• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AO: Đoković protiv Nadala - i cvijeća!

Najuspješniji teniseri svijeta u posljednjih godinu i po dana, obnoviće rivalstvo u finalu Australijan Opena (nedjelja, 9.30).

 AO: Đoković protiv Nadala - i cvijeća! Izvor: MONDO

Novak Đoković - peto finale na posljednjih šest grend slem turnira.

Rafael Nadal - sedmo finale na posljednjih osam.

Đoković 67 odsto uspješnosti u grend slem finalima (4/6, od toga 2/2 u Melburnu), Nadal 71 odsto (10/14, u Melburnu 1/1).

Poređenja radi, Rodžer Federer je nakon trijumfa na Australijan Openu 2010. odigrao samo još jedno veliko finale, proljetos na Rolan Garosu.

Nole i Rafa su udarna dvojka u okviru "velike četvorke" svjetskog tenisa, koja je i na aktuelnom turniru dokazala da je za koplje ispred grupe najbližih konkurenata (Ferer, Del Potro, Berdih, Conga).

Ko je favorit za novu titulu?

Sigurno da je to Đoković, ali on je prvi svjestan da rezultati prošlogodišnji mečevi (skor 6:0, sve u finalima, na tri različite podloge) ne moraju ništa da znače uoči nedjeljnog okršaja.

"Vjerovatno je da sam u psihološkoj prednosti, zbog brojnih uspjeha koje sam 2011. imao u međusobnim susretima. Međutim, ovo je nova sezona, novi izazov i drugačija situacija. Ne zaboravite da će Rafa imati dan više od mene za oporavak i pripremu".

Nadal je u svojim izjavama "velikodušno" pokušao da prebaci pritisak na Noleta.

"Kao najbolji teniser svijeta, koji je fantastično odigrao posljednjih šest mečeva protiv mene i redovno me pobjeđivao, on je favorit. Ja sam srećan što sam u finalu i što sam do sada odigrao dobar turnir", rekao je Španac.

Đoković je u prethodnih par mečeva pokazivao znake umora i žalio se na teško disanje.

Znajući da je riješio probleme sa alergijom na gluten, koji su mu ranije zadavali puno problema, ljudi su počeli da se pitaju šta se događa sa srpskim asom?!

Novak je izjavio da mu disanje najvjerovatnije otežava sezonsko cvijeće u Melburnu!

"Bio sam kod doktora i razgovarao sa još nekim igračima, koji ove godine imaju alergijske reakcije kakve nisu imali ranije. Pretpostavljam da je to i moj problem. Pokušao sam da ga prevaziđem, ali cvijeće je svuda okolo...", objasnio je prvi reket svijeta i dodao:

"Samo kažem, ne tražim izgovor!"



Đoković očekuje da i u finalu bude dosta dugih razmjena udaraca, kakvih je bilo u mečevima sa Fererom i Marejom.

"Moja glavna briga je fizički oporavak. Ako odigram najbolje što mogu i budem u stanju da izdržim pet setova, onda vjerujem da mogu da pobijedim. Rafa je spreman, igrao je polufinale dan ranije i jako želi tu titulu".

Nadal je najavio da će se boriti za svaki poen.

"Biće to veliki test za mene. Ne znam da li sam spreman da osvojim turnir, ali vjerujem da to mogu i boriću se za to".

Upitan da li ga raspored ove godine favorizuje u odnosu na Đokovića, odgovorio je da je i on 2009. u polufinalu igrao protiv Verdaska više od pet sati i potom pobijedio Federera u pet setova, iako je Švajcarac imao dan odmora više.

"Nije fer, ali nije ni toliki problem".

Nadal je, inače, postao peti teniser u "open eri", koji je na sva četiri grend slem turnira najmanje po dva puta stigao do finala. Prva četvorica su Ken Rouzvol, Ivan Lendl, Andre Agasi i Rodžer Federer.

U međusobnim susretima Nadala i Đokovića rezultat je 16:13, od toga 5:2 na grend slem turnirima, ali 0:2 u 2011. godini.

Novak je znatno uspješniji od Rafe na tvrdoj podlozi (10:5), a zanimljivo je da će im ovo biti prvi duel na Australijan Openu. Tri puta su se sastali na Rolan Garosu (3:0 za Nadala) i po dva puta na Vimbldonu (1:1) i US Openu (1:1).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC