• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Pistorijus: Policija sumnja...

Policija u Pretoriji sumnja u verziju koju su objavili mediji i po kojoj je slavni atletičar usmrtio svoju djevojku Rive Stenkamp.

 Slučaj Pistorijus: Policija sumnja...  Izvor: MONDO

Ovaj četvrtak, 14. februar 2013. godine, počeo je globalnom viješću o tome da je slavni atletičar Oskar Pistorijus ubio svoju djevojku Rive Stenkamp misleći da mu je u stan provalio pljačkaš.

Vijest se brzinom munje raširila planetom, međutim, već u smiraj dana sjenka sumnje počela je da se nadvija nad prvobitnom, policija tvrdi, samo "medijskom" verzijom ovog tragičnog događaja.

Portparolka policije u Pretoriji, gradu u Južnoj Africi, rekla je da će istraga i forenzičke analize pokazati da li se radi o kakvoj se vrsti ubistva radi i da policija do tada neće davati bilo kakve ocjene. Verziju po kojoj je u četvrtak rano ujutru po lokalnom vremenu Pistorijus pucao u ruku i glavu svoje djevojke misleći da se radi o pljački - stavljena je pod sumnju.

Takođe, govornica policije rekla je da ovo nije prvi put da je prijavljeno nasilje u kući jednog od najinspirativnijih sportista današnjice.

"Na mjestu ubistva pronašli smo pištolj kalibra devet milimetara, a na ispitivanje smo priveli 26-godišnjeg muškarca. Mogu da potvrdim nije u pitanju nesreća i da je osumnjičeni optužen za ubistvo", rekla Kaltego Mogale, koja je dodala da u stanu nije bilo nikakvih tragova provale.

Pistorijus je rođen bez obje potkoljenice i ima karbonske proteze. Na Olimpijskim igrama u Londonu trčao je na 400 metara i uspio da se plasira u polufinale, kao i u finale štafete 4x400 metara. Prethodno je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama i postavio paraolimpijski rekord.

"Oskar se osjeća dobro, ali emotivno potrešen", rekao je atletičarev advokat Keni Oldvejdž.

Policija je u Pistorijusovoj kući, koja se nalazi u ekskluzivnom dijelu Pretorije, našla pozamašnu količinu oružja, a dvorište je ograđeno tri metara visokim zidom i obezbijeđeno električnom žicom. Južna Afrika je zemlja za visokom stopom uličnog kriminala, a zemlja ne uspijeva da riješi klasno raslojavanje između bogatih bijelaca i siromašnih crnaca.

Prije devet godina, ragbista Rudi Visagi usmrtio je 19-godišnju kćerku misleći da mu kradljivac obija auto usred noći. Visagi je pripucao, a ispostavilo se da njegova kćerka pokušava da "ukrade" auto i ode na žurku. Za sada, slična verzija važi i u slučaju nesrećne Stenkamp, ali policija je uzdržana zbog svih okolnosti pod kojima se ubistvo dogodilo.

Stenkamp je bila poznati južnoafrički model, a navodno se sa Pistorijusom zabavljala oko godinu dana. Tabloidi su već neko vrijeme pisali o tome da im veza prolazi kroz krizni period, jer manekenka nije prestala da posjećuje žurke i noćne klubove, a atletičar nikada nije želio da se u takvim prilikama pojavljuje u javnosti.

Neki od njenih posljednjih tivitova pred smrt upućivali su na to da će Dan zaljubljenih, kada se tragedija i dogodila, provesti sa svojim dečkom, što takođe pobija pretpostavku da je želila da ga iznenadi ulaskom na vrata rano ujutru.

Prilikom posjete njegoj kući, prošle godine, reporteri britanskog tabloida "Dejli Mejla" napisali su:

"Štapovi za kriket i bejzbol bili su svuda po podu, pištolj je stajao pored kreveta, a automatska pušta bila je pored prozora", što je Pistorijus pravdao opasnim uslovima za život u Pretoriji. On je 2009. godine bio uhapšen kada je jednu ženu priklještio vratima i nanio joj povrede, a proveo je i noć u pritvoru.

Kasnije, uz svjedočenje prijatelja i rodbine, slučaj je opisan kao "nesrećan i slučajan", pa nije podignuta optužnica.

Naširoko poštovan zbog fantastičnih rezultata koje je bilježio uprkos hendikepu (rođen je bez fibula, tanjih od dvije potkoljenične kosti, pa su mu potkoljenice amputirane sa 11 godina), Pistorijus je na ime sponzorskih ugovora zaradio oko dva miliona dolara prošle, olimpijske godine.

Ljetos u Londonu u finalu Paraolimpijskih igara na 200 metara doživio je prvi poraz poslije devet godina. Kasnije je pobjedu Brazilca Alana Oliveire osporio, tvrdeći da je nosio nepropisne proteze, ali se potom izvinio i rekao da su optužbe bile izrečene u afektu.

Oskarove komšije bile su izenađene zbog hapšenja "dobrog momka".

"Oskar je dobar momak, primjeran komšija i ako je nevin, saosjećam se sa njim", rekao je jedan od njegovih komšija.

Na redu su istražitelji i forenzičari.

(N. J. - MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC