• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolt: U Londonu ću postati "živa legenda"

Najbrži čovjek svih vremena kaže da će na Olimpijskim igrama napasti "suluda" vremena - 100 metara za 9,4, odnosno 200 za manje od 19 sekundi.

 Bolt: U Londonu ću postati "živa legenda" Izvor: MONDO

Najbrži čovjek svih vremena kaže da može još brže. Najbrži čovjek svih vremena kaže da će poslije Olimpijskih igara u Londonu narednog ljeta postati "živa legenda".

Usein Bolt poručio je da želi da zadivi svijet time što će u finalu trke na 100 metara istrčati nevjerovatnih 9,4 sekunde, a da planira da u finalu na 200 metara zabilježi vrijeme brže od 19 sekundi. Ovaj 25-godišnji Jamajčanin s nevjerovatnim fizičkim predispozicijama odavno se bori samo sa štopericom.

Od kada je svijet zanijemio pred njim na Olimpijskim igrama u Pekingu prije četiri godine, do danas nije se pojavio neko ko bi mogao da mu parira kada je u "full" formi. Bolt je vlasnik rekorda na 100 metara, koji iznosi 9,58 sekundi, kao i na 200 metara, koji iznosi 19,19 sekundi.

Oba rekorda, Bolt je postavio na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine.



Sa OI u Pekingu ima zlatne medalje u disciplinama 100, 200 i štafeti 4x100 metara, a sa svjetskih prvenstava ima pet zlata, tri iz Berlina u identičnim kategorijama kao i u Pekingu, dok je prošle godine u Daeguu ostao bez zlata na 100 metara, zbog pogrešnog starta, odnosno diskvalifikacije.

Kasnije se utješio najsjajnijim odličjem na 200 i 4x100 metara.

Od kada je njegov zemljak, prijatelj i rival Asafa Pauel 2007. godine u italijanskom gradu Rijetiju trčao 9,74 i postavio tadašnji aktuelni svjetski rekord na 100 metara, Bolt ga je prvi put "srušio" naredne godine u Njujorku (9,72), a potom još dva puta popravljao - u Pekingu iste godine (9,69), što je ujedno i rekord olimpijskih igara, a onda i u Berlinu (9,58).

"Ljudi su nestrpljivi da trčim 9,4 na sto ili 19 sekundi na 200 metara, očekuju bilo šta što bi ih zadivilo", ispričao je Bolt za britanski "BBC Sport".

Ipak, da bi Bolt istrčao 9,4 na sto metara, potrebno je da se naruga zakonima fizike. Ovako, potrebno je da u sekundi prelazi 10,63 metra (!?), a ako bi to uspio, stazu od 100 metara pretrčao bi za 40 koraka...

"Radim najsnažnije što mogu, svakog dana, kako bi to bilo moguće...", slegao je ramenima Bolt, svjestan da će pokušati - nemoguće! Ali, tvrdi, da će zbog navijača dati sve od sebe...

"Navijači vole da upoznaju moju ličnost, da me gledaju kako se zabavljam i radim 'lude' stvari, ali u isto vrijeme od mene očekuju ta vremena. Ako budem dominirao na Igrama, postaću živa legenda. Živa legenda koja šeta unaokolo. Zvuči dobro", sa osmijehom je pričao Bolt, kojem očigledno ne nedostaje samopouzdanja.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC