• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nole i Rafa, dva heroja, jedan šampion

Novak Đoković i Rafael Nadal nisu mogli da stoje poslije onoga što se dogodilo na "Rod Lejver Areni". Donijeli su im stolice...

 Nole i Rafa, dva heroja, jedan šampion Izvor: MONDO

Nisu mogli da stoje.

Organizatori 100. finala Australijan Opena morali su da im donesu stolice. Bila su to dva svojevrsna prijestola za teniske kraljeve današnjice. Ipak, svijet tenisa može da ima dva heroja, ali samo jednog vladara.

To je, ponovo, opet, i ovaj put, Novak Đoković.

Ceremonija dodjela pehara (i tanjira) bila je drugačija nego inače. Razlog je bio taj što je ove nedjelje, 29. januara 2012. godine odigrano najduže finale koje je Melburn vidio za vijek postojanja.

Ispravka, nije bila nedjelja, 29. januar, u Australiji je uveliko bila prošla ponoć, bio je ponedjeljak.

Nole i Rafa sjedili su slušajući zvaničnog govornika turnira i, ko nije gledao meč, nije mogao da nasluti ko je radostan, a ko tužan. Potpuno iscrpljeni, jedva da su pokazivali znake života, a kamoli emocije.

Prvi je mikrofon dobio španski as, koji je uspio u svemu čak da bude i šaljiv, pozitivan.

"Dobro jutro svima", rekao je Rafa, nakon što je izgubio prvo gren slem finale u karijeri, a da je dobio prvi set.

Igrao je 15 finala, deset ih je dobio. Utoliko ga ovaj poraz, vjerovatno, više boli.

"Prva stvar koja moram da kažem je: 'Čestitam Novaku i njegovom timu na ovom fantastičnom meču'. Druga stvar, zahvaljujem se i mom timu na svemu što je uradio za mene, na nevjerovatnoj podršci od početka turnira", rekao je Nadal, šampion Melburna iz 2009. godine.

Potom, Nadal se okrenuo svom trenutno najvećem rivalu Đokoviću, iako svjetska javnost odbija da prizna da su ova dva tenisera stvorila, ipak, nešto aktuelniji rivalitet od onog čuvenog, o kojem se i dalje priča - Rafael Nadal/Rodžer Federer. Uostalom, ovo je bio 30. međusobni okršaj Srbina i Španca, dok se Nadal sastajao sa Federerom 26 puta.

"Igrati protiv Novaka je svaki put fantastična stvar, biti na terenu i boriti se protiv takvog sportiste i zvijezde kakav je Novak Đoković je uvijek nezaboravno", džentlmenski je, kao i uvijek, govorio Nadal i to u trenutku kada je jako teško prevaliti takve riječi.

"Ovo je jedan od najboljih, ako ne i najbolji teniski turnir na svijetu", zaključio je Nadal.

Potom se publici obratio i novi, stari, trostruki šampion prvog gren slema sezone.

"Čovjek od čelika", najavio ga je zvanični spiker, osvrćući se na dve pobjede Đokovića u polufinalu i finalu, nad Endijem Marejom i Rafaelom Nadalom.

Prvo četiri časa i 51 minut, a potom pet časova i 53 minuta u samo dva dana!?

Nadčovječanski.

"Dobro veče, dobro jutro...", rekao je iscrpljeni Nole i dobio ovacije.

"Rafa jedan od najboljih tenisera ikada. Hvala ti na ovoj predstavi, nije moglo da se dogodi da obojica budemo pobjednici, ali iskreno ti želim sve najbolje u nastavku sezone i nadam se da ćemo imati još mnogo mečeva u budućnosti, jer je svaki sjajan", rekao je Đoković svom velikom rivalu.

"Hvala i tvojoj i moj ekipi... Hvala, svima koji me prate kroz karijeru i život, sve ovo ne bi bilo moguće bez vas, hvala vam od srca", pričao je Novak i potom sa engleskog prešao na srpski:

"ZDRAVO SVIMA!", uzviknuo je, poslije čega su Srbi na tribinama "Rod Lejver Arene" blago rečeno "poludjeli".

"Hvala svim Srbima ovdje i svima u zemlji na podršci. Bože, žao mi je... Bio je ovo dug i težak meč, možda sam malo i konfuzan sada, hvala publici, hvala svima i izvinite ako sam nekoga zaboravio...", jedva je povezivao riječi najbolji teniser današnjice, koji je ponovo pomjerio granice (ne)mogućeg.

"Moja velika privilegija je da igram ispred jednog od najvećih u istoriji", obratio se Đoković i legendarnom Rodu Lejveru, koji mu je i uručio trofej, a to je jedini čovjek u Open eri koji je u jednoj godini osvajao sva četiri gren slema.

Za kraj...

"Hvala i onima koje ne vidite, bez kojih bi bilo nemoguće..."

(N. J. - MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC