• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kup Kozara 2013" premašio očekivanja

"Kup Kozara 2013" okupio je za vikend 210 skijaša od osam do 15 godina iz 14 klubova iz BiH i jednog iz Crne Gore. Posebnu draž dao i noćni slalom.

 "Kup Kozara 2013" premašio očekivanja Izvor: MONDO

Na planini Kozari ovog vikenda prvi put je održano takmičenje iz zvaničnog kalendara Skijaškog saveza BiH, a "Kup Kozara 2013" okupio je 210 takmičara od osam do 15 godina iz 14 klubova iz BiH i jednog iz Crne Gore.

Predsjednik Smučarskog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora Ski saveza BiH Slavko Vasić rekao je da je takmičenje opravdalo i premašilo sva očekivanja.

"Ljetos smo obavili inspekciju staze, ali ovo je prevazišlo sva naša očekivanja. Visoka, zaista visoka ocjena za sve segmente organizacije, sve je funkcionisalo besprijekorno i prezadovoljni smo, a posebnu draž dalo je noćno takmičenje u slalomu", rekao je Vasić novinarima na Kozari.

Najbolji slalomaši u kategorijama stariji dječaci i djevojčice i mlađi dječaci i djevojčice bili su Janko Vukadinović iz Ski kluba "Mojkovac" Crna Gora, Marina Mandušić iz SK "Striž" iz Tomislavgrada, Nedin Zvizdić iz "LH ski tima" Sarajevo i Maja Tadić iz SK “Jahorina“.

Najbolji takmičari u veleslalomu u kategorijama stariji dječaci i djevojčice i mlađi dječaci i djevojčice bili su Mirza Hasanbegović iz SK "Bjelašnica“, Iva Gačić iz SK "Striž", Matin Kamenica iz SK "ZOI `84" i Sara Šišić iz SK "Sarajevo“.


Veleslalom su vozili i mlađi i stariji cicibani i cicibanke među kojima su najbolji bili Daut Hamidović iz SK "Ilidža“, Lamija Pašović iz SK "ZOI `84", David Dujaković iz SK "Banjaluka" i Esma Alić iz SK "Bjelašnica“.

U svih 12 kategorija nosioci prva tri mjesta dobili su zlatne, srebrne i bronzane medalje, diplome i poklon pakete Fondacije "Arselor Mital" Prijedor koja je bila generalni pokrovitelj takmičenja.

Specijalne nagrade dobili su Marko Jelača, Janko Vukadinović i Maksimilijan Fogel kao jedini takmičari iz Prijedora grada domaćina, Mojkovca u Crnoj Gori i austrijskog Graca.

Predsjednik Fondacije "Arselor Mital" Prijedor Predrag Šorga rekao je da je ponosan što se na Kozari okupilo 210 djece iz različitih krajeva BiH i da je ovo jedan od najmasovnijih projekata kojima je Fondacija "Arselor Mital" Prijedor generalni pokrovitelj.

"U pripremi ovog događaja mnogi su bili skeptični, ali sada u ova dva dana od naših gostiju čujemo samo riječi hvale i priznanja da smo premašili sva očekivanja", dodao je Šorga.

Tehnički organizator Predrag Grgić iz Smučarskog kluba "Banjaluka" rekao je da je tamičenje održano u prvoklasnim uslovima, uz fantastičan snijeg i besprijekornu uređenost staze.

"Naši gosti su više nego iznenađeni i prezadovoljni i uslovima i organizacijom i smještajem", naveo je Grgić.

Predsjednik Planinarskog skijaškog društva "Ljubijski rudar" Božo Grbić rekao je da je takmičenje okupilo daleko veći broj učesnika od predviđenog i da su zbog toga traženi i dodatni smještajni kapaciteti u Prijedoru, budući da su na samoj planini svi bili dupke puni.

"Mislim da smo položili ispit i da ćemo i ostati u zvaničnom kalendaru Ski saveza BiH", rekao je Grbić.

Takmičenje u skijanju "Kup Kozara 2013" u subotu uveče je na Mrakovici otvorila ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović pozdravivši učesnike, poželjevši im dobre rezultate i najavivši da će podrška ovog ministarstva i ubuduće biti okrenuta djeci i mladima.

Domaćini i organizatori "Kupa Kozara 2013" su Planinarsko-skijaško društvo "Ljubijski rudar" iz Prijedora, Smučarski klub "Banjaluka" iz Banjaluke i Nacionalni park "Kozara".

Iako su subjekti zaduženi za zimsko održavanje puteva dan uoči takmičenja najavili da će dionica biti potpuno prohodna, uključujući i posljednjih 1.200 metara na koje se skijaši godinama žale, to ni u nedjelju ni noć ranije nije bio slučaj.

Regionalni put Kozarac - Mrakovica - Gradiška čist je i u potpunosti prohodan samo do hotela "Monument" i motela "Bijele vode" na Mrakovici, a odatle do skijališta, udaljenih 1.200 metara, gotovo uvijek je pod slojem snijega ili u ledu.

Prvih 600 metara te dionice pripada regionalnom putu Kozarac - Mrakovica - Gradiška i u nadležnosti je "Prijedorputeva", dok je drugi dio lokalni nekategorisani put za čije održavanje je nadležan Nacionalni park "Kozara".

U zimskoj službi "Prijedorputeva" Srni je rečeno da njihova teška mehanizacija redovno čisti tu dionicu, ali da često imaju zahtjeve Planinarskog skijaškog društva "Ljubijski rudar", koje upravlja skijalištima, da ne posipaju so kako ne bi dospjela do staza i negativno uticala na njihov kvalitet.

Direktor "Nacionalnog parka "Kozara" Dragan Romčević rekao je Srni da cijelu tu dionicu od 1.200 metara čisti sam Park.

"Mi imamo tešku mehanizaciju, a od ove godine i `posipačicu` soli, međutim na početku sezone nismo bili nabavili so, tako da je ove zime nismo ni posipali, ali iduće godine nabavićemo so na vrijeme i posipaćemo je po ovom putu",
najavio je Romčević.

On je naglasio da je ovo jedna od najproblematičnijih dionica, jer je na sjevernoj strani, u visokoj crnogorici i stalno u hladu, da je put veoma uzak, sa velikim nagibima i oštrim krivinama i da sve to skupa znatno otežava održavanje u zimskim uslovima.

(Srna, foto: Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC