• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Juniorsko SP: Velikani izvlače kuglice

U Sarajevu u četvrtak (20 h), biće održan žrijeb za 19. Svjetsko juniorsko prvenstvo u rukometu, koje će se od 14. do 28. jula održati u BiH.

 Juniorsko SP: Velikani izvlače kuglice Izvor: MONDO

Nakon Zimskih olimpijskih igara 1984, ovaj sportski događaj može se svrstati među najveće koji su održani u Bosni i Hercegovini.

Za naslov najbolje juniorske selekcije svijeta boriće se 24 reprezentacije sa četiri kontinenta iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike. Predstavnik Australije je odustao, dok timovi iz Sjeverne Amerike nisu izborili plasman. Naslov šampiona svijeta u konkurenciji rukometaša do 21 godine braniće Njemačka, koja je bila najbolja prije dvije godine u Grčkoj. Srebro je pripalo Danskoj, a bronza Tunisu.

Naravno, i tim BiH, s obzirom na to da je domaćin turnira, ove godine ima velike ambicije. Želja je plasman u polufinale, a mnogi se nadaju da ova generacija mladih rukometaša BiHmože i više. Za BiH će nastup na ovom SP biti prvi u istoriji u juniorskoj konkurenciji.

Žrijebom će rukovoditi Filip Bana, čaln Komisije za organizaciju i takmičenje Svjetske rukometne federacije. Kuglice će izvlačiti promotori Svjetskog prvenstva u BiH i legende našeg rukometa Jasna Merdan-Kolar, Abas Arslanagić i Milorad Karalić.

Osim njih, Rukometni savez BiH uputio je pozivnice svim velikim imenima domaćeg rukometa, pa bi u "Koloseumu" trebalo da se okupi prava rukometna elita BiH. Očekuje se da će žrijebu prisustvovati i veliki broj predstavnika Saveza reprezentacija učesnica. Predstavnici Katara su već doputovali u Sarajevo, a svoj dolazak najavili su iz Njemačke, Danske... te zemalja iz našeg okruženja.

"Posljednjih dana je veoma radno u Rukometnom savezu BiH. No, sve pripreme za žrijeb smo priveli kraju i s nestrpljenjem očekujemo da vidimo kakvu ćemo grupu dobiti. Nadamo se da ćemo napraviti pravi odabir i da možemo do polufinala, što bi bio veliki uspjeh i poticaj za budućnost našeg rukometa", rekao je Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH za "Nezavisne novine".

Žrijeb će imati i svoj zabavni program. Tokom žrijeba svi prisutni, ali i gledaoci BHT1, imaće priliku uživati u nastupu sarajevske pop grupe "Plavi orkestar". Nakon žrijeba planirana je zajednička večera za sve zvanice.

Najbolji juniori svijeta svoje susrete igraće u pet dvorana u našoj zemlji. Utakmice grupne faze igraće se u banjalučkom "Boriku" (Grupa A), Gradskoj dvorani u Ljubuškom (Grupa B), sarajevskoj "Skenderiji" (Grupa C), te zeničkoj "Areni" (Grupa D). Domaćin završnice biće Olimpijska dvorana "Huan Antonio Samaran - Zetra" u Sarajevu, čiji je kapacitet 12.000 sjedećih mjesta.

Na SP 2013. nastupiće 24 reprezentacije, podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa.

Španija, Hrvatska, Tunis, Kongo (šešir 1),
Slovenija, Švedska, Francuska, Njemačka (šešir 2)
Švajcarska, Rusija, BiH, Brazil (šešir 3)
Katar, Danska, Egipat, Argentina (šešir 4)
Južna Koreja, Holandija, Angola, Čile (šešir 5)
Kuvajt, Mađarska, Alžir, Srbija (šešir 6)

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC