• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČARLSTON: Jelena samo "razljutila" Serenu

Srpska teniserka povela je sa 1:0 u setovima, ali nije uspjela da pobijedi najbolji teniserku svijeta u finalu turnira u Čarlstonu - 6:3, 0:6, 2:6.

 ČARLSTON: Jelena samo "razljutila" Serenu  Izvor: MONDO

Jelena Janković vraća se u Evropu samo sa trofejom iz Bogote, osvojenim u februaru, dok iz Čarlstona nosi lijepe uspomene, optimizam, ček na 65.000 dolara i 320 bodova za dalje učvršćivanje statusa Top 20 igračice.

Ona je turnir na zelenoj šljaci u Sjevernoj Karolini počela kao 18. na WTA listi i do finala je, sticajem okolnosti i drugih rezultata, igrala sa dosta slabije rangiranim protivnicama.

Ipak, u susretu sa Serenom Vilijams dokazala je da nije "zalutala" u borbu za trofej. Iskoristila je to što je Amerikanka djelovala pomalo uspavano na početku meča, osvojila prvi set uz čak dva brejka, ali poslije toga je Serena podigla nivo svoje igre i relativno lako preokrenula rezultat.

Jelena je u druga dva seta osvojila samo dva gema, ali će joj onih 6:3 iz prvog seta sigurno dati dodatno samopouzdanje pred početak evropske "sezone šljake".

Serena Vilijams je nakon atipično lošeg početka ostvarila veliku prednost u "vinerima" (39:21), dok je neiznuđenih grešaka imala tek za nijansu više (25:23). Češće je izlazila na mrežu i to radila veoma uspješno (13/17 poena).

Jankovićeva je u prvom setu imala sjajnu realizaciju (2/2), kao i odbranu brejk lopti (5/5). Potom je još samo jednom bila u poziciji da oduzme servis protivnici - pri rezultatu 0:3 u drugom setu, što je bio možda i posljednji trenutak da zaustavi svjetski "broj jedan".

Serena je u drugom i trećem setu iskoristila pet od osam prilika za brejk i zasluženo odbranila titulu iz 2012. godine.

Njeno vođstvo u međusobnim susretima sa Džej Džej povećano je na 6:4.

One su se u posljednje tri godine sastale još samo jednom - ljetos na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je buduća šampionka lako slavila (6:3, 6:1). Do danas su na šljaci odmjerile snage samo u polufinalu Rima 2010, kada je Jankovićeva bila bolja u tri seta - 4:6, 6:3, 7:6.

Serena je u 2013. osvojila turnire u Brizbejnu i Majamiju, uz poraz u finalu Dohe, dok je Jelena bila najbolja u Bogoti. To joj je prva WTA titula još od trijumfa u Indijan Velsu 2010. godine.

IZ GEMA U GEM

Prvi set

0:1 - Serena dobija gem bez izgubljenog poena.

1:1 - Dosta neizvjesniji gem na servis Jankovićeve. Dobila ga je poslije dva izjednačenja, iskoristivši treću gem loptu.

1:2 - Jelena ponovo bez osvojenog poena na servis protivnice. Čak ne uspijeva ni da uđe u iole dužu razmjenu udaraca.

2:2 - Izvukla se Jelena! Serena je imala čak pet brejk lopti, od toga dve vezane kod 15:40, ali je srpska teniserka odlično servirala, a Amerikanka napravila nekoliko neiznuđenih grešaka, kada ju je samo poen dijelio od vođstva od 3:1. Na kraju je bekhendom pogodila vrh mreže i loptica se odbila u aut.

3:2 - Brejk Jankovićeve! Do ovog gema je odnos osvojenih poena na servis Vilijamsove bio 0:8, a sada je Džej Džej uzela sva četiri poena. Kombinacija hrabrosti, sreće, ali i grešaka protivnice donijela joj je prvu rezultatsku prednost u finalnom okršaju.

4:2 - Napravila je Jelena drugu dvostruku servis grešku za 15:30, ali se od tog trenutka nametnula dobrim servisima i agresivnim udarcima sa osnovne linije, naročito iz bekhenda. Uzela je četiri od narednih pet poena i potvrdila brejk.

4:3 - Činilo se kod 15:30 da bi Jankovićeva mogla da uradi nešto više i da Serena djeluje dosta bezvoljno i pasivno na terenu. Uslijedio je strašan forhend uz samu liniju, servis viner i onda smeč poslije još jednog preciznog udarca, kojim je Jelena otjerana daleko iza osnovne linije.

5:3 - Ponovo su Jeleni donijeli prevagu sjajni servisi. Dobila je gem poslije tri izjednačenja, iskoristivši četvrtu gem loptu. Serena je jedva vratila servis, Jelena "zakucala" loptu u njeno polje.

6:3 - Nevjerovatno, ali istinito! Jelena Janković uzela je set Sereni Vilijams i to "duplim" brejkom! Amerikanka joj je "poklonila" dvije set lopte, kada je lak bekhend poslije duge razmjene sa osnovne linije poslala u aut. Džej Džej zaigrala je agresivno i iskoristila prvu priliku...

Drugi set

0:1 - Brejk Vilijamsove! Serena je sa 40:15 izjednačila na 40:40. Uslijedila je neiznuđena greške Jankovićeve iz bekhenda, pa dvostruka servis greška. I prije posljednjeg poena u ovom gemu, bilo je vidljivo da je Jeleni "stao" servis.

0:2 - Jelena je trebalo da povede sa 0:15, ali je pogriješila na mreži. Od tog trenutka nije "postojala" na terenu.

0:3 - Vodila je srpska teniserka 30:0, ali nije istrajala. Najbolja teniserka svijeta vratila je ritam sa početka meča, ali Jelena i sama dosta griješi i olakšava posao protivnici.

0:4 - Propala je vjerovatno posljednja prilika da Jelena učini ovaj set neizvjesnijim. Od 40:30 došla je do brejk lopte, ali je onda Serena uzela tri poena zaredom.

0:5 - Džej Džej baš se nalazi u "minus" fazi, dok je protivnica svela greške na minimum i više ništa ne poklanja. Jelena je nakon vođstva od 40:15 izgubila četiri vezana poena. Kod 40:40 napravila je neiznuđenu grešku, da bi Serena završila gem forhend paralelom uz desnu liniju terena.

0:6 - Par lijepih Jeleninih poena za izjednačenje na 40:40, potom spasena i treća brejk lopta, ali to je bilo sve. Da vidimo može li Jelena da preokrene negativan tok zbivanja iz drugog dijela meča.

Treći set

1:0 - Dobar početak! Prekinuta je serija Vilijamsove od šest osvojenih gemova. Ne baš lagano, ali bez većih problema u uvodnom gemu.

1:1 - Serena je izjednačila bez izgubljenog poena.

1:2 - Loše... Brejk Vilijamsove! Amerikanka se na impresivan način vratila poslije 30:0 za Jelenu. Satjerala je Srpkinju u defanzivu, a posljednja dva poena osvojila je silovitim vinerima sa osnovne linije.

1:3 - Vrlo sigurno igra svjetski "broj jedan" na svoj servis. Jelena je na momente pokušala da podigne agresivnost, ali nije bila precizna.

2:3 - Džej Džej je svjesna da više nema prava na kiks i konačno je zaigrala malo "drčnije", natjerala protivnicu da trči. To je urodilo plodom, ali potreban joj je i brejk...

2:4 - Amerikanka i dalje ne daje Jeleni mnogo šansi na svoj servis.

2:5 - Poslije drugog brejka Serene u trećem setu, kraj je na pomolu. Jelena je napravila dvije neiznuđene greške iz bekhenda, drugu u pokušaju slajsa, zatim i treću, iz forhenda, za 0:40. Servisima je spasila dvije brejk lopte, ali je kod treće poslala lopticu u mrežu.

2:6 - Sereni je pri vođstvu od 40:15 malo pala koncentracija, jer je pogrešno pomislila da je asom završila posao. Ipak, lako je uzela naredna dva poena i to je bio logičan epilog ovog finala, u kojem Jelena Janković nije imala snage da nastavi u ritmu iz prvog seta.

(MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC