bajević, Marić, Vladić), a zajedno sa Slobodanom Santračem sa 20 golova bio i najbolji strijelac u ligi Jugoslavije u sezoni 1969/70.

Godine 1977. počeo je međunarodnu karijeru prelaskom u grčki AEK, s kojim je dva puta osvajao titulu prvaka i jednom Kup, te bio najbolji strijelac Grčke.

U Velež se vratio 1981. i dvije godine kasnije završio igračku karijeru. Međutim, uspjehe je nastavio na trenerskoj klupi "rođenih", a zlatnim slovima u stranicama istorije upisano je osvajanje Kupa maršala Tita 1986. godine kada je Velež u finalu sa 3:1 pobijedio Dinamo Zagreb. Iduće sezone Velež je završio prvenstvo na drugom mjestu, a Bajević je vratio u Grčku na poziciju trenera AEK-a, kojem je nakon deset godina u vitrine vratio šampionski trofej. Iako je vodio i još neke klubove, fudbalskog stručnjaka u Grčkoj većina smatra tvorcem novog AEK-a i osobom koja je preporodila ne samo ovaj klub već i njihov fudbal.

Postao je "ikona" AEK-a sa kojim je osvajao prvenstvo Grčke i 1992., 1993. i 1994. godine. Vlasnik je jednog naslova osvajača Superkupa, Liga kup, Kupa Grčke i Mediteranskog kupa. Klub je pod Bajevićevim vodstvom imao zapažene nastupe i u Evropi, plasiravši se u tri navrata u osminu finalu Lige šampiona, te po jednom u Kup kupova i Kup UEFA. Bajević danas obavlja i funkciju ambasadora fudbala FS BiH.

Bajević je u dresu Jugoslavije postigao 29 golova u 37 nastupa od 1970. do 1977. godine. U trenerskoj karijeri je osim Veleža i AEK-a sa klupe vodio još PAOK Solun, Olimpijakos, Crvenu zvezdu, Aris iz Soluna i Omoniju sa Kipra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC