• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oskar Pistorijus pušten iz pritvora!

Slavni paraolimpijac i svjetska atletska zvijezda Oskar Pistorijus pušten je uz kauciju da se brani sa slobode, prenosi Blic.

 Oskar Pistorijus pušten iz pritvora! Izvor: MONDO

Pistorijus je optužen da je ubio sa predumišljajem svoju djevojku Rivu Stinkap.

Četvrtog dana preliminarnih saslušanja nakon tragedije koja je prodrmala svijet sporta, a osam dana nakon što je Stinkapova ubijena u Pistorijusovoj kući u predgrađu Pretorije, održano je dvosatno izlaganje završnih riječi tužilaštva i odbrane. Sudija je na kraju saopštio odluka da su dokazi koje je iznijela policija nedovoljni da se odbaci prijedlog odbrane o privremenom puštanju na slobodu.

"Optuženi za ubistva se obično drže u pritvoru dok čekaju suđenje, ali postoje specijalni slučajevi kada se puštanje uz kauciju dozvoljava. Južnoafrički zatvori su, podsjećam, prenatrpani, no treba ovdje posmatrati stvari iz jednog drugog ugla. Prvo, da bi se odobrila kaucija, potrebno je da se ispune tri uslova: da utvrdimo da optuženi neće bjekstvom izbjeći suđenje, zatim da neće uticati na svjedoke i treće da nije opasna osoba ... Kako su ti uslovi ispunjeni, a pritom je policija dok je istragu vodio detektiv Hilton Bota napravila brojne propuste, od toga da nije uradila analizu obavljenih telefonskih poziva, sve do nenošenja zaštite na obući na mjestu zločina, ili navoda da je u kući pronađen doping u vidu testosterona, a na kraju se ispostavilo da su u pitanju legalne biljne supstance. Kada se svemu tome doda da je gospodin Pistorijus profesionalni sportista koji, istina, putuje po svijetu ali cijelog života živi u Južnoj Africi u kojoj ima i imovinu, neku i pod kreditom, te da je spreman da preda svoj pasoš, nema nikakve bojazni da će napustiti državu", rekao je sudija Dezmond Neir prije nego što je i formalno odobrio puštanje Oskara Pistorijusa uz, za sada još uvijek nepoznati iznos kaucije.

Podsjetimo, južnoafrički mediji su isprva javili da je slavni atletičar, prvi hendikepirani sportista koji se plasirao na Olimpijske igre, pucao na Stinkamp navodno misleći da je provalnik, a da je ona željela da ga iznenadi za Dan zaljubljenih. Policija je, međutim, odbacila takve izvještaje i potvrdila da je Pistorijus glavni osumnjičeni.

Buran proces, tokom kog je Pistorijus odbacio navode da je sa namjerom ubio djevojku sa kojom se zabavljao od novembra 2012, donio je i smjenu glavnog policijskog detektiva zaduženog za istražne radnje, ali i pitanja šta će u Pistorijusovoj kući oružje, krvava palica i supstance za koje se sumnja, mada još bez dokaza, da su doping sredstva.

Prema policijskoj verziji, atletičar je svjesno ispalio četiri metka u pravcu kupatila, znajući da mu je tamo djevojka koja se ili sakrivala od prijetnje oružjem ili je željela da se skloni od nastavka svađe, dok Pistorijus tvrdi da je pucao ne znajući ko je iza vrata.

"Ne puca se tek tako četiri puta, osim ako ne namjeravate da nekoga ubijete", tvrdio je tužilac Geri Nel, dodajući da bi u slučaju odobravanja privremene slobode uz kauciju Pistorijus mogao da pobjegne iz zemlje.

No, trener slavnog sportiste, Empi Louv, rekao je da će, ukoliko dođe do puštanja na slobodu, Oskar nastaviti sa treninzima.

"Nastaviće da trenira, ali se neće takmičiti. Treninzi će mu pomoći da lakše prebrodi sve ovo", rekao je Louv, koji će tako ponovo moći da radi sa Oskarom koji je do početka suđenja pušten na slobodu uz kauciju.

Pistorijus je rođen bez obe potkoljenice i ima karbonske proteze. Na Olimpijskim igrama u Londonu trčao je na 400 metara i uspio da se plasira u polufinale, kao i u finale štafete 4x400 metara. Prethodno je osvojio zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama i postavio paraolimpijski rekord.

(MONDO, foto: AFP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC