• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (EP): Danska u finalu

Danci su u polufinali pobijedili Špance 25:24 (12:10) i u nedjelju će se boriti za zlato.

 RUKOMET (EP): Danska u finalu Izvor: MONDO

Danska je finalista Evropskog rukometnog prvenstva! Skandinavci su do završne predstave u nedjelju u Beogradskoj areni (17 sati) stigli trijumfom u polufinalu nad Špancima - 25:24 (12:10).

Dacima će to biti drugo finale kontinentalnog takmičenja, prethodno su 2008. bili šampioni, dok će "crvena furija" na četvrtu priliku da prvi put dođe do evropskog trona morati da sačeka.

Završnica prvog polufinala Evropskog prvenstva je bila neizvesna, a Španci će dugo pamtiti posljednju sudijsku odluku, jer su oštećeni u momentu kada su imali priliku da izjednače.

Imali su posljednji napad, Ugalde je "poletio" sa lijevog krila, jedan protivnički igrač se branio iz golmanskog prostora, što sudija nije sankcionisao, a španski reprezentativac je bio neprecizan. To je bio znak da počne slavlje rukometaša u bijeloj opremi...

"Furiji" je to bio prvi poraz na šampionatu. Prethodno, remizirali su samo sa Mađarima i sve ostale utakmice dobili. S druge strane, Danci u drugu fazu nisu ponijeli ni bod, ali su zatim redom "rušili" Nijemce, Makedonce i Šveđane. A onda i Špance.

"Crvena furija" je bolje počela i djelovalo je da će konstantno dobru igru na EP nastaviti i u polufinalu. U 15. minutu vodili su 7:3. Prepoznatljivom zonskom odbranom "5-1" zaustavljali su atake rivala, a u napadu su bili raznovrsni (prvih osam golova dala čak sedmorica igrača).

A onda su Španci stali. Preciznije, razgoropadili su se Danci. Za tili čas prišli su na gol zaostatka (6:7). Gol razlike trajao je do 10:9, a onda je uslijedio period od skoro 14 minuta tokom kojeg Španija nije dala gol!

Reprezentacija zemlje sa sjevera Evrope je posle 1:0 prvi put povela u posljednjem minutu prvog poluvremena (11:10), a u posljednjoj sekundi je Hansen iz deveterca pucao kroz "živi zid" i pogodio - 12:10.

Golgeterski post svog tima prekinuo je Romero iz sedmerca za 11:13 u uvodu drugog poluvremena. Ipak, Danci su i dalje bili bolji sve dok nisu došli na "plus pet" - 17:12 u 38. minutu.

Uspjeli su Španci da se vrate, u 49. minutu izjednačili su na 19:19, Danci su opet pobjegli na 22:19, ali je "furija" opet došla "u egal" - 23:23 na 160 sekundi prije kraja.

Hansen je ponovo doveo Dansku u vođstvo, iz kontranapada je izjednačio Tomas, a ispostaviće se, odlučujući gol dao je ponovo Hansen. Uslijedio je zatim već pomenuti posljednji napad Španije.

Najzaslužniji za uspjeh Danaca bili su Toft Hansen i Rasmus Lauge sa po šest pogodaka i, naravno, Mikel Hansen sa četiri, među kojima i dva odlučujuća.

Kod Španaca, Aginagalde je dao pet golova, Entrerios tri... Ako im je za utehu, popravili su plasman sa prošlog šampionata na kome su zauzeli šesto mjesto.

Danci, pored zlata iz 2008, imaju bronze iz 2002, 2004. i 2006.

(MONDO, foto Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC