• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

F1: Povratak slavne Meklaren Honde?

Ugovor Meklarena sa Mercedesom ističe 2015., poslije čega bi britanski tim mogao da počne sa ugrađivanjem Hondinih agregata u svoj bolid.

 F1: Povratak slavne Meklaren Honde?  Izvor: MONDO

U danu kada je na temeljima šampionskog tima Bron GP oformljena ekipa Mercedesa, dugogodišnji "korisnik" Mercedesovih motora, slavni birtanski Meklaren objavio je da to neće značiti momentalni raskid saradnje sa njemačkim gigantom.

Meklaren će do isteka aktuelnog ugovora sa Mercedesom koristiti njemačke agregate, to znači do 2015. godine, a onda u svoj Formula 1 bolid vjerovatno početi da ugrađuje motore marke Honda.

Biće to Hondin povratak u Formulu 1 prvi put od 2008. godine, kada se ekipa Honda Racing F1 Team povukla na početku svjetske ekonomske krize, koja se prvobitno osjetila u oblasti automobilizma.

I ne samo to. Dogovor između Meklarena i Honde biće ujedinjenje dva slavna F1 "brenda", koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih vladao pistama Formule 1. Stariji se sjećaju, a mlađi bi trebalo da se informišu o dominaciji Meklaren Honde u periodu kada su vozači bili veliki šampioni Ajrton Sena i Alan Prost.

U sezoni 1988, njih dvojica pobijedila su na 14 od 15 trka u šampionatu, a njihovi međusobni dueli na stazi i danas su jedna od najsvjetlijih stranica bogate istorije Formule 1.

Engleski BBC najavio je ovu mogućnost, međutim Honda još nije zvanično saopštila da će vratiti u Formulu 1, ovog puta samo kao snabdevač motorima. Nije Honda imala šampionskih saradnji samo sa Meklarenom u pomenutom periodu, već i sa konkurentnskim Vilijamsom.

Za volanom Vilijams Honde, Nelson Pike 1987. godine postao je prvak, ekipa osvajala titulu u konkurenciji konstruktora 1986. i 1987.

Ukoliko se vrati u F1 "cirkus", Honda bi pojačala desetkovanu konkurenciju, jer sadašnje timove snabdijevaju samo Mercedes, Reno i Ferari (FIAT).

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC