• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AO: Supermen Đoković!

Srpski teniser po treći put osvojio Australijan Open, savladavši Rafaela Nadala poslije pet sati i 53 minuta - 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5!

 AO: Supermen Đoković! Izvor: MONDO

Šta su u noći između nedjelje i ponedjeljka po lokalnom vremenu u Melburnu odigrali Novak Đoković i Rafael Nadal...

Finale grend slem turnira kakvo se ne pamti, skoro šest sati dugo, sa 55 gemova i 369 odigranih poena... Završeno u pola dva ujutru!

Na kraju je Novak prevagnuo - odbranio je titulu prvaka Otvorenog prvenstva Australije, "vezao" treći grend slem trofej, a osvojio ukupno peti iz sedam velikih finala!

Na Rod Lejver areni ima "tri od tri", pošto je 2008. u finalu tukao Markosa Bagdatisa, a prošle godine Endija Mareja.

I drago nam je što to možemo da napišemo poslije Novakovog trijumfa: velika je šteta što je neko morao da izgubi ovaj meč!

Bila je to nadljudska borba sa obje strane, borba preko svih limita i podsetnik da sport na onom najvišem nivou često zna da bude surova stvar.

Nadal je sredinom petog seta bio na dva servis gema do slavlja (vodio 4:2), ali je Novak napravio preokret i Španac je morao da se pomiri sa sedmim uzastopnim porazom od Đokovića u finalima - trećim zaredom na grend slem turnirima, poslije Vimbldona i US opena.

Nikada Rafa nije bio bliži rušenju najboljeg tenisera svijeta, ali je Nole pokazao da je najbolji među najboljima!

Izgubio je prvi set, revanširao se u drugom poslije mnogo uzbuđenja u finišu (brejkom na brejk) i zatim poveo poslije impresivne partije u trećem setu.

U četvrtom, pri rezultatu 4:4, nije materijalizovao prednost od 0:40. Da jeste, verovatno bi finale trajalo sat i po kraće, ali taj set je otišao u "taj brejk", u kojem se Nadal izvukao iz deficita od 3:5 i sa četiri uzastopno osvojena poena produžio nadu u pobedu.

Prvi je stekao brejk prednosti, međutim, Đoković je na radost svih Srba ekspresno uzvratio i do kraja meča sve vreme bio bliži trijumfu. Pod krajnje dramatičnim okolnostima i uspeo je da stigne do njega!

PRVI SET

1:1 - Novak Đoković je već poslije drugog gema, izgubljenog "sa nulom", odlučio da promijeni reket.

2:1 - Nadal je direktno iz reterna, forhend paralelom poveo 0:30 i doveo Novaka u opasnost. Uslijedila je serija sjajnih poteza - dva vinera odmah poslije dobrih servisa i jedan as za 40:30. Zatim još jedan brz poen zahvaljujući snažnom forhendu.

2:2 - Novak je zahvaljujući grešci Nadala uzeo prvi poen, ali je Španac nakon toga bio znatno agresivniji i sigurniji. Đoković je kod 30:15 poslao naredna dva reterna u mrežu.

2:3 - BREJK Nadala! Novak je odservirao dva asa, ali uz to napravio dvije neiznuđene greške. Kod 40:40 imao je gotovo dobijen poen na mreži, ali je Nadal nezgodno vratio lopticu i u narednom udarcu zabilježio viner za prvu brejk šansu. Novak se izvukao odličnim drugim servisom, uslijedio je i treći njegov as u ovom gemu, pa onda tri uzastopne greške i Španac je stekao kapitalnu prednost.

Novak je u pauzi zamijenio i drugi reket, uz to presvukao majicu, kao da želi da odbaci sve loše što je uradio u prethodnih pet gemova.

2:4 - Pri vođstvu Nadala 30:15, Đoković je izmamio osmijeh ujaka Tonija vrlo lijepim poenom na mreži. Protivnikova greška donijela je Noletu brejk šansu, ali je Nadal pokazao autoritet (viner forhend paralelom) - 40:40. Potom su obojica propustila po jednu priliku da osvoje gem. Nadal je "skinuo" liniju servisom, ali je Nole produžio gem bekhend volejom na mreži za četvrto i posljednje izjednačenje. Još jedan viner Nadala i greška Đokovića stavili su tačku na najduži gem do sada.

3:4 - Kod 15:15 Đoković je vezao dva vinera iz forhenda, koji ga do tada nije najbolje slušao. U sljedećem poenu rutinski je završio gem.

4:4 - BREJK Novaka! Bio je to još jedan veoma dug gem, u kojem je Đoković propustio dvije, ali iskoristio treću šansu i to neiznuđenom greškom Nadala. Došao je red na Španca da napravi više neiznuđenih grešaka, od kojih posljednju kada mu je to najmanje trebalo. Krećemo ispočetka...

5:4 - Greška Novaka, pa viner Nadala iz forhenda i 0:30. Imao je Rafa "zicer" za 0:40, ali ga je izdao njegov najpouzdaniji udarac, pošto je umjesto polja - pored nemoćnog Đokovića na mreži - pogodio sam vrh "neca". Uslijedila je neiznuđena greška Nadala, sjajna Noletova kombinacija (40:30) i gem za njega pošto je Nadal poslao forhend iza osnovne linije.

5:5 - Rafa je zahvaljujući dobrim servisima poveo 40:0, a onda dva puta pogriješio, da bi forhend dijagonalom došao do vinera "u posljednji čas".

5:6 - BREJK Nadala! Poslije neiznuđene greške u početnom poenu, Novak je diktirao ritam udarcima sa osnovne linije i preokrenuo na 30:15. Nadal ga je onda uhvatio na "krivoj" nozi (30:30) i još jednim silovitim forhendom stigao do brejk šanse - 30:40. Novak je već u drugom udarcu napravio grešku iz bekhenda i došao u poziciju da se "čupa" na protivnikov servis.

5:7 - Novak je izgubio prvi set!

Nadal je nastavio odlično da servira, dok je Novak reternirao ispod svog nivoa. Španac je bekhend volejom na mreži stigao do dvije vezane set lopte (40:15), Đoković spasio obje! Uzeo je poen direktno iz reterna na drugi servis, zatim natjerao Rafu da pogriješi - u oba poena razliku je napravio Noletov bekhend. Nažalost, uslijedila je greška iz forhenda i konačno gubitak seta izlaskom reterna u aut.

DRUGI SET

1:0 - Dobro je počeo Novak. Osvojio je gem servis vinerom pri rezultatu 40:30.

1:1 - Nije Novak iskoristio dvije vezane brejk lopte!

Za prvu dvostruku servis grešku na meču zaslužan je Nadal (0:15). Đoković je poveo 0:30, zatim i 15:40. Rafa je lako spasio prvu brejk loptu, a drugu poslije duge razmjene udaraca, odlične odbrane i na kraju oštre bekhend paralele, koju je Nole vratio u mrežu. Nadal je zatim odservirao as, pa pogriješio bekhend slajsom za novo izjednačenje. Sljedeću gem loptu realizovao je još jednim asom.

2:1 - Lako je Nole stigao do 30:0, lako ispustio tu prednost, ali je vinerom poslije izlaska na mrežu i neiznuđenom greškom Nadala uzeo gem bez većih problema.

3:1- BREJK Novaka! Gem je počeo majstorijama obojice tenisera, da bi Nadal poslije vođstva od 30:15 napravio dvije neiznuđene greške i dao Noletu šansu za brejk. Do tada je Srbin iskoristio samo jednu od sedam, ali ovog puta nije bilo greške! Sa mreže je poslao lopticu na samu liniju, a Rafa mogao samo da isprati njen let pogledom punim razočaranja...

4:1 - Odlična Noletova kombinacija bekhenda i forhenda za 40:30, nakon toga još jedan dubok bekhend, koji je Rafa vratio u mrežu.

4:2 - Nadal ne baš siguran do 30:15, ali onda sjajna dva njegova servisa i lako osvojen gem.

5:2 - rutinski gem za Đokovića, uključujući posljednji poen na mreži, kada je samo "spustio" lopticu u Nadalovo polje, kao sa poslužavnika. Nadomak je izjednačenja na 1:1...

5:3 - Novak je dva puta stizao do izjednačenja maestralnim reternima, a onda po istom receptu obezbijedio sebi brejk i set loptu. Nadal ga je tu natjerao na grešku i Novak se poslije toga nije naročito trudio, već se mislima okrenuo narednom gemu i svom servisu.

5:4 - BREJK Nadala! Novak nije uspio da završi set, kao protiv Mareja u petom setu prije dva dana.

Pametni servisi Đokovića za 30:0, zatim školski štop-volej za 40:15 i dvije vezane set lopte. Na prvoj je napravio neiznuđenu grešku iz bekhenda, u pokušaju da dijagonalom završi set na efektan način, dok je Nadal drugu spasio dominantnim forhend udarcima - 40:40. U narednom poenu početnička Noletova greška na mreži i brejk lopta, na koju je Đoković odservirao svoju prvu duplu grešku na meču!

6:4 - BREJK Novaka za 1:1 u setovima. Nadal mu se "odužio" dvostrukom servis greškom na set lopti!

Odlična dva servisa Nadala pri Noletovom vođstvu 15:30, odličan i treći, ali je retern Đokovića "liznuo" osnovnu liniju i poen je poslije "čelendža" ponovljen. Novak ga je osvojio agresivnim forhendom (40:40), da bi sjajnim pasing šotom iz bekhenda dao sebi novu šansu da uzme set. Nadal je tu napravio kiks koji ga je koštao mogućnosti da u nastavku seta povede 2:0.

TREĆI SET

1:0 - Jedan od Novakovih najlakše osvojenih gemova od početka meča, čija su prva dva seta trajala bezmalo dva i po sata (146 minuta)!

1:1 - Đoković je izgubio gem, ali je u pojedinim trenucima žestoko isfrustrirao Španca. Poslije 40:15, prvo ga je satjijerao u defanzivu i natjerao da pogreši, pa izjednačio na 40:40 reternom na liniju. Forhend paralelom pokvario mu je i treću priliku za osvajanje gema, a Nadal je sam upropastio četvrtu. Iskoristio je tek petu i to zahvaljujući odličnom servisu.

2:1 - Izjednačena borba, a onda neiznuđena greška Nadala za 40:30 i Noletov "projektil" iz forhenda za kraj gema.

3:1 BREJK Novaka! Đoković se naljutio što mu je pri 15:30 dosuđen aut, ali nije želio da troši "čelendž". Na moguću nepravdu od strane sudija, uzvratio je vinerom iz forhenda (30:40), da bi Nadal prvi popustio u dugoj razmjeni udaraca i poslije opisane kardinalne greške u finišu drugog seta, nastavio da se kreće putem poraza.

4:1 - Još je rano za slavlje, ali Rafa je propisno uzdrman, a Novak pun sebe. Osvojio je gem bez izgubljenog poena, dok je Nadal izgubio jedan "čelendž", reklamirajući aut iz servisa pri rezultatu 15:0.

4:2 - Nadal je servis vinerom kod 30:40 spriječio gubitak još jednog gema na svoj servis, što bi mu dodatno urušilo samopouzdanje. Zatim je Novak napravio jednu od rijetkih neiznuđenih grešaka u trećem setu, pa loše reternirao na drugi servis.

5:2 - Dominacija Đokovića! Osvojio je posljednjih 10 poena na svoj servis i na korak je od vođstva od 2:1. Valjda mu se neće ponoviti pad koncentracije iz prethodnog seta?

6:2 - BREJK Novaka s "nulom" za vođstvo 2:1 u setovima! Ovo se moglo naslutiti po igri u prethodnih nekoliko gemova. Na terenu postoji samo jedan teniser i to je Novak Đoković, koji je silovitim vinerom završio gem i treći set. Nadal ne može da osvoji ni poen, a kamoli gem.

ČETVRTI SET

1:0 - Iako je odigrao nešto slabije, Novak je uzeo i šesti od posljednjih sedam gemova!

Nadal je poveo 0:15, ali je naredni poen izgubio uprkos velikoj potrošnji energije i špartanju sa kraja na kraj terena. Lako je Đoković stigao do 40:15, nakon čega se Rafa probudio i stigao do 40:40. Novak nije iskoristio još jednu gem loptu, međutim, kod sljedeće nije pogriješio.

1:1 - Novak se nije dao, međutim, Nadal je uspio da poslije 40:40 završi gem as udarcem.

2:1 - Opet bez izgubljenog poena. Dva asa i jedan servis viner Đokovića.

2:2 - Nadal servira približno kao u prvom setu, poslije žestokog pada u tom elementu igre. Novak je pri 15:15 napravio mali aut i potrošio jedan "čelendž" (30:15), nakon čega je Rafa sa dva odlična servisa priveo gem kraju.

3:2 - Nadal je vodio 0:15 i 15:30 zahvaljujući vinerima iz forhenda - prvo paralelom u same "rašlje", fudbalskim žargonom, a zatim i dijagonalom. Đoković nije dozvolio da ga to poremeti, već je servis vinerom i sa dvije protivnikove greške zadržao minimalnu prednost.

3:3 - Nadal od sjaja do očaja i nazad. Poslije 30:0 napravio je dvostruku servis grešku i jednu neiznuđenu iz igre, ali je naredna dva poena osvojio raznovrsnim napadima.

4:3 - Čuveni "sedmi gem", koji često umije da bude preloman za ishod jednog seta, nije bio neizvjestan. Sigurno ga je osvojio Đoković. U četvrtom setu osvojio je 72 odsto poena na svoj servis. Može li do brejka?

4:4 - Novak je propustio tri vezane brejk lopte!

Poveo je 0:30 hirurški preciznim udarcima, tačno na linije. Tri vezane brejk lopte obezbijedio je vinerom iz forhenda, iz sredine polja u sam ugao. Nadal je smanjio na 30:40, a zatim uhvatio Noleta na "krivoj" nozi i jako spinovanom bekhend paralelom stigao do izjednačenja. Uslijedio je as udarac, pa servis viner za ogromnu radost Majorčanina.

Sa tribina odjekuje "Rafa, Rafa", a sudija poslije 3:59 sati tenisa prekida meč zbog slabe kiše, koja je u Melburnu već padala tokom ranog popodneva.

5:4 - Đoković je nastavio meč u velikom stilu - po ko zna koji put uzeo je gem na svoj servis bez izgubljenog poena. U četiri poena demonstrirao je maltene sve što zna, osim skraćene lopte i loba.

5:5 - Boriće se Nadal do posljednjeg poena. Imao je 40:15, Novak ga je nemilosrdno kaznio za nepogođen prvi servis (40:30), da bi Španac u narednom poenu iz defanzive stigao do vinera bekhend dijagonalom. Poen u njegovom stilu!

6:5 - Bilo je napeto kada je Novak napravio neiznuđenu grešku za 30:30, ali je sljedeći poen osvojio kombinacijom jakog servisa i rutinskog bekhenda, da bi Nadal na gem lopti pogriješio sa osnovne linije. Opet će servirati da ostane "živ"...

6:6 - Rafa je apsolutno bio na visini zadatka, igraće se "taj brejk". Bez izgubljenog poena.

6:7 - Nadal uspijeva da izjednači na 2:2! Idemo u peti set.

Đoković je vodio u "taj-brejku" 5:3, ali je u tri od naredna četiri poena pravio greške - sve iz forhenda i sve kada je imao inicijativu. Jednostavno rečeno, Nadal se branio i odbranio. Jedini poen koji je sam napravio, bio je servis viner za vođstvo od 6:5.

PETI SET

0:1 - Nadal je imao 40:15, odservirao dvostruku servis grešku, ali onda i as.

1:1 - Muti se pred očima od gledanja ovog meča, možemo da zamislimo kako je tek teniserima koji igraju... Novak lagano dolazi do izjednačenja. U Melburnu je pola časa poslije ponoći.

1:2 - Gem Nadalu bez izgubljenog poena. Još se nije "zakuvalo" u odlučujućem setu.

2:2 - Poslije tačno pet sati tenisa, Novak poravnava na 2:2. Pri rezultatu 15:30, odservirao je as, nakon čega je Nadal pogriješio. Moglo je da bude opasno, ali za sada je sve OK.

2:3 - Opet Đoković bez poena na protivnikov servis, djeluje potrošenije od Nadala. Pravi dvije neiznuđene greške na početku gema, drugu direktno iz reterna. Potom as Nadala i Noletov retern u aut.

2:4 BREJK Nadala! Vodio je Novak 15:0 i 30:15, ali potom pravio neiznuđene greške. Na te dvije, nadovezao se sa još dvije i tako praktično poklonio gem Špancu. Nadal je na početku četvrtog seta imao više neiznuđenih grešaka (40:41), sada ponovo Đoković (64:57).

3:4 - RIBREJK Novaka! Nadal na mreži promašuje "zicer" i umjesto da povede 40:15, daje šansu Đokoviću da se vrati - 30:30. Nole ga fenomenalnom bekhend dijagonalom tjera na grešku i stiže do brejk lopte. Drugi servis Nadala uspijeva da vrati na samu liniju i Španac onda ponovo griješi... Senzacionalno finale!

4:4 - Novak je opet u rezultatskom egalu. Nadal je osvojio prvi poen, onda Đoković četiri zaredom. Najimpresivniji je bio prvi, poslije dugog nadigravanja i taktičke borbe.

4:5 - Šteta, mogao je Nole do možda i odlučujućeg brejka!

Prvi poen donio je najdužu razmjenu udaraca na meču (31). Nažalost, završio se greškom Đokovića. Pokušao je onda skraćenom loptom i nije uspio, ali razumljivo je bilo što pokušava da skrati poen. Kod 30:0 imao je uspješan "čelendž" i isplatilo mu se, jer je Nadal u ponovljenom poenu pogriješio (30:15).

Zatim je Novak sjajno reternirao, a Nadalov udarac bio malo duži nego što je želeo - 30:30. U apsolutno ključnom momentu, Rafa je servisom pogodio liniju (40:30), da bi Nole po ko zna koji put uzeo poen direktno iz reterna - 40:40.

Usledila je neiznuđena greška Nadala u razmeni sa osnovne linije i prilika da mu Nole drugi put zaredom oduzme servu. Propala je, bio je to novi servis viner Španca. Poslije toga novi sjajan servis i Novak zamalo "kratak" na mreži (prednost Nadal), pa Noletov predug retern...

5:5 - Čini se da Đoković "dodaje gas". Ko zna odakle, a možda je to samo privid? Ubjedljivom igrom poveo je 40:0, rizikujući napravio dvostruku servis grešku (40:15), ali je krunisao gem vinerom iz forhenda.

6:5 - BREJK Novaka! Pokušao je Đoković lobom da ode na 15:40, međutim, bio je prilično neprecizan - 30:30. Serijom forhenda, od kojih je "brdo" palo na samu osnovnu liniju, vršio je pritisak na Nadala i ovaj je konačno poklekao. Nova brejk šansa za Srbina, koju je Nadal spasio u velikom stilu - drugim servisom sa puno spina i onda neuhvatljivom bekhend dijagonalom za 40:40.

Dobio je Novak drugu šansu, neiznuđenom greškom Nadala, koji je protestovao kod sudije, tvrdeći da je Novak rekao "aut" prilikom reterniranja. Međutim, nije bilo "nazad". Morao je da servira da spriječi brejk i nije uspio, pošto mu je bekhend slajs završio u mreži!

Novak će servirati za titulu... uh.

7:5 - POBJEDAAAAAAAA!

Bilo je 30:0 i dva poena do trijumfa. Zatim je na 30:15 Nadal vratio svašta, dok Nole nije stavio smeč u mrežu - 30:30. Sličan scenario u narednom poenu, opet Španac i njegova defanziva "sa druge planete", zatim paralela koju Novak nije imao šanse da vrati - brejk lopta.

Nije se Đoković uplašio, naprotiv. Odigrao je krajnje agresivno, primorao Nadala da pogriješi (40:40), a zatim se prekrstio i pogledao u nebo: "Molim te, Bože, pomozi mi!"

Bog je uslišio njegovu molbu, jer je Nadalova loptica udarila vrh mreže i odskočila u aut. Meč lopta...

Sjajan servis, Nadal jedva vraća i Nole forhend vinerom ulazi u antologiju, istoriju, anale!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC