• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAZEL: Malis namučio Novaka

Đoković se vratio na teren poslije gotovo dva mjeseca i pobijedio. Sa Malisom, neočekivano, odigrao tri seta - 2:1.

 BAZEL: Malis namučio Novaka Izvor: MONDO

"I want it all" (Želim sve) orilo se sa razglasa dvorane u Bazelu pred početak duela najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića i 47. igrača, Belgijanca Ksavijera Malisa.

Đoković je u ovoj godini osvojio sve i popeo se na poziciju najboljeg na svijetu. Nije ga bilo na terenima mjesec i po dana, jer se oporavljao od povrede međurebarnog mišića (posljednji meč je odigrao 18. septembra u Dejvis kupu protiv Huana Martina del Potra).

Na teren dvorane u Bazelu izašao je sa strašnom maskom na licu, uklopivši se u globalnu euforiju povodom Noći vještica. Pogledajte foto-galeriju.

Ali, nije bilo lako Novaku da preskoči prvu prepreku na turniru u Bazelu. Pobijedio je Malisa tek poslije tri seta - 2:1 (6:2, 4:6, 7:5).

Očekivalo se da će Đoković sve završiti u dva seta, pogotovo poslije sigurne igre u prvom setu i ubjedljive prednosti. Ali, Malis je u drugom setu odlično servirao i na krilima toga došao do izjednačenja. U trećem setu sve je išlo kako je Đoković želio do finiša odlučujućeg dijela igre. Na 5:3 je servirao za meč, ali je Malis napravio brejk i vratio se u igru. Uspio je i da izjednači, ali je Novak osvojio dva naredna gema i prošao u 2. kolo.

Uvodni gem duela pokazao je da se Đoković uželio igre. Odlično je servirao i vrlo sigurno došao do početne prednosti. Odmah zatim je napravio prvi brejk na meču, doduše poslije velike borbe, i do kraja seta kontrolisao je igru i rezultat. Imao je Novak manjih problema na svoj servis pri vođstvu od 4:2, kada je Malis imao 30:0, ali je Srbin potom osvojio četiri uzastopna poena.

U posljednjem gemu je napravio novi brejk i riješio set u svoju korist 6:2. Imao je Đoković tri set šanse, ali se Malis vraćao u meč servisima. Nije uspio odoli i četvrti put.

Mnogo veći otpor Belgijansa u drugom setu. Do 4:4 nije bilo brejkova, kada je Malis najprije odličnim riternom, a potom i zahvaljujući Novakovoj duploj servis greški, došao do prvog brejka na meču i šanse da izjednači u setovima.

U trećem setu, Đoković je, kao u prvom, vrlo brzo oduzeo servis protivniku i napravio veliku razliku - 3:0. Malis je imao peh u četvrtom gemu trećeg seta, kada je požrtvovano pojurio za lopticom, ali je udario nogom o stolicu linijskog sudije. Ukazana mu je ljekarska pomoć i poslije nekoliko minuta je nastavio meč.

Kao da mu je taj udarac koristio, pa je od 0:15 osvojio četiri vezana poena i smanjio na 1:3. Kod rezultata 5:3, Novak je servirao za pobjedu. Ali, neočekivano Malis je imao čak tri brejk šanse (imao je 0:40). Sjajnim servisima Đoković je uspio da se spasi, da bi Belgijanac ponovo došao u poziciju da oduzme servis najboljem na svijetu.

Međutim, Malis nije iskoristio ni četvrtu, jer je brzopleto krenuo u napad i probao snažnim forhendom sve da riješi. Bio je minimalni aut, koji se mjerio u milimetrima.

Imao je Belgijanac i petu brejk šansu. I uspio je! Ponovo je bio u igri - 5:5.

Naredni gem na svoj servis Novak osvaja bez problema, a potom mu je Malis olakšao posao. Tri puta je Belgijanac slao forhende van granica terena i omogućio je Novaku tri meč lopte. Iskoristio je već prvu.

Mnogo teže nego što se očekivalo, poslije nešto više od dva sata igre, Đoković je pobijedio Malisa.



"Ne želim da tražim izgovore (u povredi). Ovo je najbolja godina mog života i divno je vratiti se ponovo na teren", rekao je Đoković, poslije svoje 65. pobjede u ovoj sezoni (ima samo tri poraza).

Upitan otkud ideja za masku sa kojom je izašao na teren, odgovorio je da je to već navikao publiku da uradi nešto neobično.

"Pošto je bila Noć vještica, posljednjih pet godina za to veče pokušavam da uradim nešto čudno. I prošle godine sam u Parizu imao masku i nadam se da to nikome nije zasmetalo, htio sam samo da se zabavim", rekao je Đoković.

Đoković je 2009. godine debitovao u Bazelu i osvojio turnir kada je u finalu pred domaćom publikom srušio Rodžera Federera u njegovom rodnom gradu. Prošle godine, četvorostruki šampion Federer mu se revanširao.

"Swiss Indoors Basel" je po imenima učesnika jedan od najjačih turnira ove godine, odmah iza grend slemova i Mastersa. Na terenu Sent Jakobs hale igraće pet tenisera iz TOP 10: Novak Đoković, Endi Marej, Rodžer Federer, Mardi Fiš i Tomaš Berdih.

Mardi Fiš je već ispao u prvom kolu turnira, s obzirom na to da je zbog povrede predao meč svom zemljaku Džejmsu Blejku.

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC