• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši Indi kar šampion poginuo na trci

Britanski vozač Den Veldon poginuo je u stravičnom udesu na trci Indi kar serije u Las Vegasu. U sudaru učestvovalo još 15 vozila.

 Bivši Indi kar šampion poginuo na trci Izvor: MONDO

Veldon (33) stradao je u 11. krugu, kada je u svom pohodu sa posljednje pozicije ka čelu kolone udario u zid, i izazvao karambol vozila na stazi. Plamen, varnice i dijelovi bolida letjeli su na sve strane, a u udesu je učestvovalo skoro pola učesnika trke.

Bolid stradalog vozača je, poslije kontakta sa rivalom, na kratko "poletio", udario u zid i eksplodirao.

Britanski vozač je brzo izvučen iz vozila, prebačen helikopterom u bolnicu, gdje su doktori mogli samo da konstatuju njegovu smrt.

Veldon, otac dvoje djece, nedavno se preselio u SAD iz Velike Britanije, a organizatori trke su mu ponudili pet miliona dolara ukoliko startuje sa kraja kolone i prvi prođe kroz cilj.

Trka u Las Vegasu je prekinuta po izbijanju udesa, a vozači i organizatori nisu mogli da sakriju suze po objavljivanju vijesti o smrti bivšeg šampiona.

Indi kar je veoma tužan što mora da saopšti da je Den Veldon preminuo od smrtonosnih povreda. Naše misli i molitve usmjerene su ka njegovim članovima porodice", rekao je izvršni direktor Indi Kar serije Rendi Bernard.

Veldonov kolega i prijatelj Dario Frančiti rekao je da ga je udes ostavio bez riječi i da je predosjećao da će nešto loše da se desi kako je trka odmicala.

"Vidio sam da su ljudi tokom posljednjih pet krugova počeli da rade lude stvari. Volim 'žešću' vožnju, ali mislim da nije sve u tome. Jedna mala greška i ...", rekao je on.

Prema najavama nadležnih, narednih dana biće sprovedena istraga o bezbjednosti staze u Las Vegasu. U trenutku udesa na njoj je bilo 34 bolida, iako je skoro duplo kraća nego što propisi dozvoljavaju za toliki broj vozila.

Britančeva smrt izazvala je brojne reakcije širom svijeta, a oglasio se i njegov zemljak Luis Hamilton, bivši šampion Formule 1.

"Ovo je veoma tužan dan. Den je bio vozač koga sam pratio tokom čitave karijere, išao sam njegovim stopama dok se peo na listi najboljih takmičara u britanskog moto-sportu. Bio je izuzetno talentovan vozač. Kao Britanac, koji nije tek tako otišao u SAD, već tamo pobijedio u dve trke Indi 500 serije. Bio je vrlo inspirativna osoba", rekao je Hamilton.

Veldon je 2005. godine osvojio titulu najboljeg vozača Indi Kar serije, a na dva puta je pobjeđivao na stazi u Indijanapolisu, 2005. i ove godine.

Neposredno prije svoje posljednje trke na svom twitter nalogu napisao je samo "Zeleno!!!", aludirajući na boju svjetla koja označava početak vožnje.

Trka u Las Vegasu okončana je vožnjom pet počasnih krugova.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC