• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUKOMET (EP): "Orlovi" prvi do prvih

Rukometaši Srbije poraženi u finalu Evropskog prvenstva 19:21. Sagorjeli u želji da još jednom obraduju potpuno ispunjenu Beogradsku arenu.

 RUKOMET (EP): "Orlovi" prvi do prvih Izvor: MONDO

Nisu uspjeli rukometaši Srbije da osvoje prvu titulu Evropskog prvaka. Bolji i spretniji bili su Danci.

Pjesma navijača na kraju utakmice u Beogradskoj areni i suze reprezentativaca Srbije. Možda kontradiktorna slika, ali u nedjelju sasvim odgovarajuća. Nenad Vučković i drugovi ostavili su srce na terenu i publika je to prepoznala!

Izabranici Veselina Vukovića, do prije dve nedelje većini anonimni igrači, ostvarili su istorijski uspeh.Pobeđivali su Dansku, Švedsku, Njemačku, Hrvatsku, Poljsku, prvi u istoriji srpskog rukometa došli do finala Evropskog prvenstva i obezbijedili kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre.

Rukometaši Danske, vicešampioni sveta, mirnije su prihvatili ideju da u nedjelju uveče mogu da postanu najbolji u Evropi. Velika želja i potpuno neočekivane okolnosti vezale su ruke Vukovićevoj ekipi i uz raspoloženog Mikela Hansena (devet golova) odlučili pobjednika finala EP.

SRBIJA: Marjanac, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić 15 odbrana, Ilić 2, Marković, Prodanović 4, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.

DANSKA: Landin 19 odbrana, Mogensen, Kristijansen, Lauge 2,Kristijansen, Markusen 2, Egert 3 , Speleberg 1, Svan Hansen, Lindberg 2, Toft Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1 , Toft Hansen, Hansen 9, Nilsen.

Pročitajte tok meča:

PRVO POLUVRIJEME

Ponovo su srpski igrači počeli u grču, osim fantastičnog Darka Stanića (11 odbrana u prvom poluvremenu). Danci su brzo poveli sa dva gola, Rajko Prodanović i Nikola Manojlović izjednačili u sedmom minutu, a Skandinavci u desetom minutu vratili vođstvo.

Igralo se na malo golova i to je bilo dobro za našu ekipu. Međutim, neophodni su bili raznovrsnija igra u napadu i golovi bekova Momira Ilića i Marka Vujina.

Najbolji strelci "orlova" imali su mnogo problema sa danskom odbranom, a posao im je otežavao i raspoloženi Niklas Landin (takođe 11 odbrana u prvom dijelu).

Loša igra u napadu donijela je i nervozu, pa je Dalibor Čutura u 23. minutu nepotrebno šutirao loptu pošto su je sudije uzele Srbiji. Danci su tada poveli sa tri gola razlike, pogotkom Mikela Hansena.

Kraj poluvremena donio je bolju igru Srbije. Nenad Vučković smanjio je prednost protivnika na 6:8 u 24. minutu, a Momir Ilić se u narednom napadu upisao u listu strelaca golom iz sedmerca za 7:8.

"Neću solistički koncert na terenu, igrajte timski", vikao je Vuković na tajm autu pred novi gol Danaca za vođstvo 7:9.

DRUGO POLUVRIJEME



Opet su Danci početkom drugog dijela poveli sa tri gola prednosti. Markusen je u prvoj akciji savladao Stanića poslije šuta o stativu.

Srećom, do daha pred protivničkim golom došao je Ivan Nikčević, a golom ga je pratio Nenad Vučković.

"U boj krenite junaci svi", zapjevala je publika, a "orlovi" u tom ritmu došli do minusa od jednog gola! Strelac je bio Alem Toskić, a asistent Petar Nenadić, u dve praktično istovjetne akcije.

Odolijevali su Danci i četvrtim golom Mikela Hansena vratili se na "minus tri" i održali prednost do 45. minuta.

I kada bi "orlovi" postizali gol, Мikel Hansen uzvratio bi golom iz nemoguće pozicije, a sve tišu publiku potpuno je utišao Hans Lindberg, golom u 48. minutu za 12:16.

"Prenervozni smo, ne znamo gdje udaramo", govorio je igračima Vuković na tajm autu 12 minuta prije kraja. Razdrmao ih je i izazvao gol Rajka Prodanovića, pa Rastka Stojkovića za 14:12.

Hrabro je selektor narednom napadu dozvolio Marku Vujinu da izvede sedmerac i prvim golom smanji dansku prednost na samo gol! Mikel Hansen još jednom je zatresao mrežu, a Petar Nenadić mu uzvratio asistencijom za Rastka Stojkovića.

Nikola Manojlović zaradio je u narednom napadu treće i posljednje isključenje. Nažalost, Hansen je bio razigran i u narednim napadima lakim pogocima poništavao golove "orlova".

Sva je pažnja u odbrani Srbije u finišu bila posvećena upravo Hansenu, a to je u 56. minutu iskoristio Rasmus Lauge, provukao se iza leđa naših igrača, prihvatio "otpadak" i donio nova dva gola prednosti 18:20.

Utisak je da je taj propust u odbrani i "prelomio" meč.

Pokušavali su "orlovi" u finišu da izjednače brzim napadima, ali je Nenad Vučković u jednom takvom napravio faul u napadu. Srećom, odbranili smo se i krenuli u posljednju ofanzivu na vođstvo Danaca.

Momir Ilić skočio je poslije dugog napada, šutirao, ali nije postigao gol. Mikel Hansen iskoristio je u posljednjim trenucima slabu koncentraciju "orlova" i golom poslije kontre odlučio pobjednika.

Kraj meča označio je i kraj bajke o učešću Srbije u Evropskom prvenstvu u rukometu.

Ona priča o zajedništvu, ostvarenim snovima i buđenju zapostavljenog i zaboravljenog sporta u Srbiji.

Glavni likovi? Do pretprošlog vikenda svojoj naciji anonimni rukometaši, a od Evropskog prventva - njeni heroji!

Teniseri, vaterpolisti, odbojkaši i odbojkašice, sasvim sigurno moraće već naredne godine da naprave malo mjesta na balkonu Gradske skupštine. Već ove godine uz rame su im stali:

Darko Stanić, Dragan Marjanac, Strahinja Milić, Dobrivoje Marković, Rastko Stojković, Alem Toskić, Bojan Beljanski, Rajko Prodanović, Miloš Kostadinović, Momir Ilić, Žarko Šešum, Nenad Vučković, Momir Rnić, Nikola Manojlović, Petar Nenadić, Dalibor Čutura, Marko Vujin i Ivan Stanković.

Selektor: Veselin Vuković, prvi pomoćnik: Vladan Jordović, direktor reprezentacije: Vladica Spasojević, ljekar: dr. Milan Babić i fizioterapeuti Vladimir Radulović i Predrag Jovičić.

Njih više niko nikad neće potcjenjivati!

(M.Šolak - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC