• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilac: Pistorijus ubio sa predumišljajem

Južnoafrički atletičar zvanično je optužen za ubistvo sa predomišljajem, pošto je sa četiri metka upucao svoju djevojku Rivu Stenkamp.

 Tužilac: Pistorijus ubio sa predumišljajem  Izvor: MONDO

Oskar Pistorijus ubio je planski svoju djevojku Rivu Stenkamp, izjavio je javni tužilac Geri Nel na drugom saslušanju paraolimpijskog šampiona na sudu u Pretoriji.

Javni tužilac izjavio je na sudu da je Pistorijus ustao iz kreveta oko tri sata poslije ponoći, stavio svoje karbonske proteze, prešao sedam metara od spavaće sobe do kupatila i tamo sa četiri hica ubio Rivu Stenkamp.

Nel je dodao da su vrata od kupatila, u kojem je bila njegova djevojka, naknadno provaljena.

"Sve je bilo isplanirano. Jer, zašto bi se provalnik zaključavao u kupatilu?", saopštio je javni tužilac.

Pistorijus je izjavio da "ne razumije kako može da bude optužen za ubistvo, a kamoli za ubistvo sa predumišljajem, jer nije imao namjeru da ubije svoju djevojku".

On je potom do detalja objasnio kako je došlo do tragedije.

Pistorijus je rekao da su on i Riva cijelo veče proveli kod kuće uoči Dana svetog Valentina i da je on gledao televiziju, a da je njegova djevojka vježbala jogu. Ona je prije toga odbila da izađe sa svojim prijateljima u grad, jer su željeli da budu zajedno.

Pistorijus je rekao da je on zaspao i da se probudio usred noći kako bi zatvorio vrata od terase. Izašao je na terasu, kada je čuo buku iz kupatila. Rekao je da se uplašio i da iz straha za svoju sigurnost, ali i svoje djevojke, nije uključio svijetlo, već je krenuo do kreveta da uzme pištolj kalibra devet milimetara. Potanko je objasnio da je zbog ranijih prijetnji smrću, ali i zbog toga što je bio žrtva zločina u mladosti, posjedovao oružje.

Uzeo je pištolj i krenuo ka kupatilu.

"Dok sam išao ka kupatilu vikao sam na provalnika da izađe, ali sam i glasno dozivao Rivu da pozove policiju. Mislio sam da je ona u krevetu. Pucao sam kroz zatvorena vrata kupatila", izjavio je Pistorijus, precizirajući da u tom trenutku nije imao svoje vještačke noge i da je bio veoma uplašen za svoj život, ali i za život svoje djevojke.

Odmah nakon ispaljenih hitaca, shvatio je da Riva nije u krevetu i tada je pomislio da je ona u kupatilu. Vrata kupatila bila su zaključana. On nije odmah pokušao da provali u kupatilo, već je izašao na terasu, krenuo da doziva pomoć, a zatim je stavio noge od karbonskih vlakana. Tek tada je palicom za kriket obio vrata od kupatila i ušao unutra.

Paraolimpijski šampion izjavio je da je Riva u tom trenutku još davala znake živote, i da je pala preko njega čim je nasilno otvorio vrata. On je pokušao da joj pomogne, tako što je pozvao hitnu pomoć, a zatim je upucanu djevojku pokušao da spusti niz stepenice, kako bi joj pružio prvu pomoć.

"Pokušao sam da je oživim, ali je ona umrla na mojim rukama", do detalja je ispričao Pistorijus.

Branilac Pistorijusa Beri Ru je tokom saslušanja ostao pri tvrdnji da je njegov klijent slučajno ubio djevojku, misleći od nje da je provalnik.

"Tvrdimo da se čak ni ne radi o ubistvu", istakao je Ru i zatražio od suda da Pistorijus, uz kauciju bude pušten da se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu.

U isto vrijeme dok je Pistorijus saslušavan u sudu, kovčeg sa tijelom ubijene Rive Stenkamp donijet je u crkvu u Port Elizabetu, gdje će biti i sahranjena.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC