• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rukomet (EP): Srbija u finalu!

Rukometaši Srbije pobijedila je Hrvatsku (26:22) u polufinalu Evropskog prvenstva. U nedjelju sa Danskom za titulu Evropskog šampiona!

 Rukomet (EP): Srbija u finalu! Izvor: MONDO

Petak 27. januar ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju srpskog sporta!

Poslije plasmana Novaka Đokovića u finale Australijan opena i pobjede vaterpolista u polufinalu Evropskog prvenstva, izabranici Veselina Vukovića ostvarili su istorijski uspjeh!

Pobijedili su Hrvatsku i prvi put se plasirali u finale Evropskog prvenstva!

Titula šampiona svijeta, dvostruko olimpijsko zlato i veliko iskustvo na velikim takmičenjima nisu bili dovoljni Hrvatima da pobjede nevjerovatne "orlove" i 14.500 bučnih navijača u Beogradskoj areni.

Trijumf Vukovićevih izabranika u borbenom, napetom i fer meču dokazao je ko je novi rukometni vladar Balkana i sa punim pravom ulio optimizam fanovima pred finalni okršaj sa Dancima.

Pobjeda nad "kaubojima" izvojevana je teže nego što pokazuje konačni skor na semaforu. Slabo odigrano prvo poluvrijeme, završeno minimalnim vođstvom Hrvatske, opomenulo je sve u svlačionici "orlova" da je za plasman finale potrebna bolja igra.

Ona je i došla. Prije svega stabilnijom igrom u odbrani, zaštitnik znakom ove generacije, probuđenim Darkom Stanićem i raspoloženijim napadom. U napadu su blistali Momir Ilić (osam golova), Marko Vuijn (šest), a prvi čuvar mreže je u drugom dijelu igre zabilježio 11 odbrana (od ukupno 12)!

Neophodno je pomenuti fer ponašanje igrača obje selekcije tokom cijelog meča. Sudarali su se Ivano Balić i Bojan Beljanski, Marko Vujin i Blaženko Lacković, Nikola Manojlović (zaradio kopče na glavi) i Igor Vori, ali svaki put uz izvinjenje i brigu za zdravlje suparnika.


Da li zbog velike važnosti meča, neiskustva u borbi za trofeje (podsjetimo, Hrvati imaju četiri uzastopna polufinala EP), tek "orlovi" su utakmicu počeli zbunjenijom igrom u odbranim nego do sad.

Dopustili su protivniku da lako stvori šansu za gol, Darko Stanić nije "otvorio" utakmicu kako je zamišljao (samo jedna odbrana u prvom poluvremenu) i sve to rezultiralo je neuobičajeno velikim brojem šansi za Hrvate. Golove su postizali sa pozicije pivota ili kroz sredinu, gdje su "orlovi" do petka bili najjači.

Sa druge strane, hrvatska odbrana 3-2-1 otupila je oštrinu naših bekova, pa je u većem dijelu prvog poluvremena "orlove" predvodio Ivan Nikčević sjajnim uletima u prazan prostor sa svoje krilne pozicije.

Momir Ilić i Marko Vujin takođe su efikasno počeli utakmicu, zajedno postigli šest golova za prvih pola sata, ali su mrežu Mirka Alilovića svaki put pogađali uz veliki napor za izgradnju pozicije.

DRUGO POLUVRIJEME - DRUGI DARKO STANIĆ!



Za razliku od prvog poluvremena, drugo je počelo kao u snu! Darko Stanić se probudio, odbranio prvi napad Hrvata, a Alem Toskić u prvom kontaktu sa loptom postigao izjednačujući gol (14:14).

"Kauboji" nisu iskoristili nekoliko prvih napada, a Toskić i Ilić ubrzo su donijeli Srbiji prvu prednost od dva gola! Publika je zapjevala najjače od početka utakmice, pa ni kratko smanjenje vođstva nije dugo trajalo.

"Svi u napad, ajmo, ajde", pjevala je publika, Darko Stanić joj dirigovao odbranama u seriji, a Marko Vujin, Dalibor Čutura i Alem Toskić slušali i pogađali za 19:17.

Hrvati više nisu ličili na ekipu iz prvog poluvremena. Dobra odbrana "orlova" primorala ih je da u napadu prenesu svu odgovornost na Marka Kopljara, koji se u toj ulozi nije najbolje snašao.

Prednost Srbije povećao je na četiri gola Rajko Prodanović u 45. minutu, Slavko Goluža tražio tajm aut i uzbudljiva završnica mogla je da počne. Najavio je i Kopljar sa dva uzastopna gola za 19:21.

Ipak, "orlovi" su nastavili sa dobrom igrom i u napadu! Marko Vujin je lakim "ponovio" četiri gola prednosti Srbije deset minuta do kraja.

Momir Ilić postigao je na isteku 53. minuta svoj osmi gol na meču, povećao prednost prvi put na pet golova razlike i nagovijestio da meč neće ući u neizvjesnu završnicu.

Tajm aut u 58. minutu bio je posljednja prilika da se Hrvati konsoliduju i pokušaju da izbore novo finale EP. Da u tome neće uspjeti postalo im je jasno kada je Marko Vujin postigao 26. gol za Srbiju, a Darko Stanić zabilježio 12. odbranu na meču.

Srbija je u finalu!

Bitno je pomenuti da su se igrači ponašali fer i sportski tokom cijelog meča. Sudarali su se Ivano Balić i Bojan Beljanski, Marko Vujin i Blaženko Lacković, Nikola Manojlović i Igor Vori, ali su svaki put izvinjavali jedan drugom

Finale Evropskog prvenstva zakazano je za nedjelju u 17.00 časova.

SRBIJA :Marjanac, Šešum, Vujin 6, Nikčević 4, Manojlović 1, Toskić 3, Stanić 12 odbrana, Ilić 8 golova, Marković, Prodanović 1, Stojković, Beljanski, Vučković, Čutura, Stanković 3, Nenadić.

HRVATSKA: Balić 2, Duvnjak, Lacković 3, Kopljar 7, Vori 4, Gojun, Losert, Horvat 2, Vuković, BatinIć, Bičanić, Buntić 1, Alilović 10 odbrana, Čupić 3 gola, Musa, Ninčević 1 gol.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC