• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Namještali finala Federer - Nadal?

Ozbiljne optužbe na račun ITF da su namještali da u polufinalima četiri gren slema Đoković ide na Federera, a Marej na Nadala.

 Namještali finala Federer - Nadal? Izvor: MONDO

Novak Đoković i Rodžer Federer su od 2008. do danas na svih 12 gren sleomova uvijek bili u istom dijelu žrijeba, bez obzira na njihov plasman na ATP listi.

Profesor sportskog prava na univerzitetu u Talinu Katarina Pijetlović smatra da to nije slučajno optužijući Međunarodnu tenisku federaciju (ITF) i proizvođača sportske opreme "Najk" (Nike) da su namještali žrijeb kako bi Rodžer Federer i Rafael Nadal igrali u finalu.

Profesorka je na Antikorupcijskom simpozijumu u Kelnu iznijela ozbiljne sumnje u ispravnost žrijeba izrazivši u procentima vjerovatnoću da se Srbin i Švajcarac nađu čak 12 puta u istom dijelu žrijeba. Ona iznosi nevjerovatnih 0,02 odsto.

"To vam je kao da bacite novčić 12 puta i svaki put padne na onu stranu sa brojem. Žrijeb se pravi tako što se prvi na svijetu stavi u vrh jednog dijela 'kostura', a drugi na dno drugog. Treći se, potom, ubacuje u jedno od ta dva, kao i četvrti. U svim slučajevima, uvijek se Đoković poklapao sa Federerom, a Marej sa Nadalom. To je rađeno, jer je vladao stav da Švajcarac lakše izlazi na kraj sa Srbinom, a Španac sa Škotom. Samim tim, vjerujem da su ova žrebanja bila podložna manipulaciji i da je Novak bio u manje dobrom položaju u odnosu na druge, a sve zbog sticanja profita u svijetu biznisa", prenose "Novosti" stav Pijetlovićeve.

Na gren slemovima žrijeb se obavlja tako što se prvi nosilac postavi na prvo, a drugi na 128. mjesto kako se ne bi sreli prije finala. Mjesta gdje će da budu treći i četvrti se takođe odlučuju žrijebom - jedan ide na 33. mjesto, a drugi na 76.

Pijetlovićeva je rekla da su prilikom istraživanja probali eksperiment sa simulacijom žrijeba.

"Radili smo simulacije žrijeba i samo u tri od 1.000 slučajeva poklapali su se Federer i Đoković. Ne mislim da je to slučajnost", jasan je njen stav.

Đoković više nema problem sa žrijebom jer je ove sezone na terenu bio neumoljiv. Od 11 susreta sa Nadalom i Federerom dobio je deset. Samo je Švajcarac bio bolji na Rolan Garosu - u polufinalu...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC